avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii acoperis bloc

Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iMarian3 , utilizator 22:50, 23 Aprilie 2023
Lege nr. 230 din 06/07/2007 publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 490 din 23/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Normă metodologică din 19/12/2007 publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
La mine a fost o adevarata aventura, si inca mai este.... razboi. Am adresat asociatiei in martie o sesizare scrisa cu privire la deteriorarea terasei. Raspuns oficial in scris.... pauza. Am primit prin septembrie o hartie in care-mi spune ca asociatia nu se ocupa de asa ceva. Pe bune? Atunci ce rol are? Numa sa stea-n fund pe scaun si sa incaseze taxe? Nu prea cred asta... In fine. Cica sa facem mansarda. Ok, am zis, perfect. Numa ca dupa firme am umblat eu ca prostu', locatar al etajului 4, nu presedintele si nici administratorul. Dupa ce-am stat ca prostii pana-n septembrie, mi-a trecut prin cap sa merg la primarie si sa vad cat de incompetent era presedintele de asociatie: primaria nu da autorizatie pt mansardarea unei singure scari de bloc. Intre timp au venit ploile, apartamentul meu s-a facut varza si pe presedinte, desi e locatar al aceluiasi tronson de scara, il doare-n cot. Am contactat tot eu mai multe firme de hidroizolatie, i-am dat presedintelui ofertele.... l-a durut in cot. Am platit din buzunarul meu, vecinii fac figuri, asociatia nu se baga. In cele din urma am reusit sa ma inteleg oarecum cu vecinii, mai putin cu "intelectualul" de la asociatie, care se incapataneaza sa nu plateasca. I-am intentat proces si-o sa-i solicit lui sa-mi plateasca inclusiv daunele din apartament, pe langa cheltuielile de judecata si cota care-i revine pt izolatie, pt ca nu s-a implicat cu nimic, ne-a amanat si practic si-a batut joc de noi. Ne sfideaza, ne jigneste si ne ameninta intruna. Apropo de cota indiviza: cine face socotelile pentru cat revine de plata fiecarui apartament? Eu, care am platit tot, sau el, ca presedinte? Daca eu fac tot, ce rol mai are el?
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2008
cristi_adv, utilizator
cristi_adv a scris:

La mine a fost o adevarata aventura, si inca mai este.... razboi. Am adresat asociatiei in martie o sesizare scrisa cu privire la deteriorarea terasei. Raspuns oficial in scris.... pauza. Am primit prin septembrie o hartie in care-mi spune ca asociatia nu se ocupa de asa ceva. Pe bune? Atunci ce rol are? Numa sa stea-n fund pe scaun si sa incaseze taxe? Nu prea cred asta... In fine. Cica sa facem mansarda. Ok, am zis, perfect. Numa ca dupa firme am umblat eu ca prostu', locatar al etajului 4, nu presedintele si nici administratorul. Dupa ce-am stat ca prostii pana-n septembrie, mi-a trecut prin cap sa merg la primarie si sa vad cat de incompetent era presedintele de asociatie: primaria nu da autorizatie pt mansardarea unei singure scari de bloc. Intre timp au venit ploile, apartamentul meu s-a facut varza si pe presedinte, desi e locatar al aceluiasi tronson de scara, il doare-n cot. Am contactat tot eu mai multe firme de hidroizolatie, i-am dat presedintelui ofertele.... l-a durut in cot. Am platit din buzunarul meu, vecinii fac figuri, asociatia nu se baga. In cele din urma am reusit sa ma inteleg oarecum cu vecinii, mai putin cu "intelectualul" de la asociatie, care se incapataneaza sa nu plateasca. I-am intentat proces si-o sa-i solicit lui sa-mi plateasca inclusiv daunele din apartament, pe langa cheltuielile de judecata si cota care-i revine pt izolatie, pt ca nu s-a implicat cu nimic, ne-a amanat si practic si-a batut joc de noi. Ne sfideaza, ne jigneste si ne ameninta intruna. Apropo de cota indiviza: cine face socotelile pentru cat revine de plata fiecarui apartament? Eu, care am platit tot, sau el, ca presedinte? Daca eu fac tot, ce rol mai are el?
din cauza unor astfel de specimene de presedinte am tot afirmat ca nu este bine sa se faca lucraru de refacere a hidroizolatiei terasei pe banii proprii.
in ceea ce priveste socotelile pentru cheltuieli (oricare ar fi ele), acestea sint de competenta administratorului. cititi legea 230/2007 si norma de aplicare a acestei legi, si veti gasi acolo drepturile si obligatiile proprietarilor, ala presedintelui, comitetului asociatiei, administratorului, cenzorilor. se pare ca aveti lacune mari in aceasta privinta
presedintele a fost ales de adunarea generala (sau asa ar fi trebuit sa se intimple), si poate fi dat jos numai de catre AG sau de catre "cea cu coasa". daca sinteti nemultumit de activitatea presedintelui, puteti convoca adnuare generala extraordinara, in conditii legale, conform celor 2 legi, sperind ca va fi dat jos. cunoscind totusi indiferenta romanilor cu privire la aceste sedinte, cred ca rezultatul este previzibil , din pacate.
felix34 a scris:

