avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010

Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010.
Cel mai recent răspuns: Corbeanca , utilizator 11:38, 21 Februarie 2011
n-am inteles de ce off-topic mess meu si a fost sters...ne poate lamuri Dl. freelis?:O
lorelayold76 a scris:

-inca nu inteleg de ce este asa o problema acest art 56 alin d), atata timp cand la art 56 alin j) la data expirãrii termenului contractului individual de muncã încheiat pe duratã determinatã putem continua activitatea printr-un simplu act aditional???
- tinand cont ca solicita pensionarea... scris in carnetul de munca nu inseamna incetarea contractului de munca, putem foarte bine sa intocmim un act aditional de continuare a activitatii conform celor doua articole (56 din Codul Muncii si 41 din Legea pensiilor)

-singura diferenta dintre cele doua cazuri (incetare de drept litera d si litera j a art 56) este acest art 41 alin 5) din leg 19/2000 :
- la litera j) contractul cim poate continua doar cu acordul ambelor parti,
-iar litera d) cim poate continua doar si numai cu acordul angajatorului (pana acum angajatorul nu putea inceta cim daca salariatul nu vroia sa intre la pensie)


Problema pe care o am eu acum este ca in acest fel se vor inmulti rapid nr pensionarilor (angajatorii vor personal tanar cu salarii mai mici deci ii vor inceta cim, iar pensionarii care vor sa lucreze nu vor gasi posturi pt ca e criza), astfel ca bugetul nostru amarat va avea si mai multe lacune...#-o

Sper ca vor renunta astfel la aceasta lege.




Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
doina99, utilizator
Am si eu o nelamurire; care este diferenta intre inscrisul din cartea de munca"solicita pensionarea" si "propus pentru pensionare ".
Multumesc
doina99 a scris:

Am si eu o nelamurire; care este diferenta intre inscrisul din cartea de munca"solicita pensionarea" si "propus pentru pensionare ".
Multumesc

Ca efect nu e nici o diferenta. Este acelasi lucru.
-primind informatii din mai multe surse din cadrul ITM, am ajuns la concluzia ca trebuie incetat cim celor care indeplinesc conditiile de pensionare limita de varsta, dupa care se intocmeste un alt contract daca se vor mentine relatiile de munca.

vin in ajutorul nostru si stirile avocatnet:

17 Mai 2010 drd. Ana Cioriciu Stefanescu
Intrebarea cititorului: "Urmare a aparitiei Legii 49/2010 va intreb cand va inceta contractul individual de munca pentru angajatii care desi au indeplinit varsta de pensionare si au stagiul complet de cotizare au decis sa continue activitatea fara a depune dosarul de pensionare? Care va fi temeiul legal?"



Autor
drd. Ana Cioriciu Stefanescu
www.anacioriciu.ro
Intreaba Specialistul


Raspunsul specialistului:

Lit. d) a art. 56 din Codul muncii s-a modificat si s-a completat prin art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, astfel: “Contractul individual de munca existent inceteaza de drept…la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”.

Observam ca se face referire numai la pensionarea pentru limita de varsta, nu si la pensionarea anticipata sau anticipata partiala.
Dar daca la 1.04.2010 o persoana are varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare, indeplineste si conditiile de pensionare pentru limita de varsta (are implicit stagiul minim).

Potrivit pct. 2 al aceluiasi articol (art. IV. din Legea nr. 49/2010) situatia de la lit. d) a art. 56 din Codul muncii se va constata pentru persoana aflata in situatia descrisa de dumneavoastra in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acesteia, in scris, prin decizie a angajatorului, si i se va comunica in termen de 5 zile lucratoare.

Aceasta constare este independenta de momentul primirii deciziei de pensionare de catre cel in cauza.

Pentru ca la 1 aprilie 2010 – asa cum reiese din precizarile dumneavoastra – persoana se afla in situatia de la lit. d) a art. 56 din Codul muncii, trebuia ca angajatorul sa ii constate incetarea contractului individual de munca in termen de 5 zile lucratoare de la aceasta data.

Desi angajatorul nu i-a facut constatarea mentionata, oricum contractul se considera incetat din acea data si prestarea muncii din acel moment are loc in baza unui nou contract neincheiat in forma scrisa, neinregistrat in termen la inspectoratul teritorial de munca, ca de altfel nici registrul salariatilor completat corespunzator, ceea ce poate atrage sanctiuni contraventionale.

Temeiul legal al incetarii contractului individual de munca va fi art. 56 lit. d) din Codul muncii coroborat cu art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010.

Alte discuții în legătură

Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din l.53/2003 modificat. gaby1970 gaby1970 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:\"> In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, ... (vezi toată discuția)