L E G E pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala
Parlamentul României adopta prezenta lege.
Articol unic. – Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28 din 18 martie 2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 186 din 25 martie 2009, cu urmatoarele modificari si completari:
1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. I. – (1) Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) si art. 40 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile s i completarile ulterioare, pentru persoanele care se încadreaza în una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile i completarile ulterioare, pâna la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de omaj, stabilita în conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.
(2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pâna la care a fost stabilit dreptul respectiv.
(3) Pentru somerii pentru care, la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata indemnizatiei de somaj este suspendata în conditiile legii, la data repunerii în plata a dreptului la indemnizatia de somaj, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita în conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.”
2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. II. – (1) În anul 2009, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de
indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii, pentru salariatii
respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 90 de zile în anul 2009, în întelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.
(4) Masurile prevazute la alin. (1)-(3) se aplica în cazul în care contractul individual de munca se suspenda în situatiile de întrerupere temporara, totala sau partiala, inclusiv de reducere temporara a activitatii angajatorului, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
(5) Masurile prevazute la alin. (1) - (3) nu se aplica pe perioada din anul 2009 anterioara datei intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(6) Prin sintagma contributii de asigurari sociale se întelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul
de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii ai indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate, potrivit prevederilor legale, atât de
salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cât si de
angajatorii acestora, pentru respectivii salariati.
(7) Pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, în vigoare în perioada prevazuta la alin. (1). În situatia în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (3) este corespunzator unei fractiuni de luna se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata în vigoare în perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.
(8) Prin derogare de la dispozitiile art. 34 alin. (1) lit. a) si ale art. 35 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada prevazuta la alin. (3), în care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei, se ia în calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei înregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj prevazuta la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare în sistemul asigurarilor pentru somaj.”
.....