avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
nu pt ca sunt 2 entitati diferita, ci pur si simplu ca sunt venituri impozabile pentru se platesc contributii conform legii. Asa cum si o persoana angajata in 2 locuri plateste contributiile pentru fiecare venit obtinut( si e o singura entitate, daca e s-o clasificam pe entitati)

Vine garda financiara in control. In primul rand va fi vizat angajatorul, si nu stiu cati isi vor permite sa mearga in continuare la fel ca inainte, in conditiile in care sunt constienti ca relatiile cu colaboratorii PFA sunt dependente. Iar reconsiderarea se poate face retroactiv !
Dumneavoastra nu prea puteti alege sa fiti independent, deja sunteti :). Insa punctual, privind natura relatiei de colaborare cu un befeficiar, acesta are responsabilitatea de a decide daca e vorba de o relatie independenta sau dependenta, iar in cel din urma caz sa retina taxele si impozitele.
Platitorul de venit are obligatia sa gestioneze situatia.

Probabil ii vor lua in vizor mai intai pe cei care au avut si pana la 1 iulie colaborari cu PFA-uri. Si pe baza lit f din criterii se cam poate orice, chiar si abuzuri. Ramane de vazut cum vor aplica concret aceste clasificari.
Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
grandanat, utilizator
Ce va trebui sa plateasca PFA-ul independent cu norma de venit si cel dependent cu norma de venit?
Cel independent va plati sanatate, pensie, somaj, impozit din norma de venit care se va modifica daca va fi mai mica decat salariul minim pe economie?
Cel dependent va plati toate contributiile astea de 2 ori : o data la norma de venit si o data la venitul net iar angajatorul va plati si el aceleasi contributii?
Alaltaieri, 2 colege contabile au fost la ANAF (Bucuresti) sa clarifice aspecte legate de contractele pe care organizatia urmeaza sa le aibe cu PFA-uri (acum se reinnoiesc). Cei de la ANAF au zis ca in cazul PFA -urilor si implicit I.I.-urilor, nu se pune problema incadrarii ca dependenti. Se vor plati cei 32,5% (16% impozit, 10,5% CAS, 5,5% CASS si 0,5% somaj) de catre PFA-uri si atat. Platitorul de venit nu va plati nici o contributie sau impozit. Mai ziceau ca, modificarile legislative nu spun nimic de PFA-uri, decat de persoane fizice, aici incadrandu-se cei cu drepturi de autor, conventii civile...
Asta inseamna ca s-a interpretat gresit OUG 58 de catre noi?!
In cazul lor da, nu se pune problema reconsiderarii activitatii, sunt pfa-profesii libere. In cazul tuturor celorlalte PFA art7 al(1)pct 2 este perfect aplicabil.

In noile modificari se vorbeste de orice activitate, de venituri profesionale, iar in sfera acestora intra si PFA-urile. Asa ca interpretarile OUG 58 de pe acest forum sunt perfect valabile.

PS. PFA este o persoana fizica, prin definitie.!

persoană fizică autorizată - persoana fizică autorizată să desfăsoare orice formă de activitate economică permisă de lege,
folosind în principal forta sa de muncă;
Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
grandanat, utilizator
Ele sunt angajate cu contract de munca si au intrebat pt noi ceilalti, consultantii care lucram pt organizatie fie ca PFA-uri, fie ca I.I.-uri.
Eu la randul meu, am intrebat la finante si mi s-a zis ca nu pot fi considerat dependent, fiind impozitat in sistem real.

Tocmai de aceea am intrebat daca nu v-ati interesat si voi, sa stim cum anume se aplica modificarile de catre ANAF si in functie de asta sa putem negocia contractele pe viitor.

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)