avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
darkstar nu au de ce sa scoata norma de venit. Din contra, am inteles ca vor sa bage un impozit forfetar pentru firme prin care firma sa poata sa aiba deduceri de 85%, 80%, 75% in functie de domeniu. Astfel cei din productie sa aiba deduceri de 85% iar cei din servicii 75% (nu mai stiu 80% pentru ce categorie era). Cu norma de venit statu stie sigur ca asteapta/incaseaza atatia bani de la contribuabilul X. Dupa cum vezi norma de venit creste in fiecare an, e indexata deci, eu am ajuns de la 2370 RON in 2003 la 19.590 RON in 2010. Apoi norma de venit depinde de la judet la altul (vadu comercial vorba vine, desi tu ca PFA poti sa lucrezi pentru oricine, poti sa-ti faci vadu pe unde vrei :) ).
@darkstar
Poti sa-ti deduci curentul, internetul, nu stiu in ce masura intretinerea ...HW, licentele cumparate, ...benzina Dau si eu cu parerea.
Am pus intrebarea pe site-ul celor de la pensii Cluj, m-au pus sa sun.
[ link extern ]
Am sunat la pensii, doamna de acolo mi-a zis ca "in practica celor ce sunt la norma de venit le-am luat declaratiile cu venitul net = norma / 12. Daca o sa fie altfel o sa recalculam".
Acum ma gandesc la declaratia 200, prin 2005-2006 m-au pus sa dau declaratie si m-au pus sa pun la venit norma. Dupa aia s-au prins ca nu prea are rost declaratia 200 pentru cei la norma de venit, asa ca nu o mai depunem ...La fel a fi poate si cu chestia asta noua, pina se dumiresc cum sta treaba cu cei de la norma de venit a mai trece apa pe somes (sau riul de resedinta ...)
declaratia cass (5,5%) trebuie depusa lunar sau trimestrial? in conformitate cu noile modificari, trebuie sa depun delcaratia pana la 25 august? sau pana in 25 septembrie (cand se incheie trimestrul)?
Trimestrial
Am inteles ca de platit trebuie sa platim si sa declaram aceste contributii, dar ce ziceti de art.12 din norme inlegatura cu stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii si la stabilirea punctajului mediu anual ? sau art 13. stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale?

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)