avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii acoperis bloc

Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iMarian3 , utilizator 22:50, 23 Aprilie 2023
Exista diferenta,dar eu tot consider ca am dreptate
1.am dreptul la o cheie,fiindca am dreptul sa ma duc in pod la orice ora doresc.
Daca ar fi votul a 90% locatari ca sa nu mai urc cu liftul?Sau sa urc doar insotit de una din 3 persoane?
2.este un abuz ca sa fie usa incuiata la pod.Poate exista un incendiu si nu vin,cei 3 de la servici ca sa-mi dea cheia.
3.Eu sunt primul afectat de o intemperie mai mare sau de un incendiu si pot sa actionez cel mai repede;
4.Acoperisul e facut de mine,in proportie de 60%.Eu le-am propus ca fiecare palier sa aiba o cheie sau sa se lase usa deschisa.Nu au fost deacord.
Si ca sa vezi cat de cretini sunt,au facut o lista,ca sa se pronunte ceilalti locatari prin"da"sau"nu" cu urmatoarea intrebare:"Sunteti de acord ca lui X sa i se dea cheia cu titlu gratui din pod?".Putea sa fie si "Sunteti de acord sa urce X pe scari cu titlu gratuit"-la fel,oamenii ar fi votat cu NU.Acest cuvant"cu titlu gratuit"inebuneste pe oameni.Si cand vroiau sa semneze,administratorul le mai spunea si ca eu am amenintat-o cu bataia daca nu-mi dau cheia-ceea ce nu este adevarat si multe altele(ca am scris pe un geam"Mafia"cu referire la ei,ca am blocat-o cu masina intentionat,ca as vrea sa-mi fac un etaj deasupra mea etc.Tu ce-ai semna? :))
Eu pe ai mei i-am pus oarecum la respect in felul urmator: mi-am luat un avocat prin care le-am trimis tuturor notificare sa se conformeze legii in ceea ce priveste partile comune. Apoi am lovit "capul" - respectiv presedintele de asociatie: l-am chemat in instanta si pentru faptul ca nu a luat masuri cu privire la reparatia acoperisului, desi i-am facut o sesizare scrisa in acest sens, am cerut in instanta inclusiv plata daunelor din apartamentuli meu, daune provocate de ploi. S-a facut o expertiza judiciara asupra reparatiilor de pe acoperis, si urmeaza ca in 2 saptamani sa vad raportul. Sunt 99% sigur ca va fi in favoarea mea, pt ca intr-adevar am investit bani seriosi in reparatie. Apoi, daca expertiza mi-e favorabila si castig procesul cu presedintele, imi iau un executor judecatoresc si-i oblig pe toti sa plateasca pana la ultimul banut. Dupa asta, daca-mi recuperez banii, le fac notificare tuturor de pe scara, prin avocat, sa-si faca fond de reparatii pt ca peste vreo 4-5 ani cand va iesi din garantie hidroizolatia, sa avem bani de o noua hidroizolatie (daca bani de acoperis nu sunt in stare sa stranga). Daca nu se conformeaza, inainte cu vreun an de zile de a iesi din garantie izolatia, ma consult iarasi cu avocatul si daca e legal, ii oblig prin instanta sa stranga banii necesari pt alte reparatii. Nu mai repar pe banii mei. Avem legislatie specifica, trebuie doar cunoscuta si aplicata. Iar cui nu-i convine, n-are decat sa se mute la casa. Nu mai reparati pe banii vostri. Cititi legea asociatiilor de proprietari si vedeti ca presedintii au niste atributii, intre care si luarea de masuri in ce priveste reparatiile partilor comune. Iar daca nu le iau, vedeti ca pe finalul legii se specifica faptul ca pot raspunde in instante pt daunele provocate prin pasivitatea lor.

In ce priveste problema cu cheia... La noi in scara a fost ceva asemanator... Omul de la parter, presedintele, a oprit la un moment dat apa pe tronson, ca i se scurgea lui in casa, din cauza unei conducte fisurate. Avand doi copii mici, i-am spus sa-si cheme instalator si sa depisteze defectiunea, nu sa lase un tronson intreg fara apa. Era o defectiune undeva intre etajele 2 si 3... Ei sustineau ca problema e la mine, si ca eu sa chem instalator. Deoarece etajul trei era uscat, am dedus ca nu e fisurata o teava de la mine. Pt ca s-a incapatanat sa-mi arate mie ce macho este el, si ca nu da drumul la apa pana nu chem eu instalator, am chemat... POLITIA COMUNITARA. A venit chiar seful Politiei si i-a pus in vedere sa rezolve problema, nu sa inchida apa oamenilor. Pt ca a facut in continuare pe desteptul, i-am chemat Politia de vreo trei ori la rand in aceeais zi. In noaptea aia a ajuns la spital, cu inima... nu i-a venit sa creada ca un tanar nou mutat in bloc, poate matura pe jos cu un "macho" care statea in scara si facea legea aici de zeci de ani. Ei uite ca se poate...

