avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă conceptul de normal / normalitate
Discuție deschisă în Discuţia la modă

conceptul de normal / normalitate

Cred ca ar fi interesant sa redefinim conceptul de normal; normalitate .
Eu m-am nascut doar o data, dar parca am trait cel putin trei vieti pana acum ...
Si parca ma obisnuiesc din ce in ce mai greu cu "normalitatea" din jurul meu.
Gasesc ca cel putin 30% din zi trebuie sa fac un efort pentru a ma integra in asa zisul "normal" . Gresesc eu oare ?

Astept parerile si trairile dumneavoastra !
In enumerarea de personalitati de exceptie facuta de Liviu Tomescu (geniu, genial, etc sunt expresii des folosite si pentru a descrie abilitatile unor fotbalisti, asa ca am sa evit folosirea lor) sunt doi militari, doi fizicieni, doi muzicieni, un polimath si un inginer.
Am mari rezerve cand intre personalitatile de exceptie sunt bagati si militarii pentru doua motive:
a) ma gandesc la milioanele de cadavre lasate in urma de militarii de seama ai lumii si amintindu-mi de cruzimea cu care legiunile romane ii crucificau pe cei care indrazneau sa se opuna Romei, ma gandesc ca dupa mai mult de un mileniu situatia nu se schimbase aproape deloc atunci cand Napoleon a pus sa fie executati prizonierii in Siria, a ordonat artileriei sa sparga gheata la Austerlitz inecand astfel infranta infanterie rusa care se retragea, a pornit cu peste 500.000 de oameni tineri si sanatosi intr-o penibila aventura din care au mai scapat doar vreo 30.000 iar in cele din urma, poate pentru a indeparta dubiile in ceea ce-l priveste, a ordonat aceleiasi artilerii sa deschida focul in amiaza sangeroasa de la Waterloo asupra propriilor trupe care dadeau inapoi.
b) nu vad castigul obtinut de omenire de pe urma lor.
Sunt insa convins ca peste 500 de ani gloria lui Bonaparte va ramane tot la zenit insa cei care au pus bazele Uniunii noastre Europene vor fi poate dositi prin oarecari prafuite manuale de istorie. Normalitatea e monotona pentru ca e mediocritate iar asta ne cam plictiseste asa ca din cand in cand ii permitem cate unui macelar sa vina in fata si sa ne faca spectacol transformand lumea in esafod.
Izbucnirea aceasta periodica de anormalitate ucigasa sub conducerea cate unui "geniu" este o criza de dementa a omenirii.
Sa stiti ca ma gandesc doar CAND si UNDE (niciodata DACA) va aparea urmatorul "geniu" care sa ne spuna cum sa ne macelarim intre noi.
Si daca tot discutam despre normalitate, spuneti-mi prieteni, razboiul este normal?

Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Aveti dreptate D-nule G. Gazdovici in ceea ce spuneti despre Napoleon.
Campania din Rusia=aventura a dus la distrugerea unei armate de aprox. 800000 oameni dar nimeni in locul lui nu ar fi cistigat acel razboi. Faptul ca l-a pierdut a fost inceputul sfirsitului pentru el. Dar asta nu inseamna ca nu a fost un geniu militar. Genialitatea lui consta in faptul ca a cistigat batalii aproape imposibil de cistigat de alt conducator de osti, si, din cite stiu, numele lui a fost dat unor tehnici de strategie si tactica militara.
Cruditatea si dementa nu-i micsoreaza sau anuleaza geniul militar.
Acelasi lucru puteti spune si despre Al. Macedon iar raspunsul meu era acelasi.
Am dat citeva exemple de genii din diverse domenii, primele care mi-au venit in minte. Sa ma ierte celelalta genii pe care nu le-am enumerat. Dar, daca am analiza fiecare personalitate in parte am gasii defecte si lucruri regretabile pe care le-au facut fiecare dintre ei. Asta nu le micsoreaza genialitatea, chiar as spune ca o evidentiaza.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
ContSters85576, utilizator
Altfel spus, genialitatea “cuprinde” o doza mai mare sau mai mica de… anormalitate - pentru ca a fi ucigas nu cred ca e normal… desi… daca ma gandesc la istoria oamenilor incep sa am dubii… Omul e singura specie care e capabila sa tortureze un seaman numai pentru ca… poate…

Hemingway… Citindu-i biografia putem afirma ca avea un comportament normal? Un comportament “neobisnuit” au - pana la urma - si gastile de cartier…

“…omul si-a manifestat in toate vremurile vointa de a se intelege cu semenii sai” - dar si maimutele si cam toate celelalte specii comunica intre ele… De ce sa cred ca in cazul omului este - neaparat - vointa? Doar pentru ca se spune despre umanoizi ca au “vointa”? Poate este instinctul de conservare… Si despre pisici putem spune ca au vointa: le poti invata sa faca numai ce vor ele.