din cauza unor astfel de specimene de presedinte am tot afirmat ca nu este bine sa se faca lucraru de refacere a hidroizolatiei terasei pe banii proprii.
in ceea ce priveste socotelile pentru cheltuieli (oricare ar fi ele), acestea sint de competenta administratorului. cititi legea 230/2007 si norma de aplicare a acestei legi, si veti gasi acolo drepturile si obligatiile proprietarilor, ala presedintelui, comitetului asociatiei, administratorului, cenzorilor. se pare ca aveti lacune mari in aceasta privinta
presedintele a fost ales de adunarea generala (sau asa ar fi trebuit sa se intimple), si poate fi dat jos numai de catre AG sau de catre "cea cu coasa". daca sinteti nemultumit de activitatea presedintelui, puteti convoca adnuare generala extraordinara, in conditii legale, conform celor 2 legi, sperind ca va fi dat jos. cunoscind totusi indiferenta romanilor cu privire la aceste sedinte, cred ca rezultatul este previzibil , din pacate.

Aveam de ales fie sa stau sa ma uit cum mi se distruge apartamentul, fie sa demarez lucrarea pe banii mei. Am ales ultima varianta. Presedintele are un grad de nesimtire iesit din comun, ajungand pana la a ma ameninta cu violenta fizica si spunandu-mi ca ma va face sa ma mut din oras. Am solicitat interventia Politiei, iar pentru hidroizolatie mi-am angajat un avocat care sa ma reprezinte in instanta. Cu asemenea specimene nu ai sorti de izbanda in alt fel. Sau... mai e varianta de cartier, aceea de a te lua la bataie cu el. Ca sa-i mai vina mintea la cap am solicitat Primariei si Consiliului local sa-i demoleze gradina pe care si-a facut-o abuziv in spatele blocului (el sta la parter) ocupand spatiul public si construindu-si el acolo o terasa, un loc de relaxare personala in care accesul celorlalti locatari este interzis. Acum astept ca institutiile corespunzatoare sa intervina. Deja a fost somat de primarie sa demoleze (are un balcon facut ilegal si o retea de teava metalica pe care se intinde vita de vie), iar daca nu se conformeaza, va fi actionat in instanta si de catre primarie. Problema multor romani este ca fie nu-si cunosc drepturile, fie nu vor sa le cunoasca, renunta prea usor, si astfel, specimenele de felul acesta de presedinti stau bine mersi in scaunele lor, tinandu-i de fraieri pe locatari. Ei, nu sunt toti chiar asa de fraieri.
Este corect cum ati procedat. As avea un singur amendament: pacat de vita de vie crescuta acolo!! Dar daca ma gandesc ca mananca numai el din strugurii aceia, deh...ce sa zic? mai degraba...pacat de locatarii care stau si se uita cum un individ dislocat probabil pe timpul industrializarii din spatiul mioritic vrea sa impuna statului (in fond) o improprietarire abuziva, creindu-si acea gradina si terasa pe domeniul public. Si sunt convinsa ca nici nu stie ca acela e domeniu public. Daca va incalzeste cu ceva (ca tot suntem pe cale de a intra in iarna) sunt multe blocuri in care indivizi trogloditi si abuzivi se instaleaza pe proprietati straine (fie proprietate comuna, fie domeniu public) si-si amenajeaza tot felul de camari, terase, spatii de depozitare fara sa-i intereseze de acordul celorlalti. Daca acesti oameni sunt si presedinti sau administratori sau "sefi de scara" abuzul e gata! Si din pacate simtul lor gospodaresc se opreste la tarlaua proprie.
Daca acest presedinte al Dv. ar fi avut bunul simt de a-l interesa si terasa si subsolul blocului cu acelasi simt gospodaresc, mai treaca-mearga cu vita de vie, dar asa......eu va aprob atitudinea. Ar fi bine sa fim cat mai multi cei care sa-i punem la locul lor pe acesti mitocani "gospodari".
Nu stiu daca locuiti in Bucuresti, dar aici si primariile au un aport consistent de a lasa impresia ca spatiul din jurul blocurilor este "al blocului" prin gardurile montate peste tot. Ar fi fost normal ca aceste spatii sa fi fost dezimprejmuite, plantate si amenajate de ADP-uri, cu aport arhitectural de la primarii si banii cheltuiti cu gardurile sa fi fost investiti in spatiul verde sau in ajutorul dat asociatiilor de a-si rezolva problemele mari cu intretinerea infrastructurii comune (hidroizolatie, izolatia termica, inlocuirea tevariei din metal cu cea din polipropilena etc.) Aici sunt multe de spus si nu vreau sa lansez din acest loc o discutie mai ampla.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2008
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Izolatie etaj 4 elena milos elena milos Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)