Nu ceda la presiunile lor. Daca in pod sunt bunurile tale, si nu te lasa sa ti le iei, cheama Politia Comunitara, si nu-i lasa sa plece pana nu-ti ofera ei o solutie legala. Iti spun sigur ca nimeni n-are dreptul sa-i ingradeasca accesul la un bun comun. La noi de exemplu, presedintele si-a inchis cu gard vreo 40 de mp de teren din fata geamului. Si-a facut gradina de vara, are vita de vie, joaca table acolo - ce mai, si-a facut omul curte la bloc. A pus si lacat ca sa nu mai intre nimeni. Am sesizat inspectoratul de stat in constructii, au venit, au facut masuratori topografice, l-au somat sa desfiinteze tot, si pana la urma Primaria a decis sa-l cheme in instanta pe "macho". Totul e sa nu cedezi. Eu nu m-am certat cu el, nu m-am batut cu el, desi asta si-ar dori, ca sa arate celorlalti vecini ca inca mai e in putere (e fost sportiv de performanta). In schimb l-am tocat marunt... Cum a deschis gura si m-a jignit, plangere la Politie. Cum m-a amenintat, plangere la Politie. L-am inregistrat cu telefonul mobil si... la Politie. L-au chemat aia pe acolo de s-a saturat, l-au si amendat... Cat voi sta cu el in scara voi fi cosmarul lui... numai pt ca a fost un nesimtit. Sa-l vezi acum ce s-a imblanzit... nu mai zice nici BUNA ZIUA, dar nici nu mai caraie, pt ca si-a dat seama ca nu are de-a face c-un prost care tace si-i inghite lui abuzurile.
sa-mi dai si mie rezultatul instantei cand se termina procesul.Cam cat te-a costat procesul?Vei cere si plata cheltuielilor de judecata?
Costuri proces:
6 milioane avocatul, si 5 milioane am platit expertiza. Am cerut inapoi inclusiv cheltuielile de judecata, normal. Eu am discutat in prima faza civilizat cu presedintele de asociatie. El a vrut sa faca pe desteptul si sa arate tuturor cine-i el, si ca nu va plati nimic. Eu sper ca instanta sa decida corect. In orice caz, daca raportul de expertiza nu e masluit, nu poate decat sa redea realitatea: cantitatea de materiale consumate si un pret din piata pentru manopera. Procesul e din decembrie, dar am facut eu cateva greseli, pe care a doua oara nu le-as mai face: am luat un avocat "recomandat" de cineva. Nu e bun, e slab, nu stie cand si ce sa vorbeasca. Daca ma reprezentam singur, eram mai castigat. Daca vrei sa-ti iei avocat, stai in sala tribunalului si urmareste mai multi avocati care fac pledoarie. Vei vedea singur care-i mai bun.... Apoi, in caz de situatie asemanatoare, nu astepta ca procesul sa se desfasoare cum vrea instanta, ci solicita din prima expertiza judiciara. Odata facuta expertiza, e mai greu ca partea parata sa mai comenteze. Sigur, poate sa ceara contraexpertiza, dar si asa, materialele investite nu dispar de pe bloc, si tot asa va constata si al doilea expert , ce s-a lucrat acolo. Eu sper sa termin repede. Sigur ca nesimtitul s-ar putea sa ceara recurs, numai ca sa traga de timp. Insa, din cate mi-am dat eu seama, judecatoarea deja si-a dat seama ca e un rauvoitor si asteapta si ea raportul de expertiza. Tot judecatoarea a cerut expertului sa evalueze daunele din apartament... ma gandesc ca nu degeaba. Si inca ceva: daca ai probleme cu asociatia, prinde-o cu "hartii". Eu i-am facut-o: am expus in scris problema acoperisului, si am cerut o propunere, in conformitate cu legea, pentru reparatie. Fraierul mi-a inregistrat-o, a stampilat-o, etc., etc. Insa... a uitat sa-mi dea raspuns. A trecut timpul, si pe baza acelei solicitari cu numar de inregistrare, care e dovada clara ca asociatia nu a dat o solutie si un raspuns oficial, al cerut ca presedintele sa-mi plateasca daunele din apartament. Normal el trebuia sa convoace o adunare generala, sa expuna problema, sa hotarasca o solutie... Sau macar o sedinta de scara... N-a facut nimic, l-a durut in cot. Eu m-am ocupat absolut de tot, am adus firme, am luat oferte, i-am prezentat desteptului vreo 5-6 oferte ca sa aiba de unde alege. N-a miscat nimic... Atunci am reparat pe banii mei, dupa care i-am pus in vedere sa plateasca, altfel, mergem in instanta. N-a vrut, asa ca l-am trimis in judecata. Daca se merge pe lege, si se respecta, n-am cum sa pierd. Vor pierde ei, locatarii care nu vor sa plateasca de buna voie. Si vor plati chiar mai mult, inclusiv cheltuielile cu executarea silita, pt ca nu voi accepta sa-mi iau banii de la gura copiilor ca sa fac acoperis unor lichele.
Foarte corect procedat. Bravo! Chestia cu avocatul, din pacate este superadevarata, trebuie mare atentie la alegerea lui, mai ales cand e vorba de recuperarea unor mari sume de bani si de despagubiri importante....

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Izolatie etaj 4 elena milos elena milos Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)