avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Lamuriri de ultima ora date la Casa de Pensii Constanta conform Comunicatului privind Oug 58/2010 afisat pe site-ul www.cnpas.org : " În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr.19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art.III din OUG nr.58/2010". Cu alte cuvinte, PFA-urilor independente care au depuse declaratii conform Legii 19/2000 si platesc lunar 31,30% la venit brut asigurat, nu li se mai inregistreaza declaratiile conform Oug 58/2010, chiar daca vin cu ele completate. Acest lucru e valabil doar la pensii, nu si la somaj. In plus, declaratiile (de pensii si somaj) conform Oug 58/2010 se depun in felul urmator:
1) o notificare scrisa de mana(sau tiparita) pe o coala de cerere_ in cazul in care nu s-au realizat deloc venituri luna trecuta sau veniturile sunt egale cu cheltuielile (deci pe zero)
2) declaratie cu suma trecuta pe minus_ in cazul in care cheltuielile sunt mai mari decat veniturile
3) declaratie cu suma respectiva(venit net lunar)_ in cazul in care exista acest venit net, la care se plateste contributia respectiva.
Totodata azi s-a schimbat (si s-a afisat la sediul casei de pensii) si noul cont de trezorerie in care se platesc contributiile conform Oug 58/2010. Sunt doua conturi separate pentru cele doua tipuri de declaratii(Legea 19/2000 si Oug 58/2010).
Pentru cei care au apucat sa plateasca, au spus ca vireaza sumele in contul unde plateau inainte cei 31,30%, deci in fondul lor personal de pensii.
De unde rezulta vreo informatie noua din acel comunicat? El spune ca nu ai cum sa platesti in baza ambelor legi si ca persoanele care desfasoara activitati independente platesc in baza noii ordonante neconstitutionale. Deci de unde rezulta vreun caz in care nu se mai plateste in baza noii ordonante?
Sunt PFA si in luna iulie nu am avut niciun venit. Pot sa trimit acea notificare cu venit 0 prin posta? Aceeasi notificare pot sa o trimit si la pensii si la somaj si la sanatate?
In cazul in care nu realizez niciun venit nici luna urmatoare mai trebuie sa mai trimit notificari sau in luna in care voi realiza venituri voi depune declaratii?
Eu nu prea inteleg diferenta intre activitate dependenta si independenta.Sunt traducator autorizat si pana acum treceam pe declaratii activitate independenta.Nu lucrez pentru nicio firma, ci fac traduceri ocazionale.Anul trecut am avut venituri doar in doua luni. In cazul acesta eu intru in categoria celor care trebuie sa plateasca aceste contributii?
Multumesc!
Inseamna ca cei care au platit contributia in baza legii nr. 19/2000 in avans nu mai platesc cei 10,5% (pt lunile pt care s-a platit in avans in baza legii 19). Am sunat sa vad daca e adevarat si mi s-a confirmat. Mi s-a zis sa stau linistit acasa si sa astept o notificare scrisa din partea lor.

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)