avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc

Buna seara,

Caut de mai bine de o ora informatii despre divort. Intr-o oarecare masura m-am lamurit, dar pt ca acest domeniu imi este strain, ii intreb pe cei cunoscatori.
Asadar, situatia mea se vrea a fi simpla si decenta si sper sa ramana, in ciuda rigiditatii legilor. Nu pot sa inteleg de ce este atata bataie de cap cu un divort, chiar si atunci cand doi oameni vor sa divorteze intr-un mod decent. Situatia mea este urmatoarea: suntem casatoriti de mai bine de cinci ani, avem un copil minor, dar vrem sa divortam. Motivul: incompatibilitate. Cum pot sa conving eu pe cineva de acest lucru daca nu vreau mizerii si scandaluri? Am citit ca trebuie sa aduci probe, martori, am citit de anchete sociale. Chiar e nevoie de toate astea? Nu este oare clar ca daca doi oameni nu mai vor sa fie impreuna nu e in avantajul nimciunuia sa ramana impreuna? Am hotarat de comun acord sa punem punct. Pretentia mea este de a ramane cu numele lui, iar a lui de a-si vedea copilul oricand. Amandoi suntem de acord cu asta. De partaj nu se punem problema pt ca desi ap. in care locuim este cumparat in timpul casatoriei, masina la fel, au fost cumparate din banii mei. El nu are pretentii la ele. Ce avem de facut pentru a incheia acest mariaj? De la A la Z. Locuim in sectorul 3. cat de greu este sa ai parte de un divort rapid si simplu cand este un copil implicat? Cat dureaza? Si problema cea mai delicata : putem sa ne prezentam fara un avocat pt ca nu avem bani de unul? Si ar mai fi cateva intrebari: dupa divort ce acte trebuie sa schimb? Buletin, permis de conducere, contractul de casa, actele masinii, toate astea trebuie schimbate?
PAS22 a scris:
Cu acordul ambilor soti, va puteti adesa unui mediator din localitatea in care domiciliati, operatiune ce se poate finaliza in cateva ore, acordul de mediere rezeltat se introduce la instanta, care dispune o ancheta sociala pentru stabilirea interesului copilului, dar determinanta este vointa partilor in acest sens. Judecatorul, in urma analizei va dispune incheierea casatoriei printr-o hotarare de expedient (nu se plateste taxa de timbru). Partajul se oate face tot prin mediator, fara taxa de timbru.
;)
Ce treaba are aici mediatorul?
Stimate utilizator, daca nu aveti cunostinte de drept ci primiti informatii din surse obscure este problema dv. dar nu le difuzati cu titlu de reglementari legale, pentru ca induceti oamenii in eroare.
Divort prin mediator si hotarare de expedient sunt lucruri absolut incredibile...
Partaj bunuri imobile comune prin mediator, fara notar sau fara ajutorul instantei, incredibil...
Revolutionati toate textele de drept civil...
Ce meserie aveti pentru ca drept cunoasteti foarte bine?
Va rog sa mentionati si textele de lege in vigoare care statueaza cele mentionate de dv. mai sus, ca noi, umilii avocati, sa mai invatam cate ceva de la altii pentru a dovedi ca suntem oameni destepti...;)
Potrivit Legii 370 din 26 nov. 2009 care aduce importante modificari Legii medierii (129/2006), din cuprinsul art. 1 a fost eliminată sintagma "facultativă" din definiţia dată de lege medierii.
Astfel, definiţia este următoarea:
„Art. 1 – (1) Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.”
Medierea litigiilor a intrat în vigoare din data de 3 martie a.c., prin ea putându-se ocoli calea clasică a unui proces, pentru rezolvarea unei dispute juridice preferându-se soluţionarea pe cale amiabilă. Avantajele acestei proceduri sunt legate de durata redusă a termenului, dar şi de faptul că persoanele în cauză au parte de o intimitate mai mare, a explicat deputatul PNL Alina Gorghiu, avocat de meserie. Astfel, „organele judiciare sunt obligate să informeze părţile asupra posibilităţii şi, în acelaşi timp, asupra avantajelor folosirii acestei proceduri a medierii şi sunt, de asemenea, obligate să le îndrume să recurgă la această procedură pentru soluţionarea conflictelor dintre ele. În prima fază va exista o diminuare, din ce în ce mai importantă în timp, spun eu, a numărului dosarelor aflate pe rolul instanţelor“, a susţinut Gorghiu. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a întocmit un prim ghid de mediere adresat magistraţilor, care conţine elemente practice prin care, începând cu data de 3 martie, judecătorii şi procurorii vor putea pune în aplicare dispoziţiile legii medierii.

