Sunt de acord ca principalele modificari aduse sunt extinderea contributiilor sociale la toate veniturile, dar nu pot sa neglijez de exemplu, ca tot OUG "nenoroceste" pe cei cu norma de venit impusa, ridicand-o la minim 7200 lei pe an (12 salarii minime brutre pe economie), norma, care va fi indexata in functie de fiecare activitate in parte, de fiecare ANAF judetean.
Eu, fiiind la Norma de venit, ma afecteaza de 2 ori, as putea sa spun, aceasta aberatie legislativa (OUG58), odata prin marirea bazei de impozitare, cresterea normei de venit, cat si prin largirea contributiilor la casa de pensii si somaj. Cele la sanatate oricum le-am platit pe tot anul deja, raportate la norma de venit, dar implicit si acolo voi fi nevoit sa depun declaratie rectificativa cand imi va veni noua decizie de impunere cu Norma marita pe perioada 1 iulie-31 dec 2010.
Am sa citez mai jos Art. 94 din Normele metodologice ale Codului fiscal, in care se spune cum se recalculeaza norma de venit pe perioada 1 iulie-31 dec 2010:
Art. 94.
212. Pentru anul 2010, în situația în care venitul net din activități independente stabilit pe baza normei de venit este inferior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu 12, direcțiile generale ale finanțelor publice teritoriale au obligația recalculării normelor de venit, astfel:
a) pentru perioada 1 ianuarie 2010—30 iunie 2010, venitul net determinat pe baza normei de venit este egal cu norma de venit anuală stabilită în anul 2009 pentru anul 2010 împărțită la 2;
b) pentru perioada 1 iulie 2010—31 decembrie 2010, venitul net aferent perioadei reprezintă jumătate din norma anuală de venit, normă anuală determinată prin înmulțirea nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu 12, corectată potrivit prevederilor pct. 42.2 . În acest caz, organul fiscal competent are obligația recalculării plăților anticipate.
213. Pentru anul 2010, venitul net anual pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se determină astfel: La stabilirea venitului net/pierderii aferent/aferente fiecărei perioade 1 ianuarie — 30 iunie, respectiv 1 iulie — 31 decembrie 2010, se va lua în calcul venitul brut, cota de cheltuială forfetară și contribuțiile sociale obligatorii plătite, aferente fiecărei perioade. Venitul net anual aferent anului 2010 se determină prin însumarea veniturilor nete stabilite pentru fiecare dintre cele două perioade.
Ce nu vad discutandu-se, este ultimul articol din OUG 58, care sa o bage in legalitate:
Art. VII
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea prin lege a prezentei ordonante de urgenta, dandu-se textelor o noua numerotare.
Conform articolului 4 din Codul fiscal aceasta OUG 58 nu poate produce efecte:
ART. 4
Modificarea şi completarea Codului fiscal
(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.
Voi stiti care e legea care a aprobat-o?... ca eu nu gasesc....Ordonanta asta nu ar trebuie sa produca efecte decat dupa trecerea prin parlament si aprobarea prin lege. Si, si asa, ar fi un compromis, pentru ca in primul rand ar fi trebuit sa fie inaintata parlamentului ca proiect de lege si nu ordonanta, si apoi ar fi trebuit sa se aplice incepand cu noul an. Macar s-ar fi supus unei dezbateri, chiar si doar parlamentare, sa nu mai zic publice.
Nu vreau sa aud de precedente in domeniu, pentru ca daca mergem pe ideea asta, in curand guvernantii astia cu "proiecturile" lor, sa citez un ardelean in viata, ne dau pe toti afara din tara cu afaceri cu tot...pe astia care mai si platim....