Buna ziua!Am rugamintea sa ma indrumati in ceea ce trebuie sa fac ptr a obtine debransarea de la sistemul centralizat de incalzire.Locuiesc la bloc intr-o scara care este constituita in asociatie de proprietari,iar contractul la energie termica este individual.Motivul este ca am luat legatura cu reprezentantul Regiei care mi-a spus ca nu ma pot debransa datorita faptului ca am montate repartitoare de caldura pe calorifere(ESTE DATA LEGE SI NU AM CE SA FAC,a spus el).V-as ruga sa-mi spuneti daca este asa si sa ma indrumati ce pasi trebuie sa urmez pentru a obtine debransarea in cel mai scurt timp.Va multumesc.
Eu la punctul 1 inteleg ca este vorba de un intreg bloc de apartamente (condominiu) care doreste sa se debranseze, iar la punctul 2 e vorba despre un consumator din condominiu adica un apartament intreg( unde e nevoie si de acordul vecinilor de apartament)....
"7. condominiu - imobil, bloc de locuinte, cladire - proprietate imobiliara din care unele parti sunt proprietati individuale, reprezentate de apartamente sau spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, iar restul, din parti aflate in proprietate comuna. Prin asimilare poate fi definit condominiu si un tronson, cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna; "
"Art. 30. -
(1) Debransarea totala a instalatiilor interioare de incalzire si/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator tip condominiu se va face in urmatoarele conditii cumulative:
a) acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotararea adunarii generale;
b) anuntarea operatorului care are si calitatea de furnizor si a autoritatii administratiei publice locale cu 30 de zile inainte de debransare.
(2) Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atat pe orizontala, cat si pe verticala;
b) acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotararea adunarii generale, asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de incalzire;
c) anuntarea, in scris, a operatorului care are si calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile inainte. "
Puteti sa imi spuneti unde face referire la inlocuirea unui sistem de incalzire cu altul... adica daca ma debransez si fac dovada ca imi pun microcentrala in apartament nu mai am nevoie de acordul vecinilor pe orizontala si pe verticala deoarece nu-i afectez din punct de vedere termic?
Si eu doresc sa ma debransez...
Multumesc anticipat pentru raspuns
Da, aveti dreptate!
Acum am citit cu mai multa atentie. Eram obisnuita cu termenul ca "cineva se debranseaza", or ceea ce inteleg acum este ca debransarea se refera la o scara de bloc, la un bloc..... iar deconectarea se refera la un apartament in intregime sau numai a anumitor consumatori din apartament.
Deci e nevoie de acordul semnat al vecinilor. :( Si daca vreunul are o suparare pe tine, te-ai ars! Stai pe caloriferele incalzite de la furnizor pana impletesti cosite albe.
va salut onorabili membri ai acestui forum
va rog sa ma lamuriti si pe mine daca puteti in urmatoarea problema:
mam mutat intrun bloc nou de locuinte format din 24 de apartamente (este o singura scara), incalzire se face pe centrala de bloc comuna fiecare proprietar avand parte comuna din aceasta centrala.
Greu sa reusit infiintarea unei asociatii de proprietari datorita unor'' binevoitori'', dar important este ca am reusit pana la urma.
Problema mea este urmatoarea: eu locuiesc la etajul 1, iar vecinul de la parter de sub apartamentul meu, iarna trecuta sa deconectat de la caldura fara sa intrebe pe nimeni, si toata iarna in apartamentul sau nu a fost caldura iar la mine a fost mai rece. va rog sa ma lamuriti care este legea in aceasta situatie cand incalzirea se face cu centrala de bloc comuna.
Ptr cineva care se deconecteaza de la caldura chiar cu acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari, nu se va calcula la plata nimic tinand cont de faptul ca prin tavanul sau respectiv podeaua mea trec tevile incalzite si doar eu platesc?
Astept raspunsurile dvs si va multumesc anticipat!!1
Deosebirea intre blocurile clasice (cu caldura de la furnizor) si blocul Dv. este aceea ca furnizorul este chiar asociatia de proprietari.
Daca cititi mai sus un pic pe aceeasi pagine veti vedea legea si conditiile de deconectare de la sistemul centralizat.
Cel ce se deconecteaza trebuie sa plateasca caldura pe partile de proprietate comuna (cota-parte din 10% pentru spatii comune si 15% pentru tevile verticale).
10% si 15% reprezinta procent din valoarea sumei rezultate pentru caldura din costul gazului repartizat pentru factura, plus alte cheltuieli, daca acestea exista.
SI DACA NU EXISTA TEVI PE VERTICALA, TEVILE FIIND IN PODEAUA RESPECTIV TAVAN, TOT TREBUIE SA PLATEASCA CEVA NU?
IAR DACA SAS DECONECTAT FARA SA AIBA ACORDUL CUI TREBUIA CE SE POATE FACE, MAI EXACT CE POTFAC EEU CA LA IARNA SA NU STAU FARA CALDURA SUB APARTAMANETUL MEU
VA MULTUMESC
PS. AM UITAT SA VA SCRIU CA RESPECTIVUL SDA DECONECTAT INAINTE SA PRIMIM ACTELE INFIINTARII ASOCIATIEI DE PROPRIETARI . EXISTA VREO DIFERENTA?
Ce se poate face?
alejandra
buna ziua,as dori sa stiu ce pot face in cazul in care doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala al \"termica\" si sa-mi montez centrala ... (vezi toată discuția)