avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Avlil, eu nu consider inutila institutia medierii.
In cazul dat fiind vorba de divort cu copii mediatorul nu poate ajuta omul.
Cat priveste consultarea unui avocat in scopul evaluarii situatiei mai inainte ca omul sa intre in probleme juridice este ceva recomandabil.
Sub acest aspect forumul are o utilitete deosebita intrucat afla ce pot pati din experientele neplacute ale altora si cat de complicata este cateodata rezolvarea problemei.
avocat Claudiu Lascoschi
Putem sti care sunt motivele pentru care in divortul cu minori nu poate fi util mediatorul? Întreb, în condițiile în care Legea 192/2006 a medierii, la art. ART. 64, alin (1) se afirmă:
”Pot fi rezolvate prin mediere neîntelegerile dintre soti privind
continuarea casatoriei,
exercitiul drepturilor parintesti,
stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la întretinerea copiilor,
precum si orice alte neîntelegeri care apar în raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei
pot dispune potrivit legii.”
Iar prin alin (2) ”
Întelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.”
Am subliniat în mod intenționat câteva sintagme ce pot duce la o interpretare corecta a textului de lege.
În altă ordine de idei, și nu pentru a face apologia medierii, avantajul apelării la un mediator în caz de divorț este dat de legiuitor (și nu de mediator) și anume, cel pecuniar. Din acest punct de vedere, în condițiile unui partaj prin mediere în urma divorțului, partea interesata poate cere restituirea în integralitate a taxelor de timbru ce au fost platite pentru învestirea instanței, taxe ce pot fi considerabile, în funcție de bunurile ce trebuiesc partajate.
În rest, așa cum am mai spus, o convenție este o conventie, fie ca este încheiată în prezenta mediatorilor fie ca este incheiata in prezenta avocatilor.
As mai sublinia totusi faptul că mediatorul este obligat la impartialitate, neutralitate, ceea ce poate da un plus de încredere în instituția medierii.
Prin urmare, în opinia mea, avocatul și mediatorul vor (trebui) să conlucreze pentru a oferi clientului lor servicii de calitate și soluțiile cele mai bune pentru client, așa cum le consideră clientul și nu așa cum am fi noi tentați să credem că este bine pentru client. Ori, pentru aceasta, clientul trebuie informat în mod obiectiv și cel mai bine o poate face avocatul și nu mediatorul.
Astfel, viitorul medierii și implicit al însănătoșirii societății românești stă și în mâinile avocatului. Prin urmare, această responsabilitate apasă pe și pe umerii avocatului, responsabilitate pe care sper sa mi-o asum curând și eu.
Succes tuturor.
P.S. Între avocați și mediatori deja se colaborează. Mai mult decât atât, nu există nici incopmpatibilitate între cele două activități. :)