Dragi colegi, avocati ori mediatori,
Nu se pune problema unei dispute sau, n-ar trebui sa abordam asa lucrurile.
Opiniile sunt diferite datorita modului de interpretare si al modului in care a fost formulata Legea medierii.
Intr-o societate, asa cum arata teoriile mai noi ale conflictului, diferendele sunt inerente, prin urmare, si disputa noastra. In aceste momente, fie ne rezolvam singuri conflictele fie apelam la un al treilea, pentru a reveni la starea de normalitate. Ceea ce este important, este tonul in care vom reusi sa purtam o discutie.
In acest mesaj, nu voi relua cele spuse anterior dar, haideti sa incepem sa vedem si practica ce se contureaza. In acest sens, va sugerez un blog unde sunt publicate hotarari judecatoresti in urma acordului de mediere. Puteti lectutra aici cateva:
[ link extern ] /
Cred ca nu putem infirma atatea hotarari judecatoresti date in materie de divorturi.
As mai adauga un lucru, lupta nu se duce intre avocati si mediatori.
Trebuie sa intelegem ca perfect valabila este o intelegere intre parti (tranzactie) atat cea asistata de un avocat cat si cea asistata de un mediator. Tot conventia partilor este.
Si Legea medierii trimite tot la prevederile din Codul de procedura civila privitoare la tranzactie. Ca atare, nu vorbim de diferente.
Mai trebuie subliniat si faptul ca dupa incheierea acordului de mediere, si sa ne referim cu precadere in materie de dreptul familiei, prin mediere, desi partile convin asupra tuturor aspectelor privitoare la casatorie si la cererile accesorii divortului, nu partile si nu mediatorul hotarasc desfacerea casatoriei, ci instanta. Prin urmare, nici partile si nici mediatorii (nici avocatii, cand incheie ei tranzactia) nu dispun desfacerea casatoriei, acest lucru ramanand in continuare in competenta instantei, aceasta avand de fapt ultimaul cuvant. Prin urmare, nu se poate afirma ca dispunem noi cu privire la drepturi de care nu putem dispune, potrivit legii.
DIFERENTA este data de timpul redus si de costuri. Singurele costuri sunt cele privitoare la acordul de mediere, intrucat, legiutorul dorind sa incurajeze partile sa apeleze la metode amiabile, le-a permis ca in situatiile in care sting litigiul prin mediere sa li se restituie, la cerere, taxele de timbru, care, in situatii de partaj (in cazul divortului) spre exemplu, nu sunt de de neglijat.
Prin urmare, metoda de urmat o alege clientul, important este sa o faca in cunostinta de cauza.
P.S. Sunt deja avocati care apeleaza la mediatori pentru divorturi, de multe ori in situatii de partaj, intrucat pot recupera pentru clientii lor taxele de timbru.