Invatamantul superior in penitenciare. Este invatamantul superior indiferent de forma o conditie conforma legii 275/2006,de reducere a perioadei de executare cu parte din pedeapsa considerata ca fiind executata pe baza muncii prestate-instruire scolara?
Legally-Este laudabila initiativa dumneavoastra.Ceea ce va trebui sa aveti in vedere este totala discordanta intre teorie si practica.Pentru detalii vis a vis de acest subiect va stau la dispozitie la adrian_drept@yahoo.com.Veti constata realitatea tuturor afirmatiilor mele.Multumesc
Cum vedeti din punct de vedere procedural initierea unei actiuni in justitie cu rezultat recunoasterea partii din pedeapsa considerata ca executata pe baza absolvirii studiilor universitare?
eu cred ca rationamentul este acesta:
condamnatii care participa la cursurile scolare precum si la cele de formare profesionala ori de recalificare fac acest lucru in interiorul locului de detinere in spatii special amenajate si cu personal calificat fapt pentru care beneficiaza de bani si zile castig deoarece pierd o parte din zi participand activ la aceste activitati.
condamnatii care participa la invatamantul universitar la frecventa redusa inseamna ca o parte din zi inloc sa se afle in penitenciar sunt asemeni celor care sunt in libertate deoarece merg neinsotiti si se intorc dupa terminarea programului.cei de la invatamantul la distanta nu fac altceva decat sa completeze formularele ca si un hobby si atunci pentru ce sa primeasca zile castig?
oricum e o prostie ceea ce scrie la art 179 din hg 1897daca ne uitam ca la alin 1 se stipuleaza ca se poate participa si la cursuri cu frcventa redusa iar la alin 2 cei nou depusi in penitenciar nu pot continua studiile decat la invatamantul la distanta. am facut si eu 2 zile lectura pe aceste 2 acte cu ocazia acestui subiect.
oricum interesant si am observat multe hibe si neconcordante intre ele.
@doberv, @Thunder42, in cateva zile am sa am ocazia sa discut pe aceasta tema cu dl. A. Boroi, cand am curs la master. Sper sa reusesc sa lamuresc aspectele neclare sau , macar sa stiu cum e practica de fapt. :) sigur am sa revin la acest topic apoi.
Nu voi abandona acest subiect deoarece personal consider ca desprinderea dreptului executional penal ca ramura de sine statatoare a creat un mediu propice pentru instaurarea unei lejere situatii inchizitoriale si printr-o lege ambigua si interpretabila excesiv asa cum se dovedeste a fi legea 275,o lege care reprezinta un izvor de drept pentru executional penal.Cum putem spera intr-o adevarata reformare a dreptului romanesc,in speta executional penalul daca nu avem niste izvoare temeinice si bine fundamentate.Speram intr-un stat de DREPT se pare insa ca inca suntem pe stangul in toate domeniile stiintelor juridice.Se va ajunge la o depolitizare a justitiei pentru ca notiunile teoretice asimilate prin studii de profil sa se regaseasca ad literam si in practica instantelor?