cristi_adv a scris:
mitdan67 a scris:
tot pe acest subiect am si eu o intrebare . Cum trebuie sa procedezi in cazul in care stai la ultimul etaj ai infiltratii in tavan din cauza izolatiei care esta deteriorata si locatarii nu vor sa contibuie la reparatii iar presedintela iti raspunde ca el nare ce sa faca .Cum poti sa-i faci sa platesca stiu ca legea ii obliga daca ei nu vor? Pot apela la ajutorul primariei , ar putea sa intervina si sa-i forteze sa plateasca .? Prin judecata cred ca ar dura cam mult si ar trebui sa cheltui o gramada de bani [avocati, taxe . timbre, probabil experti pentu evaluarea deteriorari ] si cine mii da inapoi ?
Locatarii sunt obligati prin lege sa participe la orice reparatie (si chiar la intretinerea) a partilor comune - iar plafonul este parte comuna - ia-ti legea asociatiilor de proprietari si dupa ce-o parcurgi o data o se vezi cate obligatii au locatarii.
Sunt 2 variante: cand ploua, le torni apa la cei de sub tine (mie asa mi-u recomandat chiar cei de la etajele inferioare, si-mi pare rau ca nu le-am facut-o, pt ca daca esti domn esti considerat prost). A doua varianta este sa ai hartii la mana: fa o cerere cu numar de inregistrare, in 2 exemplare, catre asociatie in care spui care este problema si soliciti un raspuns oficial - presedintele e obligat sa ia masuri. Pt ca al meu n-a luat, l-am chemat in instanta. Daca repari hidroizolatia, nu e necesar avizul primariei.
Pe mine m-a costat reparatia in jur de 5000 lei noi, cu garantie de 5 ani la manopera, lucrat cu firma. In orice caz, daca nu esti sigur pe ce faci, discuta cu un avocat. O sedinta de consiliere e in jur de 20 de lei. Eu asa am procedat. Onorariul de avocat a fost vreo 600 de lei, iar onorariul de expert a fost 1000 de lei, platiti jumate jumate de mine si de cel actionat in instanta - presedintele asociatiei. Am cerut in instanta recuperarea cheltuielii cu izolatia, am solicitat inclusiv daune pt ca apartamentul meu s-a deteriorat datorita nesimtiirii celor pe care i-a durut in cot, iar daca rezultatul procesului imi va fi favorabil, toate cheltuielile de judecata vor fi recuperate. intr-adevar, poate sa dureze - eu am inceput in decembrie, parca, si inca nu am terminat. Prin 30 martie urmeaza sa se analizeze raportul expertului. Dureaza, insa daca tii cont ca sunt in joc peste 60 de milioane (vechi), eu zic ca merita. Nu suntem obligati sa ne sponsorizam vecinii nesimtiti. Daca stai la bloc, ai obligatii. Daca vrei sa te ploua-n cap si sa nu faci nimic, muta-te la casa, de unul singur, si atunci nu ai treaba cu vecinii. In orice caz, majoritatea locatarilor sunt ignoranti, daca nu stau la ultimul etaj, iar cei de la asociatie (unii dintre ei, nu toti) sunt fie incompetenti fie dezinteresati. Asa ca stimuleaza-i. Cand vor primi notificari de la avocati, sa stii ca se vor simti.
Buna seara!
Si eu am aceeasi treaba cu vecinii. Suntem 3 proprietari intr-o casa tip vila. Ceilalti 2 proprietari sunt legati prin legaturi de ridenie, respectiv socru si ginere. Fiindca le stam ca unghia in gat au inceput sa ne sicaneze: ba cu gunoiul (actualmente suntem pe cale sa ne separam contractul de salubrizare, si asta dupa vreo 2 ani dupa ce am constatat ca familia mea platea jumatate din factura, in conditiile in care eu am 3 membri iar ei 5 plus alte 3 persoane chiriasi...asa daca esti baiat bun si mergi pe incredere si nu cer i
FACTURI), la cablu plateam pe "sestache" 11 lei si abonametul era de 15 (tot fara sa stiu #-o...si aiar partea cu baiatul bun si p...asa)si uite asa m-am dus la Dolce cu 3 euro si ceva pe luna, apa ne faceau scandal cateodata ca mai veneau diversi prieteni pe la noi, si cica, trageau apa la WC, si uite ca astazi 07 aprilie Anul Domnului, am sa le-o trag (desi trebuia asta mai de demult) fiindca imi pun apometru s.a.m.d.
Acum, intrebarile:
1. In conditiile in care stam intr-un imobil unde suntem 3 proprietari si nu avem asociatie de locatari sau proprietari, daca vreau sa repar acoperisul, fiindca imi ploua in cap,iar ceilalti 2 proprietari put de nesimtire, cum se deconteaza cheltuielile? Mentionez ca am o cota indiviza de 34.23% din imobil.
Asta inseamna ca din orice reparatie a imobilului (acoperis, fatade, structura de rezistenta) eu suport 34.23% din suma totala?
Pot plati reparatiile la imobil integral si apoi sa-i dau in judecata? cum se procedeaza. Daca a mai intalnit cineva cazuri asemanatoare.
2. Cum este cu impartitul curtii? Fiindca am o masina, care o parchez in curte si mai mult ca sigur, ca de cand am inceput activitatea de separare la utilitati, muhaielele astea o sa sara la gatul meu sa nu mai parchez masina in curte. Cum se procedeaza? Fiindca astia nu sunt oameni de inteles.