avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii acoperis bloc

Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iMarian3 , utilizator 22:50, 23 Aprilie 2023
Andreea Lisievici a scris:

O data ce se hotaraste repararea unui spatiu comun (aici acoperis), sumele corespunzatoare fiecarui apartament se trec automat la cota de intretinere pe luna. Decizia se ia cu majoritate, asa ca cele 2 familii vor trebui sa se supuna deciziei celorlalti.


Care este sustinerea legala pentru cele 2 afirmatii?

- sumele corespunzatoare fiecarui apartament se trec automat la cota de intretinere pe luna
- decizia se ia cu majoritate, asa ca cele 2 familii vor trebui sa se supuna deciziei celorlalti - este vorba de construirea unei mansarde
Pai e simplu. Cheltuielile referitoare la spatiile comune, cum e acoperisul, sunt cheltuieli comune. Avand in vedere ca acoperisul este impartit intre proprietari pe cote indivize, atunci repartizarea cheltuielilor se va face pe cote indivize de proprietate (art. 43-47 din HG 1588/2007 - Normele de aplicare a legii 230/2007):

Art. 43 - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 44 - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari, în condiţiile stabilite de comun acord.

Art. 45 - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafeţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

Art. 46 - (1) Suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi cota-parte indiviză de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, după caz, contractul de vânzare-cumpărare, fişa cadastrală, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie şi/sau cele determinate pe bază de măsurători şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent.

(2) În cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din clădirea/blocul care constituie condominiul, nu este egală cu 100, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari solicită întocmirea unei noi documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare cu privire la autorizarea, calitatea şi siguranţa construcţiilor.

(3) Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu.

Art. 47 - Cheltuielile aferente consumului de gaze la sobe pentru încălzire, în cazul în care nu există aparate de măsurare a acestuia pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, inclusiv pentru proprietatea comună aferentă acestora, se repartizează tuturor proprietarilor din cadrul asociaţiei de proprietari proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună, aşa cum este înscrisă în acordul de asociere.


Vreti un temei si pentru decizia cu majoritate in adunarea generala a proprietarilor?

Art 14 (5) Adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. Dacă nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări. La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora. Dovezi ale convocării şi reconvocării constituie afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnături.


De-ajuns?
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
Oau...

Adunarea generala a asociatei, este totuna cu sedinta de scara? Presedintele asociatiei, caruia i-am inmanat tabelul cu cele 8 semnaturi din 10, pt construirea unei mansarde, mi-a comunicat ca a fost la Primarie, a vorbit cu viceprimarul iar acesta i-a comunicat ca ar fi trebuit sa fie 9 semnaturi, nu 8, pt a se lua decizia construirii mansardei.

Am inteles problema cheltuielilor. Deci, dupa efectuarea unei reparatii, asociatia poate introduce in "taxe", sumele corespunzatoare fiecarui apartament, nu? Bun. Dar cum facem rost de banii necesari lucrarii respective, daca unii locatari nu vor sa contribuie? Asociatia poate lua credite?

Inca ceva. La noi pe scara curentul si femeia de serviciu se platesc dupa numarul de apartamente. Este corect? Nu ar trebui impartit la numarul de persoane?
cristi_adv a scris:
Adunarea generala a asociatei, este totuna cu sedinta de scara?

Daca asociatia e constitutita pe scara, da.

Presedintele asociatiei, caruia i-am inmanat tabelul cu cele 8 semnaturi din 10, pt construirea unei mansarde, mi-a comunicat ca a fost la Primarie, a vorbit cu viceprimarul iar acesta i-a comunicat ca ar fi trebuit sa fie 9 semnaturi, nu 8, pt a se lua decizia construirii mansardei.

:-/ Sincer nu inteleg de unde... Si mai ales de ce viceprimarul stabileste cate semnaturi sunt necesare! X-( Pai ce, el are treaba cu statutul asociatiei, sau conducerea ei???

Am inteles problema cheltuielilor. Deci, dupa efectuarea unei reparatii, asociatia poate introduce in "taxe", sumele corespunzatoare fiecarui apartament, nu? Bun. Dar cum facem rost de banii necesari lucrarii respective, daca unii locatari nu vor sa contribuie? Asociatia poate lua credite?

Poate lua credite, sau se poate face un fond de rulment o luna, un fel de cheltuieli anticipative. Sau se poate vorbi cu societatea constructoare sa accepte plata esalonat.

Inca ceva. La noi pe scara curentul si femeia de serviciu se platesc dupa numarul de apartamente. Este corect? Nu ar trebui impartit la numarul de persoane?

E normal pt femeia de serviciu, vezi si articolul citat mai sus ref cheltuieli repartizate pe cota indiviza, acolo sunt si cheltuielile de intretinere a spatiilor comune.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
cristi_adv a scris:


Inca ceva. La noi pe scara curentul si femeia de serviciu se platesc dupa numarul de apartamente. Este corect? Nu ar trebui impartit la numarul de persoane?


Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere , vidanjare.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
stefutza3, utilizator

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Izolatie etaj 4 elena milos elena milos Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)