avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte civila in proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte civila in proces penal

Buna ziua,
O persoana (reclamant in cadrul dosarului penal) se poate constitui parte civila inca din faza de incepere a urmaririi penale? Acest lucru se face printr-o cerere scrisa? Cum trebuie procedat?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:01, 15 Februarie 2011
Un sfat, va rog in urmatorul caz: Initial in cuprinsul dosarului penal au fost 3 invinuiti; doi dintre invinuiti au fost scosi de sub urmarire penala prin ordonanta dispusa de catre procurorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel; In dosar a ramas o persoana invinuita pentru care s-a declinat cauza spre competenta Parchetului de pe langa Judecatorie. Vreau sa ma constitui parte civila in dosar. Formulez cererea impotriva celui invinuit? Trebuiesc obligatoriu trecute sumele pentru daunele materiale si morale? ( dosarul este in faza de cercetare, si ma gandesc ca pana va fi sau nu trimis in judecata mai dureaza si ca atare vor mai fi cheltuieli. Exista o formulare prin care aceste daune pot fi majorate?).
Trebuie sa adresez cererea catre Prim Procuror?
Cu stima
Da ,este bine sa va constituiti parte civila,aratand sumele pe care intelegeti sa le solicitati de inculpat,dar si actele care dovedesc cuantumul sumelor respective.
Este bine sa artati ce alte probe solicitati in dovedirea respectivelor sume(acte,martori,expertize,alte probe acceptate de lege).
Daunele pot fi majorate,daca pe parcursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti,cuantumul lor creste,ca urmare a unor consecinte ulterioare creerii prejudiciului ,urmand a face dovezi in acest sens.
Este corecta formularea?
Domnule Prim Procuror,

Subsemnata ... domiciliată în ..., identificată cu C.I. seria .. nr. ... ,eliberat de ..., CNP ..., fiica lui .. şi .., născută în loc. .., jud. .. având calitatea de parte vătămată în dosarul penal nr. .../P/2010 ( dosar penal înregistrat sub nr. .. / P/2009 la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ... ), aflat în cercetare la dvs., formulez prezenta cerere de

CONSTITUIRE DE PARTE CIVILÃ
împotriva numitului:
1. ...: fiul lui .. şi .., domiciliat în localitatea ..., identificat cu CI seria.. nr. ..., pentru săvârşirea infracţiunilor de fals si uzul de fals,
cu suma de :
- ..... lei reprezentând cheltuieli pentru administrare probe la dosar până la data tehnoredactării documentului
- ......lei reprezentând prejudiciul material cert determinat de beneficiul nerealizat
- .......lei reprezentând daune morale.
Urmează să solicit probe cu acte, martori, alte probatorii permise de lege în dovedirea cuantumului pretenţiilor mele.
Solicit suma de ......lei reprezentând daune morale.


Atasati la cerere actele pe care intelegeti sa le folositi in dovedirea pretentiilor dvs.civile ,a eventualelor daune morale si mentionati-le intr-un opis fie separat,fie in josul declaratiei de parte civila sub titulatura "Anexe"
Unde pot gasi un model de argumentare prejudiciul material si moral pentru dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de fals si uz de fals?
Cu stima

Alte discuții în legătură

Pot solicita prejudiciile de sanatate si materiale ? zahsor zahsor Sunt parte vatamata intr-un dosar penal . Invinuitul este acuzat de fals, uz de fals, sub semnatura privata, abuz in serviciu in proiecte de finantare ... (vezi toată discuția)
Cerere adaugare pretentii civile in dosar penal valyd11 valyd11 Dati-mi si mie va rog frumos un model cum sa mai adaug pretentii civile in dosarul penal. Eu sunt partea civila (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)