avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
majoritatea ITM-urilor spun ca da, e inregistreaza, fiind o suspendarea de contract.
Cred ca inregistrarea este utile doar daca intreriperea activitatii este peste 1 luna.
Dar nu ar fi acelasi caz si al concediu medical? (unde nu se inregistreaza nimic indiferent de numarul de zile)
daca spun ca se inregistreaza , accept decizia, dar asa vrea sa stiu logica.

Multumesc! :)
Pai logica v-o poate spune ITM-ul :)

Dar cf reglementarilor din decretul 92 privind cartiel de munac, modificarile contractului, inclusiv suspendariel se inregisteaza in cartile de munca.
Potrivit prevederilor punctului 4 lit.b din Ordinul nr.136/1976 pentru aprobarea metodologiei de întocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca , in coloana 3 se inscriu : încadrarea, schimbarea functiei si a retributiei tarifare cu mentinerea functiei, schimbarea locului de munca în cadrul aceluiasi contract, cînd aceasta determina si schimbarea grupei de munca, transferarea, detasarea, întreruperea si încetarea activitatii, desfacerea contractului de munca, precizîndu-se, dupa caz, temeiul legal în baza caruia au avut loc acestea si situatiile prevazute de lege care
confera vechimea neîntrerupta în munca si vechime neîntrerupta în aceeasi unitate, asa cum rezulta din actul organului competent în baza caruia s-a facut inscrierea.
Fata de aceasta prevedere mai sus mentionata, suspendarea prevazuta la art.52 alin.1 lit.d din Codul muncii trebuie inregistrata in carnetul de munca.
Multumesc pentru clarificari! :)
As mai avea o intrebare:

Daca Administratorul este si Director general, se poate trimite singur in somaj tehnic?, in conditiile in care numai o parte a companiei intra in somaj tehnic.

Din cate am citit, legislatia nu e restrictiva cu vreo functie...dar... :wassat:

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)