Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010.
Cred ca e posibila incheierea unui contract cu durata determinata dupa ce îi inceteaza de drept cim cu durata nedeterminata la indeplinirea conditiilor standard de pensionare pt. limita de varsta, daca angajatul depune cerere in acest sens la angajator.
....si acest nou contract pe perioada determinata , de 1 an sa zicem , nu mai poate fi reinnoit, decit o data . Care e logica ? Cu ce documente se poate continua apoi activitatea?
Pensionarii la limita de varsta isi pot continua activitatea si pe baza unui c.i.m. pe durata nedeterminata ... art.81 C.mun. contine o norma dispozitiva , de la care partile pot deroga ( Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată .... )
I.Legea generala = Codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare
Art. 81 Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
d^3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
Art. 82 (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.
II. Legea speciala = Legea nr. 19/2000
Art. 41. (5) Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului (in baza aceluiasi c.i.m.:D)
Atata timp cat nu binevoiesc sa emita niste norme de aplicare pentru aceasta noua "minune legislativa", a la Legea nr. 330/2009…, ce parere aveti despre urmatoare solutie?:innocent:
Salariatul face cerere pentru propunere de pensionare, i se fac actele, isi depune dosarul, totodata face si cerere de continuare a activitatii si dupa pensionare.
Angajatorul (bugetar) ii aproba cererea iar in momentul primirii deciziei de pensionare (care la marea majoritate este sub 1.836 lei, darmite cu scaderea de 15%...), NU ii inceteaza c.i.m. (ca sa nu intre sub incidenta aberatiei de 15% din posturile vacantate dupa aprilie 2009) ci ii intocmeste un act aditional prin care ii modifica durata c.i.m. in determinata – pentru inca 2 ani (sperand ca pana la expirarea termenului sa scapam de aceste legi si legislatori de r…t):thumbdown:.
Codul muncii
ONELIN
Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii?
Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)