PAS22 a scris:
Cu acordul ambilor soti, va puteti adesa unui mediator din localitatea in care domiciliati, operatiune ce se poate finaliza in cateva ore, acordul de mediere rezeltat se introduce la instanta, care dispune o ancheta sociala pentru stabilirea interesului copilului, dar determinanta este vointa partilor in acest sens. Judecatorul, in urma analizei va dispune incheierea casatoriei printr-o hotarare de expedient (nu se plateste taxa de timbru). Partajul se oate face tot prin mediator, fara taxa de timbru.
Domnilor avocat, ati auzit de aceste lucruri?
Perfect adevarat.
Pentru toti cei care doresc sa divorteze in mod amiabil, fie ca a rezultat sau nu un minor din casatorie, o pot face in mod civilizat, confidential, rapid, prin mediere.
Deja exista hotarari judecatoresti in acest sens.
Practica, in momentul de fata (daca chiar putem vorbi de o practica), este in sensul urmator.
Partile incheie acordul de mediere asupra tuturor aspectelor privitoare la casatorie (si a tuturor cererilor accesorii) iar mai apoi partile merg in instanta, unde se va cere si efectuarea anchetei sociale.
Va invit aici
[ link extern ] / .
In opinia mea, nu ar mai fi necesara efectuarea anchetei sociale dar cum Legea 192/2006 (a medierii) nu prevede nimic in acest sens, ea va fi probabil efectuata in continuare, pana la o propunere
de lege ferenda in sensul eliminarii anchetei.
Nu am timp sa citesc toate comentariile dar mi-a atras atentia unul dintre ele prin care se afirma ca apeland la mediere se ocolesc prevederile legale.
Imi pare rau dar as afirma doar atat: cata vreme printr-o lege speciala se deroga de la dreptul comun, de ce sa nu se intample? Opinia mentionata nu pare a fi una tocmai juridica.
Felicitari sotilor ce doresc sa puna capat unui mariaj in mod amiabil. Aceasta este de fapt starea naturala, cursul firesc al lucrurilor si nu batalia in instanta. O spu inclusiv in calitate de viitor jurist.
Toate cele bune. :)
P.S. Recomand tuturor sa lectureze prevederile legii medierii cuprinse in articolele de la 64 pana 66 inclusiv, privitoare la conflictele de familie.
PPS. Legea 192/2006 este o lege speciala in raport de Codul Familiei!!! In momentul de fata, reprezinta o alternativa la dispozitiile codului, lasata la voia justitiabilului.