avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
Se pare ca nu aduce modificari esentiale, ci doar precizeaza expres situatii asupra corarora au fost interpretari, cum sunt:
-beneficiul de prelungire si pentru cei ce aveau indemnizatia de somaj suspendata la data aparitiei OUG
-clarificarea faptului ca aceasta lege este aplicabila pt intrerupri de activitate pe orice perioada (si pe fractiuni de luna) si pentru orice % de intrerupere a activitatii
-faptul ca aceste 90 de zile de "somaj tehni" reprezinta stagiu de cotizare pentru acordarea somajului

Mai e ceva ce mi-a scapat?

1. Conform acestor modificari cei care intra in somaj pana la 31 dec 2009 nu mai beneficiaza de cele 3 luni in plus ?
2.Daca societatea are datorii neplatite (impozit salarii cass ,cass pt ultimile 9 luni ) pot beneficia angajatii de somaj tehnic ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2009
Iael, utilizator
1. Ba da, ramane la fel
2.nu confundati somajul acordat de stat cu sintagma "somaj tehnic", "somajul tehnic" nu se plateste de la stat ci din fondul de salarii al angajatorului si nu e reglementat de aceasta ordonanta.
Iael a scris:

1. Conform acestor modificari cei care intra in somaj pana la 31 dec 2009 nu mai beneficiaza de cele 3 luni in plus ?
2.Daca societatea are datorii neplatite (impozit salarii cass ,cass pt ultimile 9 luni ) pot beneficia angajatii de somaj tehnic ?

1. Da, beneficiaza de cele 3 luni in plus.
2. Neplata contributiilor catre stat nu este o conditie pentru intreruperea temporara a activitatii si de a se beneficia de scutiri la plata acestor contributii pe perioada intreruperii activitatii pe o perioada de cel mult 90 de zile.
Deci nu exista nici o interdictie de a nu beneficia de prevederile acestei ordonante societatile cu datorii ?
Intentiiona sa intram in somaj tehnic dar avem ceva datorii.
Demersul care trebuie initiat este preaviz si apoi decizie ( noi sunte si asociati, eu sunt si administrator - cine va semna aceste decizii din partea societatii ,eu pentru amandoi ? ) .Se fac in dublu exemplar (unul pt angajat si unul pt societate ?)
Apoi de la emiterea deciziei inteleg ca in termen de 5 zile se anunta la itm . Exista o declaratie speciala ?Vreau sa intreprind acest demers cu incepere imediata ( daca se poate "ieri").
Daca ma puteti ajuta cu mai multe detalii mi-ar fi de folos .
Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)