avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul de a semna actul aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul de a semna actul aditional

In cazul in care un angajat refuza sa semneze un act aditional la contractul individual de munca ce este de facut si care este baza legala ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 5 Decembrie 2023
Buna ziua,

Sunt intr-o mare dilema si as dori daca se poate sa primesc un raspuns la urmatoarea situatie:


In urma sustinerii unui examen in cadrul companiei in care lucrezi am fost anuntat ca pot trece mai departe pe urmatoarea pozitie( avansare in functie). Pana la primirea si semnarea unui Act aditional functia mea s-a schimbat in REVISAL. Dupa aproximativ trei saptamani am primit actul aditional in care erau specificate cresteri salariale si durata de preaviz de 45 de zile conform functiilor de conducere. Am fost un pic dezamagit de salariul brut afisat pe Actul aditional drept prin urmare am refuzat semnarea acestuia. In prezent, mai exact dupa doua luni, ma confrunt cu o situatie crunta in care Angajatorul mi-a taiat o parte din Salariul functiei mele pentru ca sustine ca am fost platit mai mult decat trebuia in urma inregistrarii functiei superioare.


Este ceva de facut? Dupa citirea Art. 41 alin. 1 am constatat ca schimbarea functiei pe o pozitie superioara in Revisal s-a facut fara acordul meu. In urma unei discutii cu reprezentatul HR al companiei am primit urmatorul raspuns: Prin faptul ca am refuzat semnarea Actului aditional compania a trebuit sa recupereze banii care fusesera livrat cu o luna in urma. Au specificat si faptul ca vor anunta ca a fost o greseala. Salariul net pe care il primeam pana acum includea un bonus de conducere astfel incat sa ajung la un venit asemanator functiei superioare.

Intrebarea finala este. Putea angajatorul sa modifice functia si salariul meu brut si net fara acordul meu scris?( fara semnarea actului aditional)


Va multumesc anticipat!

Tudor33

Angajatorul nu putea sa modifice functia si salariul fara acordul dvs ., sens in care ambele parti trebuia sa semneze un act aditiona la c.i.m. in acest sens.

In ultimile 6 luni am primit un salariu de 2500 ron reprezentant salariu net 1800 + 700 ron bonus, in luna. Iulie am sustinut un examen si responsabilii departamentului de HR mi-au modificat functia in revisal de la Assistant Store Manager la Store Manager fara ca eu sa semnez actul aditional. In luna August am fost platit ca si Store Manager ( salariu net 2500 Ron). In luna Septembrie respectiv astazi am primit salariu net 1000 Ron primind urmatoare explicatie, citez : "Deoarece nu ai vrut sa semnezi Actul aditional ai ramas pe functia de Assistant Store Manage si ti-am taiat bonusul de 700 RON acordat pentru conducerea locatiei si am retras 800 RON din salariul net de Assistant Store Manager pentru ca in luna August ai fost platit mai mult decat trebuia."

Pot denunta acest conflict la ITM? ( modificarea functiei fara acordul meu)
Puteti sesiza ITM-ul , inclusiv si pentru retinerea nelegala din salariu.
Bună,
De aproximativ 2 ani sunt manager magazin optica, dar în tot acest timp am fost și optometrist (executarea consultații pt ochelari) ,deși nu e în fisa mea de post. Deoarece am tot cerut companiei sa ma plătească și pt asta,dânșii au găsit diferite motive în timp. Am ales sa renunț la post de Manager magazin optica și sa accept postul de optometrist. Am primit actul adițional privind această schimbare, însă nu doresc sa semnez de teama de cauzele scrise:perioada de proba 3 luni. De ce ma pune în perioada proba,dacă eu fac consultații optometrice de aproximativ 2 ani ? Mi-e teama sa semnez din motivul acesta,sa nu ma dea afara de la job . Va rog frumos un raspuns,cum as putea fi sigura de asta...e legal cu perioada proba,dacă eu am demonstrat prin munca efectuata,nefiind pe fisa postului de Manager.

Dar dacă semnez actul adițional, iar în perioada de proba,se găsesc motive sa ma dea afara,pot reveni tot pe postul de Manager?

Va rog un răspuns și va mulțumesc

Eu ,sincer nu am încredere în actul adițional cu clauzele introduse (trebuia sa ma anunțe înainte de face actul, de aceste clauze)

Dacă nu semnez ce se poate întâmpla? Pe ce post rămân?

Alte discuții în legătură

Bună, de aproximativ 2 ani sunt manager magazin optica, dar ... Mihaela Nuță Mihaela Nuță Bună, De aproximativ 2 ani sunt manager magazin optica, dar în tot acest timp am fost și optometrist (executarea consultații pt ochelari) ,deși nu e în ... (vezi toată discuția)
Modificare ilegală contract de muncă dani_cek dani_cek Bună ziua. Sunt angajat la o multinationala din Brasov pe o perioada nedeterminata, contractul este semnat in februarie 2017 pentru un post de asistent ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca de catre angajator luminar luminar M-ar interesa daca un angajator poate schimba locul de munca al unui angajat fara acordul acestuia si ce sanctiuni risca angajatul daca refuza.(sunt angajatul ... (vezi toată discuția)