avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc

Buna seara,

Caut de mai bine de o ora informatii despre divort. Intr-o oarecare masura m-am lamurit, dar pt ca acest domeniu imi este strain, ii intreb pe cei cunoscatori.
Asadar, situatia mea se vrea a fi simpla si decenta si sper sa ramana, in ciuda rigiditatii legilor. Nu pot sa inteleg de ce este atata bataie de cap cu un divort, chiar si atunci cand doi oameni vor sa divorteze intr-un mod decent. Situatia mea este urmatoarea: suntem casatoriti de mai bine de cinci ani, avem un copil minor, dar vrem sa divortam. Motivul: incompatibilitate. Cum pot sa conving eu pe cineva de acest lucru daca nu vreau mizerii si scandaluri? Am citit ca trebuie sa aduci probe, martori, am citit de anchete sociale. Chiar e nevoie de toate astea? Nu este oare clar ca daca doi oameni nu mai vor sa fie impreuna nu e in avantajul nimciunuia sa ramana impreuna? Am hotarat de comun acord sa punem punct. Pretentia mea este de a ramane cu numele lui, iar a lui de a-si vedea copilul oricand. Amandoi suntem de acord cu asta. De partaj nu se punem problema pt ca desi ap. in care locuim este cumparat in timpul casatoriei, masina la fel, au fost cumparate din banii mei. El nu are pretentii la ele. Ce avem de facut pentru a incheia acest mariaj? De la A la Z. Locuim in sectorul 3. cat de greu este sa ai parte de un divort rapid si simplu cand este un copil implicat? Cat dureaza? Si problema cea mai delicata : putem sa ne prezentam fara un avocat pt ca nu avem bani de unul? Si ar mai fi cateva intrebari: dupa divort ce acte trebuie sa schimb? Buletin, permis de conducere, contractul de casa, actele masinii, toate astea trebuie schimbate?
Cine a vorbit de eludarea legii? Acesta este intelesul pe care il dati legii 192/2006 care reglementeaza medierea ca metoda alternative de rez9olvarea disputelor sau nu este decat dorinta absurda de a nu accepta o alta solutie decat cea judiciara pentru ca ar presupube "redistribuirea pestisorilor "
Cum am putea eluda ceva intrat in legalitate , ceva ce judecatorii recomanda deja din 03 martie 2010 ???-suna a pleonasm , nu? Asta este mentalitatea care din pacate creaza blocajul societatii in care traim,pentru ca nu suntem capabili sa intelegem nevoile celorlalti si sa le procuram ajutorul potrivit chiar avand atatea instrumente la dispozitie.
Ar trebui sa-i lasam pe acestia sa aleaga procedura care ii avantajeaza , daca legea tot le ofera aceasta oportunitate.
Reticenta d-stra vine probabil din necunoastere si as fi dispusa sa va acord circumstante atenuante , daca nu ati fi atat de grabit sa trageti concluzii si sa emiteti judecati pripite.
Oamenii au nevoie sa inteleaga , ca exista si alte metode prin care isi pot rezolva problemele , mai putin costisitoare , care le permite sa-si pastreze intimitatea si demnitatea ,in conditii de egalitate si foarte important perfect legale.
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
eda13, utilizator
Path, tine cont ce ceea ce a explicat foarte clar George si Eda13, fara a te opri asupra manifestarilor ingnorante si netolerante care si-au mai expus o data limitele.
Este suficient sa urmezi pasii din exemplul de sentinta care a validat acordul de mediere - este vorba de o sentinta reala de la Oradea, unde se gasesc acei magistrati tineri si destupati la minte care vor reforma justitiei, nu tolereaza coruptia ca AMR si au inteles avantajele medierii, iar sentinte asemanatoare sunt deja cateva zeci in Romania, de cand se practica medierea.

Pentru cei reticenti si intoleranti exista o solutie eleganta ca sa nu te faci de ras si sa arati lumii cat de limitat si increzut esti: documentarea inainte de a da sentinte.
Alfel ce vor zice lumea si cititorii acestui site util si serios? Pacat de atata carte si atat de mic suflet...
Cora2006, ai ales un citat extraordinar de potrivit pentru atitudinea ta... intelegi?
Cat despre stralucirea lui luckystar ... are dreptate, cine nu pricepe sa se abtina!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Constantin Asofronie, Consilier juridic
PAS22 a scris:

Cu acordul ambilor soti, va puteti adesa unui mediator din localitatea in care domiciliati, operatiune ce se poate finaliza in cateva ore, acordul de mediere rezeltat se introduce la instanta, care dispune o ancheta sociala pentru stabilirea interesului copilului, dar determinanta este vointa partilor in acest sens. Judecatorul, in urma analizei va dispune incheierea casatoriei printr-o hotarare de expedient (nu se plateste taxa de timbru). Partajul se oate face tot prin mediator, fara taxa de timbru.

