avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Aici e intrebarea catre specialisti, daca am norma mai mica decat acei 7200( 5 salarii minime sau ce reprezinta 7200?) cum se calculeaza acele puncte?
La norma sau plafonul acesta ? Ideea e ca am citit ca unora le-a luat la norma si nu stiu ce sa trec. Pana la urma daca nu gasesc nimic dau cu banul si aia e.

Deci, eu inainte sa merg la pensii, somaj, sanatate.....m-am dus la finante sa-mi dea alta decizie cf. OUG 58, avand in vedere ca valoarea mea veche era sub 7200.
Am vorbit cu inspectorul meu fiscal si mi-a spus ca deocamdata venitul net al nostru este cel din decizia primita si nu sunt siguri ca anul acesta vor elibera o alta decizie de impunere, caci aceatea se aproba prin hotararea consiliului judetean si acestea trebuie sa fie actualizate.E posibil sa se actualizeze de la 01 ianuarie 2011 sau de la 01 iulie 2010.
Ultimul punct de vedere a fost sa merg pe norma veche, caci este un venit net care e valabil tot anul 2010. In situatia in care se va schimba vor trimite alta decizie....insa pana atunci mergem pe ce e scris in vechea decizie.Chiar mi-a spus ca nu e treaba noastra sa actualizam cuantumul deciziilor.De asta se ocupa ei.Am plecat si am mers pe norma din decizia veche, bineinteles impartita la 12.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Bravos, utilizator
&Bravos

Si ai platit la Somaj pe luna iulie= 4500/12*0,5% ? (adica ai trecut ca venit net lunar=4500/12) Presupun ca asa s-a procedat si la pensii=4500/12*5,5%...
La sanatate, ar trebui sa mergem in septembrie, nu?
Cum cataloghez PFA-urile cu care colaborez in PFA cu activitate dependenta sau PFA cu activitate independenta in urmatoarea situatie : Un SRL cu activitate de asistenta stomatologica are contracte cu 3 "genuri" de PFA respectiv :
- PFA tehnica dentara - care vine ridica comanda insotita de amprenta , realizeaza lucrarea si mi-o livreaza insotita de factura
- PFA medic chirurg stomatolog (angajat cu CMI la o alta societate )la care apelez odata la 2-3 luni in situatii extreme si care imi emite factura la sfarsitul zilei respective pe sumele ce reprezinta procentul pe care l-am negociat cu domnia sa
- PFA medic stomatolog ( fara CIM in alta parte ) care colaboreaza si cu mine si cu alte societati si care vine 2-3 ore pe saptamana , foloseste de la mine doar scaunul stoma , restul turbine , micromotoare si alte tampenii sunt ale medicului personale , iar factura imi emite la sfarsit de luna tot pe sumele ce reprezinta procentul negociat.
Care din cele 3 pfa-uri sunt cu activitate dependenta?
Toate aceste PFA-uri sunt persoane independente fata de dvs.
Nu exista notiunea de PFA cu activitatea dependenta.
Activitatea independenta a unui PFA desfasurata in relatie cu un comerciant (persoana fizica (PFA sau profesie liberala) sau juridica) poate fi reconsiderata de catre organul de control in baza CF ca si activitate dependenta numai in urma unui control.

CONCLUZIE:
- Dvs. nu puteti incheia contracte cu un PFA pe care princontract sa-l considerati PFA dependent;
- Daca considerati ca natura activitatii acelui PFA in relatia cu dvs. nu este independeta atunci faceti un contract de munca intre dvs. si titularul acelui PFA (= cu persoana fizica identificata prin CNP).
- Din modul de descriere al activitatii celor 3 PFA-uri cu dvs. par a fi intr-o relatie de independenta fata de dvs. si deci nu poate fi reancadrata activitatea lor din independenta in dependenta. ( Asa pare ! Dar este foarte important ce veti scrie in contractele de prestari servicii incheitae cu ei si cum se vor desfasura efectiv lucrurile privind derularea acestor contracte. Cititi cu atentie CF art.7, pct. 2.1. asa cum a fost modificat de OUG 58 /2010.

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)