......Si multe alte comentarii puteti accesa numai prin internet, daca nu aveti posibilitatea de a studia Legea Medierii.

.
...............................asa ca, stimate.......... AVOCAT, informatiile obscure primite sunt informatii de ultima ora, pe care va invit sa vi le insusiti.
Cat priveste meseria mea, va asigur ca macar incerc macar sa fiu la curent cu noutatile legislative si sa nu ma implic in discutii pe care nu le verific macar.
:giggle:
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
PAS22, utilizator
Prevederile legii medierii le cunosc dar nu asta am solicitat.
Eu v-am solicitat sa postati textul de lege care prevede ca divortul se poate incheia printr-o tranzactie (procedura divortului fiind reglementata de Codul de procedura civila si Codul familiei!).
Daca, in legea medierii sunt prevederi exprese privind aplicabilitatea acestora in situatia divortului, va rog sa le postati aici pentru a cunoaste si noi, avocatii, ceea ce stiu altii si nu stim noi.
Ati fost vreodata in instanta? Ati auzit pana acum de divort prin tranzactie? Ati intrebat mediatori, cei care isi desfasoara activitatea conform acestei legi, cate divorturi prin tranzactie au incheiat?
Sa-i provocam pe mediatorii inscrisi pe acest forum sa ne raspunda...;)
cora2006 a scris:

PAS22 a scris:
Cu acordul ambilor soti, va puteti adesa unui mediator din localitatea in care domiciliati, operatiune ce se poate finaliza in cateva ore, acordul de mediere rezeltat se introduce la instanta, care dispune o ancheta sociala pentru stabilirea interesului copilului, dar determinanta este vointa partilor in acest sens. Judecatorul, in urma analizei va dispune incheierea casatoriei printr-o hotarare de expedient (nu se plateste taxa de timbru). Partajul se oate face tot prin mediator, fara taxa de timbru.
;)
Ce treaba are aici mediatorul?
Stimate utilizator, daca nu aveti cunostinte de drept ci primiti informatii din surse obscure este problema dv. dar nu le difuzati cu titlu de reglementari legale, pentru ca induceti oamenii in eroare.
Divort prin mediator si hotarare de expedient sunt lucruri absolut incredibile...
Partaj bunuri imobile comune prin mediator, fara notar sau fara ajutorul instantei, incredibil...
Revolutionati toate textele de drept civil...
Ce meserie aveti pentru ca drept cunoasteti foarte bine?
Va rog sa mentionati si textele de lege in vigoare care statueaza cele mentionate de dv. mai sus, ca noi, umilii avocati, sa mai invatam cate ceva de la altii pentru a dovedi ca suntem oameni destepti...;)

Va acord posibilitatea de a demonstra calitatile dv de "oameni destepti":duh: prin studierea Art. 64 alin. 1-2 din Legea 192 modif prin 370/209, Lege care "revolutioneaza" nu numai textele din dr. civil, cat si pe cele din penal!
Va vine sa credeti????? :dance3:
Va multumesc pentru raspunsuri. Tututor. Cred ca sfatul cel mai bun pe care l-am primit este de a rezolva lucrurile pana la capat si cu atentie pentru ca maine s-ar putea rasturna intreaga situatie. Nu-mi sunt inca toate clare, dar un lucru este cert: ma voi adresa direct unui avocat pentru a stabili impreuna calea cea mai potrivita. Mi-ar prinde bine sa stiu cat costa un asemenea divort, dar probabil ca vorbim aici de sume diferite. Si am mai inteles ceva - sper sa nu lezez pe nimeni- am inteles ca fiecare este bun pe particica lui, deci daca vreau un divort prin care sa ma asigur ca bunurile mele raman ale mele trebuie sa ma adresez unui avocat care asta stie sa faca cel mai bine.

Alte discuții în legătură

Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Caz de divort prea intarziat OchirosiMaria OchirosiMaria Buna Seara. Am si eu un caz in care am nevoie de niste sfaturi si niste raspunsuri corecte si precise. Este vorba despre fiica mea care de vreo 2 ani ... (vezi toată discuția)