avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil cand exista un copil minor la mijloc

Buna seara,

Caut de mai bine de o ora informatii despre divort. Intr-o oarecare masura m-am lamurit, dar pt ca acest domeniu imi este strain, ii intreb pe cei cunoscatori.
Asadar, situatia mea se vrea a fi simpla si decenta si sper sa ramana, in ciuda rigiditatii legilor. Nu pot sa inteleg de ce este atata bataie de cap cu un divort, chiar si atunci cand doi oameni vor sa divorteze intr-un mod decent. Situatia mea este urmatoarea: suntem casatoriti de mai bine de cinci ani, avem un copil minor, dar vrem sa divortam. Motivul: incompatibilitate. Cum pot sa conving eu pe cineva de acest lucru daca nu vreau mizerii si scandaluri? Am citit ca trebuie sa aduci probe, martori, am citit de anchete sociale. Chiar e nevoie de toate astea? Nu este oare clar ca daca doi oameni nu mai vor sa fie impreuna nu e in avantajul nimciunuia sa ramana impreuna? Am hotarat de comun acord sa punem punct. Pretentia mea este de a ramane cu numele lui, iar a lui de a-si vedea copilul oricand. Amandoi suntem de acord cu asta. De partaj nu se punem problema pt ca desi ap. in care locuim este cumparat in timpul casatoriei, masina la fel, au fost cumparate din banii mei. El nu are pretentii la ele. Ce avem de facut pentru a incheia acest mariaj? De la A la Z. Locuim in sectorul 3. cat de greu este sa ai parte de un divort rapid si simplu cand este un copil implicat? Cat dureaza? Si problema cea mai delicata : putem sa ne prezentam fara un avocat pt ca nu avem bani de unul? Si ar mai fi cateva intrebari: dupa divort ce acte trebuie sa schimb? Buletin, permis de conducere, contractul de casa, actele masinii, toate astea trebuie schimbate?
luckystar a scris:

concluzia nu poate fi decit una singura: PARTILE POT APELA LA MEDIERE, DAR NU POT INCHEIA O INTELEGERE CARE CONTRAVINE CODULUI FAMILIEI ! (sau altor legi, decit daca legea medierii ar cuprinde dispozitii exprese de abrogare, macar abrogare implicita, a acestor legi sau a unor parti din acestea).

Da, nu se poate eluda legea in acest fel.
Sunt dispozitii legale imperative.

avocat Claudiu Lascoschi
Stimate domn , nu mi-as permite niciodata sa -mi dau cu presupusul in ceea ce priveste valoarea unei persoane si asta pentru ca nu-mi revine acest drept .
Afirmatiile mele au venit drept raspuns la o atitudine pe care , in graba d-stra profesionala ,ati inteles sa o aveti in raport cu institutia medierii
Va repet , la instantele din tara deja se lucreaza concret pe acordul de mediere , judecatorii in afara recomandarii pe care o dau partilor de a recurge la mediere si valideaza aceste acorduri .
Si este numai inceputul .
Va urez succes in acttivitattile d-stra
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
eda13, utilizator
interventie moderator:

va rugam sa folositi formule de adresare in limitele unui dialog matur si politicos,

de asemenea va rugam sa nu mai utilizati in mod absolut nejustificat majusculele (literele de tipar) - va trebui sa le editati inlocuind majusculele (deschideti document word, copiati mesajul in el, selectati - "ctrl+A", apasati "Shif+F3" pana se transforma textul si apoi introduceti in mesajul editat).

mesajele care nu respecta prevederile regulamentului vor fi sterse maine dimineata.

asa cum exista Codul familiei, codul de procedura civila, legea medierii sau alte dispozitii care stabilesc drepturi si obligatii avem si noi, comunitatea avocatnet.ro un regulament de utilizare, va rugam sa il respectati.

multumim :)

luckystar a scris:

stimata "eda13", v-as ruga, totusi, sa nu ma jigniti, spunand ca dovedesc "necunoastere" si "reticenta".
in caz contrar, o sa ma obligati sa dau dovada de lipsa de modestie si sa va recomand sa cititi articolele si studiile mele, publicate in diversele reviste de drept din romania, in frunte cu revista "Dreptul". sa vedeti acolo cita "necunoastere" am in mine ! :P
na, ca m-am laudat singur ... dar daca ma obligati, ce sa fac ?! :)))

