avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc

Buna seara,

Caut de mai bine de o ora informatii despre divort. Intr-o oarecare masura m-am lamurit, dar pt ca acest domeniu imi este strain, ii intreb pe cei cunoscatori.
Asadar, situatia mea se vrea a fi simpla si decenta si sper sa ramana, in ciuda rigiditatii legilor. Nu pot sa inteleg de ce este atata bataie de cap cu un divort, chiar si atunci cand doi oameni vor sa divorteze intr-un mod decent. Situatia mea este urmatoarea: suntem casatoriti de mai bine de cinci ani, avem un copil minor, dar vrem sa divortam. Motivul: incompatibilitate. Cum pot sa conving eu pe cineva de acest lucru daca nu vreau mizerii si scandaluri? Am citit ca trebuie sa aduci probe, martori, am citit de anchete sociale. Chiar e nevoie de toate astea? Nu este oare clar ca daca doi oameni nu mai vor sa fie impreuna nu e in avantajul nimciunuia sa ramana impreuna? Am hotarat de comun acord sa punem punct. Pretentia mea este de a ramane cu numele lui, iar a lui de a-si vedea copilul oricand. Amandoi suntem de acord cu asta. De partaj nu se punem problema pt ca desi ap. in care locuim este cumparat in timpul casatoriei, masina la fel, au fost cumparate din banii mei. El nu are pretentii la ele. Ce avem de facut pentru a incheia acest mariaj? De la A la Z. Locuim in sectorul 3. cat de greu este sa ai parte de un divort rapid si simplu cand este un copil implicat? Cat dureaza? Si problema cea mai delicata : putem sa ne prezentam fara un avocat pt ca nu avem bani de unul? Si ar mai fi cateva intrebari: dupa divort ce acte trebuie sa schimb? Buletin, permis de conducere, contractul de casa, actele masinii, toate astea trebuie schimbate?
repetand ce am spus mai sus: ca nu am absolut nimic cu mediatorii, eu insumi dorind sa obtin aceasta calitate/profesie - afirm ca, dpmdv, medierea se poate realiza doar atunci cand intelegerea partilor NU incalca dispozitiile legii.
de exemplu, chiar acum am un dosar cu obiect partaj, in care partile merg la mediere, intelegandu-se asupra cotelor si sultelor ce le revin.
actul prin care se va constata medierea este perfect legal, pt ca nu se incalca nici o dispozitie legala, partile fiind libere sa stabileasca de comun acord ce si cum isi impart, neexistand nici o lege care sa le interzica impartirea in modul dorit de ele.
cu privire, insa, la divortul prin acordul partilor, in fata unui mediator, existand un copil minor, acesta NU se poate realiza, deoarece se incalca legea imperativa, care interzice realizarea acordului in divort, daca exista copii minori.
aceasta este diferenta!
Da, fiind vorba de o norma imperativa partile trebuie sa audize macar un martor in instanta.Faptu ca paratul este de acord cu divortul nu poate determina eludarea unei dispozitii legale imperative.
Textul de lege nu este nici desuet din cate stiu eu.
Daca cineva ne poate prezenta o hotarare judecatoreasca prin care instanta sa admita divorul cu minori fara audierea martorului ar putea dovedi sustinerea contrara acestei pareri unanime jurisprudentiale din cate stiu eu.

avocat Claudiu Lascoschi
din extrasul sentintei, aflam ca instanta a luat act de mediere exclusiv in ce priveste aspecte cu privire la care codul familiei nu cuprinde dispozitii imperative / de interzicere.
astfel, codul familiei nu interzice ca unul din soti sa pastreze numele din casatorie, nu interzice dreptul sotului sa aiba legaturi cu minorul, nu interzice ca unul sau altul din parinti (soti) sa aiba (sa i se incredinteze) pe minor spre crestere si educare.
hotararea este corecta, asa cum este ea prezentata mai sus. tocmai de aceea - PT CA LEGEA NU INTERZICE SI NU IMPUNE CONDITIONARI IN CE PRIVESTE ACESTE ASPECTE - instanta a putut legal sa ia act de mediere.
mai mult, observam ca instanta arata expres ca se refera la cereri accesorii divortului, deci NU LA DIVORT PROPRIU - ZIS!
in ce priveste insa, "divortul acord prin mediere", inca o data spun, codul familiei conditioneaza (deci, indirect, interzice) pronuntarea divortului daca exista copii minori.
Da, Lucystar are dreptate.

Cat priveste motivarea expusa de dvs. in sensul ca :

,,Totodată în cauza Ignaccolo Zenide c. României Curtea a reținut că statul trebuie să dispună de măsuri pozitive pentru a asigura copilului asugurarea legăturii cu părintele său, iar în cauza Pini și Bertini, Manera și Atripaldi c. României Curtea a arătat că :”interesul superior al copilului impune găsirea unei familii pentru minor și nu a unui copil pentru o familie sau părinte”.

Pentru aceste considerente va valida acordul de mediere privind menținerea unor legături personale cu minorele de reclamant și va stabili un program de vizitare asupra căruia părțile s-au înțeles și care corespunde interesului superior al minorelor..."

VIZEAZA UN PROGRAM DE VIZITARE si nu divortul.
Discutia era despre divort.Este cu totul altceva.
Spre exemplu, in caz de proces care are ca obiect PROGRAM DE VIZITARE, partile ( tatal si mama minorului) se pot intelege in fata instantei fara martori si fara o mediere prin mediator.Intr-o atare situatie nu se incalca dispozitii legale imperative.
Instanta nu este obligata de lege sa audieze martori ca in cazul divortului cu copii minori.

avocat Claudiu Lascoschi
:offtopic: Revin si arat cele subliniate de catre alt moderator: vor fi sterse toate mesajele dublate si offtopic, respectiv acelea care vor intretine in continuare o lupta imaginara intre mediatori si avocati sau alte profesii si care nu vor avea vreo legatura cu subiectul, anume cu problema expusa de user.
Multumesc pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Caz de divort prea intarziat OchirosiMaria OchirosiMaria Buna Seara. Am si eu un caz in care am nevoie de niste sfaturi si niste raspunsuri corecte si precise. Este vorba despre fiica mea care de vreo 2 ani ... (vezi toată discuția)