avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Veniturile obtinute din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial sunt venituri din activitati independente potrivit dispozitiilor art. 52 alin. 1 lit c) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ce se incadreaza in venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, supuse impozitarii si asupra carora se datoreaza contributii sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010.
Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datorează contribuţiile individuale de asigurari si somaj şi pentru aceste venituri de natură profesională.
Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale de asigurari si somaj şi pentru aceste venituri de natură profesională.
CASS se plateste in ambele cazuri mentionate mai sus conform Legii nr 95/2006.
am si eu uramtoarele intrebari, stupide de altfel :
Daca am PFA, norma de venit de X in delcaratia la Pensii am in rubrica

6. Realizez venituri de natura profesionala astfel :
Pt Iulie am trecut ocazional,

Dar declaratia o sa fie luna de luna cu aceeasi suma adica Norma / 12 (deci IDENTICA luna de luna pana se schimba un parametru : Norma de venit, Cota de contributie, etc.)

Nu pot declara ca relizez venituri lunar in cuatum de Norma / 12, depun o data pe an si platesc lunar / sau trimestrial sau anual ?

Sa reformulez : la norma de venit nu se poate completa declaratia o data pe an si atat?
Mentionez ca eu am trimis pe posta cu confirmare de primire si fisa de inventar atat Pensii si Somaj. M-a costat din Buc. in Buc. 14,1 Ron si am stat o ora sa completez aberatiile alea.
As putea scuti timp (cel mai pretios) si bani 14.1 x 12luni
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
ceapfa, utilizator
Dc ati trecut venit ocazional? Nu e nici pe departe ocazional. Dumneavoastra aveti venit constant in fiecare luna(norma/12).
PFA cu norma de venit completeaza o singura data declaratiile, pentru ca venitul este constant, nu se modifica.
din greseala :)) Asa m-au indrumat niste dudui de la: "Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale - Sediul Central - Str. Latina nr. 8, Sector 2, Bucuresti " si au argumentat ca ei stau cu legea in mana deci sa trec ce zic ele.

E drept ca pareau binevoitoare si erau cu legea in mana la propriu dar nu stiau cum tb. aplicata.

Sper ca la urmatoare delcaratie sa se rezolve :

Trec la 6: lunar si ca venit net realizat norma/ 12 ?

Plata o sa o fac / an sau lunar ?
Multumesc


Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)