avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc

Buna seara,

Caut de mai bine de o ora informatii despre divort. Intr-o oarecare masura m-am lamurit, dar pt ca acest domeniu imi este strain, ii intreb pe cei cunoscatori.
Asadar, situatia mea se vrea a fi simpla si decenta si sper sa ramana, in ciuda rigiditatii legilor. Nu pot sa inteleg de ce este atata bataie de cap cu un divort, chiar si atunci cand doi oameni vor sa divorteze intr-un mod decent. Situatia mea este urmatoarea: suntem casatoriti de mai bine de cinci ani, avem un copil minor, dar vrem sa divortam. Motivul: incompatibilitate. Cum pot sa conving eu pe cineva de acest lucru daca nu vreau mizerii si scandaluri? Am citit ca trebuie sa aduci probe, martori, am citit de anchete sociale. Chiar e nevoie de toate astea? Nu este oare clar ca daca doi oameni nu mai vor sa fie impreuna nu e in avantajul nimciunuia sa ramana impreuna? Am hotarat de comun acord sa punem punct. Pretentia mea este de a ramane cu numele lui, iar a lui de a-si vedea copilul oricand. Amandoi suntem de acord cu asta. De partaj nu se punem problema pt ca desi ap. in care locuim este cumparat in timpul casatoriei, masina la fel, au fost cumparate din banii mei. El nu are pretentii la ele. Ce avem de facut pentru a incheia acest mariaj? De la A la Z. Locuim in sectorul 3. cat de greu este sa ai parte de un divort rapid si simplu cand este un copil implicat? Cat dureaza? Si problema cea mai delicata : putem sa ne prezentam fara un avocat pt ca nu avem bani de unul? Si ar mai fi cateva intrebari: dupa divort ce acte trebuie sa schimb? Buletin, permis de conducere, contractul de casa, actele masinii, toate astea trebuie schimbate?
puteti divorta nu va impiedica nimeni.
Claudiu, nu e inutil in general sa mergi la mediator, ce dumnezeu!! E util si e indicat, incurajez.
Este inutil insa in cazul de fata, cand partile nu au un conflict de mediat, ele sunt deja intelese, mediate.
E ca si cum te duci la medic fara sa ai nicio boala si nicio analiza preventiva, te duci la avocat fara sa ai vreo nevoie juridica... e la fel de inutil.

In rest, nu mai comentez faptul ca daca esti de acord cu cineva... nu esti obligat sa il contrazici... ca nu crede nimeni ca e obligat sa contrazica un punct de vedere cu care e de acord! =D> Vai de mama ei logica!
Avlil, eu nu consider inutila institutia medierii.
In cazul dat fiind vorba de divort cu copii mediatorul nu poate ajuta omul.
Cat priveste consultarea unui avocat in scopul evaluarii situatiei mai inainte ca omul sa intre in probleme juridice este ceva recomandabil.
Sub acest aspect forumul are o utilitete deosebita intrucat afla ce pot pati din experientele neplacute ale altora si cat de complicata este cateodata rezolvarea problemei.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Avlil, eu nu consider inutila institutia medierii.
In cazul dat fiind vorba de divort cu copii mediatorul nu poate ajuta omul.
Cat priveste consultarea unui avocat in scopul evaluarii situatiei mai inainte ca omul sa intre in probleme juridice este ceva recomandabil.
Sub acest aspect forumul are o utilitete deosebita intrucat afla ce pot pati din experientele neplacute ale altora si cat de complicata este cateodata rezolvarea problemei.

avocat Claudiu Lascoschi


Putem sti care sunt motivele pentru care in divortul cu minori nu poate fi util mediatorul? Întreb, în condițiile în care Legea 192/2006 a medierii, la art. ART. 64, alin (1) se afirmă:
”Pot fi rezolvate prin mediere neîntelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la întretinerea copiilor, precum si orice alte neîntelegeri care apar în raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei
pot dispune potrivit legii.”
Iar prin alin (2) ”Întelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.

Am subliniat în mod intenționat câteva sintagme ce pot duce la o interpretare corecta a textului de lege.


În altă ordine de idei, și nu pentru a face apologia medierii, avantajul apelării la un mediator în caz de divorț este dat de legiuitor (și nu de mediator) și anume, cel pecuniar. Din acest punct de vedere, în condițiile unui partaj prin mediere în urma divorțului, partea interesata poate cere restituirea în integralitate a taxelor de timbru ce au fost platite pentru învestirea instanței, taxe ce pot fi considerabile, în funcție de bunurile ce trebuiesc partajate.

În rest, așa cum am mai spus, o convenție este o conventie, fie ca este încheiată în prezenta mediatorilor fie ca este incheiata in prezenta avocatilor.

As mai sublinia totusi faptul că mediatorul este obligat la impartialitate, neutralitate, ceea ce poate da un plus de încredere în instituția medierii.

Prin urmare, în opinia mea, avocatul și mediatorul vor (trebui) să conlucreze pentru a oferi clientului lor servicii de calitate și soluțiile cele mai bune pentru client, așa cum le consideră clientul și nu așa cum am fi noi tentați să credem că este bine pentru client. Ori, pentru aceasta, clientul trebuie informat în mod obiectiv și cel mai bine o poate face avocatul și nu mediatorul.

Astfel, viitorul medierii și implicit al însănătoșirii societății românești stă și în mâinile avocatului. Prin urmare, această responsabilitate apasă pe și pe umerii avocatului, responsabilitate pe care sper sa mi-o asum curând și eu.

Succes tuturor.

P.S. Între avocați și mediatori deja se colaborează. Mai mult decât atât, nu există nici incopmpatibilitate între cele două activități. :)




Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Fãnuța Lișman - Birou de mediator, Mediator
Putem sti care sunt motivele pentru care in divortul cu minori nu poate fi util mediatorul?


da, putem sti: in materia divortului-acord, legea (buna, rea - e lege, inca) INTERZICE EXPRES desfacerea casatoriei daca exista copii minori. partile NU POT ELUDA ACEST TEXT, mergand la mediator, dupa cum, bineinteles, nu il pot eluda nici daca merg la avocat.
simplu, ca buna ziua.

Alte discuții în legătură

Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Caz de divort prea intarziat OchirosiMaria OchirosiMaria Buna Seara. Am si eu un caz in care am nevoie de niste sfaturi si niste raspunsuri corecte si precise. Este vorba despre fiica mea care de vreo 2 ani ... (vezi toată discuția)