Sunt razboaiele normale?!
Acum, depinde si cine vrea sa raspunda… Femeile (banuiesc) ar spune “nu” – pentru ca ele aduc (practic) pe lume barbatii care urmeaza sa se macelareasca in razboi pentru cine stie ce “ideal”… Barbatii, insa - in mare parte - ar spune “da” poate si pentru ca ar fi ocazia de a-si dovedi “curajul” - curajul de a ucide fiul altuia… In razboi omul nu face decat sa isi manifeste instinctul ucigas… Daca omul nu ar avea acest instinct ucigas - mostenit genetic, as zice - probabil ca nu ar mai exista razboaie… Hm… Ce utopie… Chiar si fara razboi omul isi manifesta instinctul ucigas… Altfel, de ce tot mai multi vor arme? Pentru autoaparare? Sigur… Cat de normal este - sau poate ramane - omul care are pe constiinta moartea unui seaman - chiar daca a ucis in “legitima aparare”?
Cand ucizi, in general ajungi la inchisoare - sau pe scaunul electric etc - dar in razboi o poti face si poti deveni “erou”… Eroii - in mintea mea - salveaza vieti nu curma… Dar, stiu eu cat sunt de normala?! Daca, in mod real, omul are instinct ucigas… ajungem sa consideram ca… razboaiele sunt normale… :O
Dar exista mai multe “tipuri” de razboi… Sa ne gandim la cel… economic? Nu provoaca pierderea a foarte multe vieti, dar face, totusi, multe victime… O fi acest “tip” de razboi mai normal decat cel in care oamenii se ucid pur si simplu? Cred ca nu…
Ce sunt “teroristii”? Asasini sau… luptatori pentru libertate? Cand e “scuzabil” omorul si cand nu este? Din nou: in mintea mea nu e scuzabil in vreo imprejurare… Hm… poate, in legitima aparare…
Cred ca am :rofl:
@Trope_doi, oamenii justifica necesitatea omorului ca...sacrificiu pentru un bine...superior. Habar nu am ce gandesc englezii despre bombardarea Coventry-ului fara evacuarea populatiei, cand Churchil avea informatii clare asupra evenimentului si nu a facut nimic. Din motive de ...securitate nationala si protectie a serviciilor secrete. Se spune ca a fost raul mai mic.

In alta ordine de idei, interesanta evolutie a subiectului… Eu consider ca atat geniile, cat si persoanele cu un anumit retard mental fac parte din sfera normalului numai daca acceptam ideea de diversitate biologic determinata, adica cea de la natura. Anormalul, din punctul meu de vedere, nu este atat determinat de natura, cat de “nurture” (educatie, ar fi o traducere aproximativa). Crima, cruzimea si violenta sunt toate manifestari impotriva vietii si a instinctului de conservare, fie ca se manifesta in randul geniilor sau a celeilalte extreme. Anormalul are deci pentru mine o conotatie negativa.

Va rog sa urmariti acest absolut fenomenal ritual de “reinnoire a juramintelor”, luat din regnul animal. Este normal, oare ?

[ link extern ]


@godspeed, ce… normalitate linistitoare! Dupa ce am inchis imaginile am ramas cu o… nostalgie aproape inexplicabila. Ceva de genul ca m-as ascunde un timp in munti, sa ascult vantul si sa caut imagini in nori… sa nu stiu ce ora este, ce zi… O asemenea dorinta ar fi normala? :D

Realitatea inconjuratoare este perfect normala - ghidandu-ma dupa cauza care a condus la aceasta “normalitate”. Pentru ca e normal - nu? - ca individul needucat, egoist, orientat spre castig cu orice pret etc sa faca ceea ce face: sa nu respecte nimic si pe nimeni. E normal ca o anumita cauza sa aiba un efect… dat (nu poate fi altfel) - exceptiile sunt rare. Referindu-ma la cauza si efect… anormalul poate ajunge… normal. Ceea ce… nu e normal!
Tot nu mi-am revenit! :rofl:

Alte discuții în legătură

Cum apreciati ? handsu handsu Toti oamenii ar vrea sa traieasca fereiciti . Totusi asa de multi sunt nefericiti . Aproape toti , majoritatea covarsitoare ar dori pace . De ce oare se ... (vezi toată discuția)
Pasivitatea silviu. durlã silviu. durlã B-) Nu cu mult timp în urmă am iniţiat o acţiune prin care doream să observ reacţia oamenilor la recomandarea de a ieşi din pasivitate şi de a lua ... (vezi toată discuția)
Amenda daca esti prins ca hranesti cainii vagabonzi codulmuncii codulmuncii Pentru starpirea cainilo vagabonzi, maidanezilor, cainilor fara stapani etc. municipalitate a gasit si urmatoarea solutie: cetateanul care va fi prins de catre ... (vezi toată discuția)