avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drept executional penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drept executional penal

Invatamantul superior in penitenciare. Este invatamantul superior indiferent de forma o conditie conforma legii 275/2006,de reducere a perioadei de executare cu parte din pedeapsa considerata ca fiind executata pe baza muncii prestate-instruire scolara?
Cel mai recent răspuns: Thunder42 , utilizator 12:31, 14 Septembrie 2010
din punctul meu de vedere art 76 alin 1 lit e din lg 275/2006 se refera la participarea la cursuri de scolarizare sau de calificare ori recalificare profesionala organizate de locul de detinere in colaborare .
daca va uitati la art 179 din hg 1897/2006 veti vedea ca se asigura accesul la invatamantul universitar si ca acest aspect se incadreaza la capitolul 10 activitatea de educatie si interventie psihosociala ,ceea ce ii confera un alt regim fata de cursurile scolare si de calificare ori recalificare profesionala care sunt prinse la cap 9 munca.
daca observati cursurile scolare care beneficiaza de zile castig sunt organizate de penitenciare in colaborare iar cursurile universitare se fac pe banii persoanei private de libertate.
cum vedeti acum lucrurile?
@doberv, aveti si nu prea dreptate..vedeti si art. 190 din hg 1897/2006. Sunt incluse si cursurile universitare , adica si in baza cursurilor universitare se castiga zile in vederea liberarii conditionate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Aprilie 2010
ContSters47264, utilizator
Buna dimineata.Multumesc pentru raspunsurile primite.In acest moment se poate naste o concluzie si anume: legiuitorul prin lasarea unor portite de deducere sau interpretare creeaza un mediu favorabil interpretarii neunitare a legii.Asfel atat solutia de acordare a unui castig echivalent celui aferent art.76lit.e pentru studii universitare cat si respingerea unei asemenea solutii sunt in conformitate cu legea.Din cate stim legea penala este de stricta interpretare nu?In acest caz o exceptie de neconstitutionalitate poate aduce o inlocuire a sintagmei cursuri de scolarizare cu instruire scolara sau ne vom reduce acordarea castigului numai pentru educatia organizata in penitenciar?
Punctul meu de vedere nu tine cont de forma sub care persoana privata de libertate urmeaza obligatoriu sau optional o anumita forma de invatamant ci legat de o egalitate in drepturi si tratament care genereaza sanse juridice egale tuturor.Cum vedeti aceste sanse juridice egale in situatia expusa?Un absolvent de studii superioare este lipsit de consideratie la castig prin instruire scolara iar un absolvent al cursurilor primar,gimnazial sau liceal are o posibilitate clara de reducere a pedepsei.Este aceasta solutie o dovada a echitatii,egalitatii si nediscriminarii?
Este adevarat ca exista unele diferente intre formele de scolarizare urmate de cei din penitenciare, pe cand invatamantul primar, gimnazial sau cel liceal este subventionat , costurile invatamantului universitar sunt suportate de catre condamnatul care urmeaza aceste cursuri. Insa faprul ca un condamnat urmeaza oricare dintre aceste forme de invatamant sau cursuri de formare profesionala, ofera sansa oricarei persoane aflata in executarea unei pedepse privative de libertate, sa se libereze inainte de termen, cu respectare , evident , si a altor conditii. Aceasta conditie a completarii studiilor , nefiind, in opinia mea, o conditie sine qua non, ci ea trebuie sa se alature altor conditii, fiindca , degeaba condamnatul se scoleste, daca in continuare da dovada de nonconformism , de atitudine ce denota ca el nu merita o astfel de recompensa. Pe langa asta , mai e de retinut si faptul ca acei condamnati care frecventeaza cursuri universitare, evident ca sunt incadrati intr-un regim de detentie semideschis sau deschis, ceea ce presupune din start faptul ca ei au fost de la inceput apti sa beneficieze de cat mai multe facilitati . Nu consider ca exista discriminare, ci doar ca unii n u inteleg acest aspect, al necesitatii intrunirii cumulative a mai multor conditii, condierand ca este suficient sa faca niste studii si ca in rest pot avea orice atitudine doresc.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul la educatie in penitenciar. ContSters241638 ContSters241638 Am fost arestat preventiv timp de 16 luni dupa care eliberat sub control judiciar acum 2 ani timp in care am urmat cursurile unei postliceale de asistenti ... (vezi toată discuția)
Zile castig pt. eliberare!!! sherezhada88e sherezhada88e Buna seara, am si eu o intrebare cine poate sa ma ajute va rog!!! Poti sa urmezi o scoala (liceu, facultate),in afara penitenciarului pt. ati mai reduce ... (vezi toată discuția)
Urgent - calcul pedeapsa de executat cosminaa cosminaa URGEENTTT!!!! cat inseamna un an penal? pentru o pedeapsa de 2 ani pt complicitate la inselaciune cat ar avea de executat? va rog sa-mi raspundeti, astazi a ... (vezi toată discuția)