Stimate Domnule Avocat!
Publicatiile dv nu cred ca va ofera circumstantele atenuante pentru a nu accepta modificarile intervenite in sistemul juridic actual. Felicitari pentru ceea ce faceti sau ati facut, insa, cu regret constat ca majoritatea domnilor/doamnelor avocati au aceasta reticenta in ceea ce priveste institutia medierii.
Sa fie oare din teama (nejustificata de altfel) de a pierde monopolul? Consider ca este un loc pentru fiecare in "gradina Domnului". Fiecare individ care isi desfasoara activitatea in mod profesionist va avea cautare, chiar daca exista sau nu mediatori.
Si, in plus, spuneti-mi, va rog, din ceea ce ati inteles dumneavoastra, ce a avut in vedere legiuitorul prin Legea medierii? Care este rolul acestei institutii?:hm:
Am citit cu stupoare cat de jenant se duce o lupta incorecta pentru ca mediatorii sau avocatii sa aiba dreptate...
Nu despre asta e vorba, vorba este despre justitiabil, ce ii e lui mai comod, mai bine, despre actul de justitie care nu trebuie sa placa avoactului sau mediatorului, ci sa il multumeasca pe justitiabil si gata!
Iar aici justitiabilul e userul Path care ni s-a adresat.
Pe langa subiectul deschis de el, ne aventuram cu totii in dispute fara legatura cu problema doamnei.
Inteleg ca avocatii au un spirit combativ, insa sa ne uitam la situatie si la lege, nu la utilizatori care pot avea o interpretare proprie a normelor.
In plus, e tare ciudat acelasi tip de combativitate la o profesie care ar trebui sa se axeze pe liniste si pace intre toate partile... :love1:

In toate cazurile, eu ador medierea si as castiga si eu mai bine daca in loc sa pierd in instante 10 luni sau 17 intr-un dosar as merge cu clientul la mediere si as termina totul intr-o saptamana.
Si clientul meu ar fi mai castigat, caci ar plati si mai putin, ar dormi si mai putin stresat...

In toate cazurile, daca ati indrumat aici sa citim art. 64 l-am citit si eu iar... si vaz ca scrie la alin. 1: "Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile [...]".
Deci se pot rezolva neintelegeri, oamenii astia doi se inteleg in toate... acum ajungem sa ne intelegem si pe lucrurile pe care suntem deja intelesi de placerea de a "valida" (cum se spune aici) o noua metoda legala?

Ce se mediaza in familiei??
Intai vedem interdictiile: Art. 2 alin. (4) "Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege."
Astea sunt drepturile personale nepatrimoniale. Si pana aici nu vad vreo derogare de la dreptul comun.
Deci intra: divortul, incredintare minori, pensie de intretinere, orice acte de stare civila (gen paternitate etc.)...

Citim la ce se poate media: "neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei"; deci unul vrea sa se desparta, celalalt nu; se apeleaza la mediere si se ajunge la un acord, de genul: hai, ne despartim sau nu, nu ne despartim, hai sa renuntam la dosar si sa facem terapie de cuplu...
Daca hotarasc sa se desparta, instanta va hotari ce procedura de divort va urma cuplul, in functie daca e prin acord sau nu, daca indeplineste conditiile fara martori sau nu.
Daca are minor cuplul, ca in cazul de fata, instanta ii vede pe amandoi de acord sa divorteze si ii va obliga ca sa isi dovedeasca motivele de divort. Ca asa zice legea familiei si legea medierii nu deroga de la asta.

