avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
In ghidul de completare al declaratie de pe site-ul CNPAS ambele variante sunt corecte :

• În cazul normei de venit, se va completa cu venitul determinat pe bază de norme anuale de venit, conform prevederilor Codului Fiscal.
- În cazul în care s-a bifat rubrica “lunar” din declaraţia de asigurare şi asiguratul îşi determină venitul pe bază de norme anuale de venit, pentru completarea rubricii “Total venit net realizat” se va împărţi venitul determinat pe baza normei anuale de venit la 12 luni, rezultatul obţinut fiind înscris în această rubrică.
- Dacă venitul net este realizat ocazional, în rubrica “Total venit realizat” se va înscrie norma anuală de venit.


In mod normal ar trebui completat ca venit lunar si la quantul norma/12. Insa CNPAS permite si trecerea intregii norme ca venit ocazional. Probabil in al doilea caz va trebui platit tot inpozitul o singura data.

INSA, tot conform declaratiei, cu normele in spate, daca s-ar completa ca venit ocazional, atunci la pct 7 ar trebui trecuta intreaga norma. E, iar la punctul 8 baza de calcul ar fi maximul plafonului. Adica pentru o norma de 20000 lei baza de calcul ar fi 9180 lei. ABSURD. Nu stiu cine a scris ghidul ala (pe baza caruia probabil au fost instruiti si functionarii) insa l-a scris prost. Si nu e vreo lucrare de doctorat.

Cel mai bine era daca in norme se specifica clar ca norma de venit este considerat venit lunar.

Daca esti la norma de venit si declari venitul ocazional, platesti sa zicem o data pe an, probabil in cazul asta o sa se adauge la vechime doar o luna, celelalte luni fiind fara venit (zic si eu ...)
Perfect de acord...
As dori insa sa si stiu exact cum sa procedez...
Poate ii e cuiva de folos informatia:

Am fost personal la Somaj Bucuresti sa platesc pentru luna August.
Ceea ce mi s-a spus e ca mai am de platit si pe luna septembrie 10 zile (probabil pana a intrat in vigoare ultima ordonanta) si am facut declaratia si plata pe cele 10 zile din septembrie pe loc.

Prin deductie si la CAS am facut declaratie aferenta celor 10 zile aferente lunii septembrie si le-am pus pe posta.

Verificati totusi acest lucru. Eu platesc sa nu am alte probleme mai incolo si vreau sa stiu ca am terminat tot asa cum trebuie sa nu ma trezesc cu surprize mai incolo.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
ceapfa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)