Domnilor avocat, ati auzit de aceste lucruri?


Perfect adevarat.
Pentru toti cei care doresc sa divorteze in mod amiabil, fie ca a rezultat sau nu un minor din casatorie, o pot face in mod civilizat, confidential, rapid, prin mediere.
Deja exista hotarari judecatoresti in acest sens.
Practica, in momentul de fata (daca chiar putem vorbi de o practica), este in sensul urmator.
Partile incheie acordul de mediere asupra tuturor aspectelor privitoare la casatorie (si a tuturor cererilor accesorii) iar mai apoi partile merg in instanta, unde se va cere si efectuarea anchetei sociale.
Va invit aici [ link extern ] / .

In opinia mea, nu ar mai fi necesara efectuarea anchetei sociale dar cum Legea 192/2006 (a medierii) nu prevede nimic in acest sens, ea va fi probabil efectuata in continuare, pana la o propunere de lege ferenda in sensul eliminarii anchetei.

Nu am timp sa citesc toate comentariile dar mi-a atras atentia unul dintre ele prin care se afirma ca apeland la mediere se ocolesc prevederile legale.
Imi pare rau dar as afirma doar atat: cata vreme printr-o lege speciala se deroga de la dreptul comun, de ce sa nu se intample? Opinia mentionata nu pare a fi una tocmai juridica.

Felicitari sotilor ce doresc sa puna capat unui mariaj in mod amiabil. Aceasta este de fapt starea naturala, cursul firesc al lucrurilor si nu batalia in instanta. O spu inclusiv in calitate de viitor jurist.

Toate cele bune. :)

P.S. Recomand tuturor sa lectureze prevederile legii medierii cuprinse in articolele de la 64 pana 66 inclusiv, privitoare la conflictele de familie.
PPS. Legea 192/2006 este o lege speciala in raport de Codul Familiei!!! In momentul de fata, reprezinta o alternativa la dispozitiile codului, lasata la voia justitiabilului.
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
Fãnuța Lișman - Birou de mediator, Mediator
dragi colegi,
as incepe prin a spune ca - doamne fereste - nu am nimic cu mediatorii; dimpotriva, cit de curind, voi dobindi si eu aceasta calitate.
despre art. 64 din legea medierii, el are un continut absolut general, spunand, in esenta, doar ca partile pot rezolva probleme de familie prin mediere. o fi o lege speciala, dar ea nu cuprinde dispozitii derogatorii exprese.
de fapt, ce sa inteleg?! - ca aceste dispozitii generale din legea medierii au abrogat o multime din textele din codul familiei, codul civil, de procedura civila etc. ???!!! ...
concluzia nu poate fi decit una singura: PARTILE POT APELA LA MEDIERE, DAR NU POT INCHEIA O INTELEGERE CARE CONTRAVINE CODULUI FAMILIEI ! (sau altor legi, decit daca legea medierii ar cuprinde dispozitii exprese de abrogare, macar abrogare implicita, a acestor legi sau a unor parti din acestea).
stimata "eda13", v-as ruga, totusi, sa nu ma jigniti, spunand ca dovedesc "necunoastere" si "reticenta".
in caz contrar, o sa ma obligati sa dau dovada de lipsa de modestie si sa va recomand sa cititi articolele si studiile mele, publicate in diversele reviste de drept din romania, in frunte cu revista "Dreptul". sa vedeti acolo cita "necunoastere" am in mine ! :P
na, ca m-am laudat singur ... dar daca ma obligati, ce sa fac ?! :)))

Alte discuții în legătură

Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Caz de divort prea intarziat OchirosiMaria OchirosiMaria Buna Seara. Am si eu un caz in care am nevoie de niste sfaturi si niste raspunsuri corecte si precise. Este vorba despre fiica mea care de vreo 2 ani ... (vezi toată discuția)