avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
ITM-ul se anunta in termen de 5 zile de la data perfectarii deciziei de suspendare .... :)
Iael a scris:

Deci nu exista nici o interdictie de a nu beneficia de prevederile acestei ordonante societatile cu datorii ?
Intentiiona sa intram in somaj tehnic dar avem ceva datorii.
Demersul care trebuie initiat este preaviz si apoi decizie

Nu confundati somajul cu aceasta notiune de" somaj tehnic" !

Somajul este reglementat de lg 76/2002, este o indemnizatie acordata de stat in anumite conditii.
Una din situatii este concedierea salariatului cu art 65 care presupune acordarea de preaviz.

"somajul tehnic" ca sintagma nu mai apare in nici-o lege si reprezinat de fapt situatia de intrerupere temporara a activitatii unei societati cu acordarea de catre angajator catre salariati a unei indemnizatii paltite din fondul de salarii, si este reglemenatta de Codul muncii si de OUG 28/2009.
Aceasta intrerupere nu este precedata de un preaviz.

Asteptam sa ne spuneti la ce v-ati referit mai exact.
Eu intrebam care este procedura .
Daca stiam cum este corect sa procedez nu mai postam .
Se emite o decizie colectiva sau individuala prin care se suspenda c.i.m. ca urmare a interuperii temporare a activitatii, in temeiul art.52 lit.d C.mun.
Decizia de suspendare se depune in termen de 5 zile de la perfectare la ITM.
Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Aceasta decizie ( in cazul nostru-sot /sotie asociati ) va trebui sa fie semnata de mine care am si calitatea de administrator , este vreo problema ?

Decizia se face in mai multe exemplare ?
Daca perfectam astazi, 06.07.2009 decizia de suspendare , putem specifica intreruperea acivitatii incepand incepand cu data de 07/07/2009?

Emiterea acestei decizii si depunerea ei la ITM este singurul demers care trebuie facut sau mai sunt si alte acte care trebuie depuse la ITM ?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns .
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
Iael, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)