Din ce povesteste colega, nu este avocat salarizat ci este avocat colaborator. In aceste conditii, primeste onorariu=venit si nu salariu. Oare in acest caz mai poate fi legat in vreun fel maestrul de cei 880 Ron?
Indeed, nu sunt salarizat, sunt colaborator, DAR, uita-te bine, totusi pe statut, singura diferenta intre cele doua notiuni, singura diferenta este ca nu se numeste contract de munca, ci contract de colaborare. In rest, absolut nimic. Sa fim seriosi, cine da onorariu la stagiar, cand maestrul ia tot?!?!?! Heloooo, wake up. In cel mai bun caz, da un procent de rahat, scuzati limbajul, si nici macar pe ala. So?!
fiti linistiti. eu am vazut un maestru care il punea pe stagiar sa-i dea chitante pt. onorariile chipurile primite de la el, la sf. de an, iar bietul stagiar nu vedea fata niciunui leutz - niciodata pe perioada stagiului. si sunt foarte multi in aceeasi situatie. sunt multi maestrii care nu-i lasa pe stag. sa-si ia oficii ca sa nu-si ocupe timpul.#-o
Sunt putin uimita de cele scrise aici de colegii mei. Suntem totusi avocati si nu putem sa aflam raspunsul la o simpla intrebare: cu cat trebuie sa ne plateasca, pe perioada stagiului, avocatul indrumator?
Practic: cu cat reuseste stagiuarul sa-l convinga. Pentru ca nimeni nu se zbate pentru aceasta categorie de avocati.
Teoretic? Ei bine, teoretic este o alte chestiune. Legal, eu nu gasesc aplicabilitatea prevederilor statutare. Sa ne uitam in statut: art.: 283 alin. 1: "Contractul va mentiona obligatia de a se asigura avocatului stagiar venitul minim garantat pe economia nationala...". Pana aici toate bune, dar unde gasim acest venit minim? Ca nu este vorba de nici un venit minim in Contractul colectiv de munca la nivel national, acolo este vorba doar de salarii minime, deci nu ma raportez la ele. Daca statutul prevedea ca venitul minim al stagiarului sa fie ca valoare egal cu salariul minim pe economie era altceva, dar asa...
Caut atunci venitul minim si... surpriza! Venitul minim (care are legea lui speciala) este o masura de protectie sociala care prevede ca statul roman este dator sa acorde un venit minim pe familie, in functie de nr. de membri. Nu are nimic de-a face cu un venit minim din munca... este pura asistenta sociala!!!
Astfel ca, personal, consider ca nu ni se pot aplica nici prevederile acestei legi! Prin urmare, avand astfel de conducatori competenti de cad pe state, capabili sa elaboreze un astfel de statut inaplicabil, concluzia e: NEGOCIAZA SINGUR, de la caz la caz.
Astept pareri si bafta tuturor stagiarilor!!!
....cred ca statutul, in bogatia lui de termeni:D, a intentionat sa spuna salariul minim, altfel nu are logica....nu tu incadrare la salariul minim, nu incadrare la venitul minim, atunci ce rost a mai avut insertia de fraza?:-/