avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte civila in proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte civila in proces penal

Buna ziua,
O persoana (reclamant in cadrul dosarului penal) se poate constitui parte civila inca din faza de incepere a urmaririi penale? Acest lucru se face printr-o cerere scrisa? Cum trebuie procedat?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:01, 15 Februarie 2011
As doi un raspuns daca se poate.
As vrea sa ma constitui parte civila intr-un dosar penal, care este deja aflat pe rolul judecatoriei.
In urma unui accident auto, produs in vara acestui an, am suferit o dauna materiala a autoturismului. Societatea asiguratorie de raspundere limitata a celui vinovat, care era si sub influenta alcoolului, nu a vrut sa ma despagubeasca. Ma rog.... povestea este mai lunga. Cert este ca dosarul a ajuns pe rolul judecatoriei, eu nu am stiut ca in cauza respectiva sunt martor ( cum organul de politie care s-a aflat la locul accidentului m-a trecut in p.v.). Am asteptat sa ma citeze organul judiciar in timpul urmaririi penale....si dintr-o intamplare am aflat ca dosarul a ajuns la instanta.
Intrebarea mea este:
Daca inca nu m-am constituit parte vatamata o mai pot face?
Numai dupa ce ma constitui parte vatamata, pot sa ma constitui parte civila?
Pot sa le fac ambele prin aceeasi cerere?
Va rog sa ma ajutati, eventual si cu un model de cerere ce cuprinde ambele solicitari.
Va multumesc.
@"Nina 1"

Argumentarea prejudiciului,cum o numiti dvs,o puteti face aratand cu privire la fiecare suma din care este compus actul care sta la baza ei:
De exemplu:
suma de "x" lei contravaloarea ingrijiri medicale,conform chitantei nr,facturii nr.,,emise de .......la data de........retetei si bonurilor de casa emise
De asemeni unele sume pot fi argumentate de expertize in cazul efectuarii unor expertize

@"uttzza"

Constituirea de parte civila se poate face conform legii pana la citirea rechizitoriului in instanta pentru termenul cand partile au fost legal citate.
Aveti calea actiunii civile in pretentii,conform art.998-1000 c.civ,situatie in care actiunea va fi timbrata la valoarea pretentiilor emise si se va face dovada prejudiciului si a culpei celui care l-a provocat.
@ "r. gabi"
Multumesc pentru raspuns. As dori sa mentionez ca am inteles faptul ca constituirea de parte civila se poate face conform legii pana la citirea rechizitoriului in instanta pentru termenul cand partile au fost legal citate, dar pe mine ma interesa daca trebuie sa solicit mai intai introducerea in procesul penal ca parte vatamata, pt. ca din cate stiu si constituirea de parte vatamata se face in fata instantei pana la citirea actului de sesizare.
Deci ca sa fiu ma exacta> dosarul se afla in fata instantei, dar inca nu a fost termenul de judecata - primul. Intrebarea era daca mai intai trebuie sa ma constitui parte vatamata, deoarece nu am fost citata in aceasta calitate. Actiunea penala s-a pornit din oficiu, eu avand calitatea de martor in dosar. Dar nu am stiut ca trebuie sa solicit participarea mea in proces ca parte vatamata. Si intentionez sa solicit acest lucru, adica atat participarea in proces in calitate de parte vatamata, cat si de parte civila, pana la primul termen de judecata, astfel ca imi voi manifesta prin acea cerere refuzul sau ...ma rog , renuntarea la calitatea de martor in cauza.
Deci intrebare> Pot sa solicit prin aceeasi cerere participarea mea in proces in ambele calitati, adica atat de parte vatamata cat si de parte civila si sa renunt in acelasi timp la calitatea de martor, deoarece eu sunt cel prejudiciat, atat material cat si moral.
Va multumesc.
Prin aceasi fapta pentru care inculpatul este judecat in prezentul proces,inculpatul v-a adus prejudiciu dvs sau este vorba despre alte fapte ale aceluiasi inculpat ?
r.gabi a scris:

Prin aceasi fapta pentru care inculpatul este judecat in prezentul proces,inculpatul v-a adus prejudiciu dvs sau este vorba despre alte fapte ale aceluiasi inculpat ?


Este vorba de aceeasi fapta.Nu am fost eu la volan ci sotul meu.
Dar politistul rutier care s-a aflat la locul accidentului l-a trecut in p-v in calitate de martor, si a dat o declaratie in aceeasi zi la sediul organului de cercetare penala, ulterior chemandu-l sa mai semneze odata declaratia in calitate de martor ( spunea ca este necesar ca declaratia sa fie data in sistem informatic si ca atare de aceea a mai fost chemat odata. Trebuie sa mentionez ca judecatoria este in alt judet decat cea unde domiciliem noi si nu am avut acces la informatii.
Ceea ce nu stiu este daca prin declaratia pe care a dat-o in fata organului de cercetare penala sotul meu este sau nu considerata parte vatamata, deoarece din cate am inteles de la el, prin declaratia data a relatat doar cum s-au intamplat faptele la locul accidentului.
Ceea ce nu stiu este daca in dosarul penal aflat in fata instantei sotul meu apare ca parte vatamata sau nu, deci daca organul judiciar i-a atribuit din oficiu aceasta calitate,deoarece el nu a cerut prin declaratie nici o despagubire.
( Nu a cerut nici o despagubire, deoarece faptuitorul s-a obligat - verbal- ca ne va despagubi imediat ce ducem masina la reparat. Dar fiind vorba de o suma mare, ulterior a refuzat, iar noi nici acum nu am reparat-o, nedispunand de o suma asa mare.)
Daca nu apare ca parte vatamata, atunci trebuie sa se constiuie mai intai parte vatamata si pe urma sa solicite participarea in proces ca parte civila?? Si daca cele doua solicitari se pot face prin acelasi inscris??
Si da, precizez ca este vorba despre aceeasi fapta prin care ni s-a adus prejudiciul si ncidecum o alta.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Pot solicita prejudiciile de sanatate si materiale ? zahsor zahsor Sunt parte vatamata intr-un dosar penal . Invinuitul este acuzat de fals, uz de fals, sub semnatura privata, abuz in serviciu in proiecte de finantare ... (vezi toată discuția)
Cerere adaugare pretentii civile in dosar penal valyd11 valyd11 Dati-mi si mie va rog frumos un model cum sa mai adaug pretentii civile in dosarul penal. Eu sunt partea civila (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)