Ce mai pot media partile? "Exerciţiul drepturilor părinteşti". Cum parintii nu pot sa isi interzica astfel de drepturi, ele fiind drepturi personale nepatrimoniale ce fac obiectul art. 2 alin. 4, inseamna ca legea se refera la cum, cand, cat etc. si nu DACA sa isi exercite aceste drepturi.
Dealtfel, in legislatia noastra, nimeni nu poate renunta la astfel de drepturi, care includ: dreptul la nume, la vot, la munca si alte jdemii de drepturi constitutionale de baza.
"Stabilirea domiciliului copiilor" este la parintele cauia ii e incredintat minorul si legea nu pare sa faca derogare, asa incat inseamna ca in caz de divergenta, ea se refera la domiciliul minorului peste 14 ani care poate fi stabilit si in alta parte, chiar la cererea acestuia. Este, dealtfel, singura posibilitate in care legea permite stabilirea domiciliului unui minor in afara domiciliului parintilor/parintelui.
"Contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor" se refera identic la cat, cum si nu la daca sa existe sau nu o contributie a fiecarui parinte. De exemplu: daca e in natura sau in bani, data din luna a platii etc.

Alineatul pe care l-am analizat mai sus se termina cu sintagma "drepturi de care ei pot dispune potrivit legii". Deci legea mediatorului nu vrea a deroga de la dreptul comun, spune clar singurica si in art. 2, si in 64. .

Pentru aceste motive, multumesc celor care m-au incurajat sa recitesc a zecea miia oara articolele 64-66, dar din pacate ele trimit omul sa divorteze la judecatorie.
Daca nu se intelege cu cealalta parte si vrea un lucru amiabil, poate apela la un mediator, astfel partile pot conveni despre: daca sa divorteze, ce probe sa foloseasca, acordul pe nume, un cuantum de pensie etc.
Daca se intelege cu cealalta parte, sigur ca tot poate merge la mediator, insa da banii degeaba. Poate merge la fel de bine sa faca un act si la avocat, altul la notar si altul in instanta, numai asa, sa dea banii de pomana in diferite proceduri, cand de fapt e acelasi act cu acelasi rezultat.

Ca eu sa nu am mai multe dosare pe rolul instantelor si sa incurajez cat mai multi clienti sa mearga la mediator, indicat ar fi ca mediatorii sa cunoasca ce pot tranzactiona si ce nu, care este limita unui contract de mediere, pe ce se axeaza el etc.
Altfel, ma voi vedea in instanta cu dosare de anulare a... contractelor de mediere si a hotararilor care le-au consfintit. :( Care tot de munca imi vor da, tot neproductiv va fi pentru client daca nu vom sti, fiecare, sa ne facem jobul si ne vom tine de care e mai tare si unde sa mearga clientul primul.

Nu conteaza daca un client ajunge la mine sau la tine, mediator, intai; ambii trebuie sa-i spunem ca trebuie sa-si cunoasca drepturile si deci poate sa fie asistat de un avocat, ca si faptul ca e mai benefica pentru el o intelegere care, chiar proasta, costa deseori mai putin ca un proces bun castigat!!!
Dar deja par ca incerc sa mediez intre avocati si mediatori... :)) iar eu sunt avocat in esenta mea, mediator nu ma vad in veci si pururi.

Revenind la obiect, ii mai spun userului:
Doamna, daca sunteti de acord, faceti actiune asa cum spuneau colegii pe culpa comuna, 1 martor comun care sa spuna doar lucruri decente: ca nu suneti mai niciodata de acord, certuri etc. in ultimul timp si ca aceasta casatorie nu mai poate continua.
Faceti si actiunea si reconventionala care sa ceara aceleasi lucruri, aduceti martorul de la primul termen si, sincer, puteti termina in maxim 2 termene, in functie de cand ajunge ancheta la dosar. Ba chiar daca instanta face adresa anterior primului termen, puteti termina atunci.
Deci totul poate dura sub 6 luni, caci dupa pronuntare mai dureaza redactarea si vine vacanta judecatoreasca! :)

La sector 3 chiar aveti mari sanse sa terminati la primul termen... ;) Dar asa cum bine ati desprins de la colegi, incheiati TOATE lucrurile acum, cat inca va intelegeti, ok? Ca sa evitati nervi viitori.
Bafta, reveniti!

Alte discuții în legătură

Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Caz de divort prea intarziat OchirosiMaria OchirosiMaria Buna Seara. Am si eu un caz in care am nevoie de niste sfaturi si niste raspunsuri corecte si precise. Este vorba despre fiica mea care de vreo 2 ani ... (vezi toată discuția)