avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Sunt de acord ca principalele modificari aduse sunt extinderea contributiilor sociale la toate veniturile, dar nu pot sa neglijez de exemplu, ca tot OUG "nenoroceste" pe cei cu norma de venit impusa, ridicand-o la minim 7200 lei pe an (12 salarii minime brutre pe economie), norma, care va fi indexata in functie de fiecare activitate in parte, de fiecare ANAF judetean.
Eu, fiiind la Norma de venit, ma afecteaza de 2 ori, as putea sa spun, aceasta aberatie legislativa (OUG58), odata prin marirea bazei de impozitare, cresterea normei de venit, cat si prin largirea contributiilor la casa de pensii si somaj. Cele la sanatate oricum le-am platit pe tot anul deja, raportate la norma de venit, dar implicit si acolo voi fi nevoit sa depun declaratie rectificativa cand imi va veni noua decizie de impunere cu Norma marita pe perioada 1 iulie-31 dec 2010.

Am sa citez mai jos Art. 94 din Normele metodologice ale Codului fiscal, in care se spune cum se recalculeaza norma de venit pe perioada 1 iulie-31 dec 2010:

Art. 94.

212. Pentru anul 2010, în situația în care venitul net din activități independente stabilit pe baza normei de venit este inferior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu 12, direcțiile generale ale finanțelor publice teritoriale au obligația recalculării normelor de venit, astfel:

a) pentru perioada 1 ianuarie 2010—30 iunie 2010, venitul net determinat pe baza normei de venit este egal cu norma de venit anuală stabilită în anul 2009 pentru anul 2010 împărțită la 2;

b) pentru perioada 1 iulie 2010—31 decembrie 2010, venitul net aferent perioadei reprezintă jumătate din norma anuală de venit, normă anuală determinată prin înmulțirea nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu 12, corectată potrivit prevederilor pct. 42.2 . În acest caz, organul fiscal competent are obligația recalculării plăților anticipate.

213. Pentru anul 2010, venitul net anual pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se determină astfel: La stabilirea venitului net/pierderii aferent/aferente fiecărei perioade 1 ianuarie — 30 iunie, respectiv 1 iulie — 31 decembrie 2010, se va lua în calcul venitul brut, cota de cheltuială forfetară și contribuțiile sociale obligatorii plătite, aferente fiecărei perioade. Venitul net anual aferent anului 2010 se determină prin însumarea veniturilor nete stabilite pentru fiecare dintre cele două perioade.


Ce nu vad discutandu-se, este ultimul articol din OUG 58, care sa o bage in legalitate:

Art. VII
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea prin lege a prezentei ordonante de urgenta, dandu-se textelor o noua numerotare.


Conform articolului 4 din Codul fiscal aceasta OUG 58 nu poate produce efecte:

ART. 4

Modificarea şi completarea Codului fiscal

(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.

(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.


Voi stiti care e legea care a aprobat-o?... ca eu nu gasesc....Ordonanta asta nu ar trebuie sa produca efecte decat dupa trecerea prin parlament si aprobarea prin lege. Si, si asa, ar fi un compromis, pentru ca in primul rand ar fi trebuit sa fie inaintata parlamentului ca proiect de lege si nu ordonanta, si apoi ar fi trebuit sa se aplice incepand cu noul an. Macar s-ar fi supus unei dezbateri, chiar si doar parlamentare, sa nu mai zic publice.

Nu vreau sa aud de precedente in domeniu, pentru ca daca mergem pe ideea asta, in curand guvernantii astia cu "proiecturile" lor, sa citez un ardelean in viata, ne dau pe toti afara din tara cu afaceri cu tot...pe astia care mai si platim....
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
freelancevoyager, utilizator
darkstar a scris:

@christi

de unde ti-a iesit tie acel procent de 32,5%?
treaba cu dependenta e una si cumulul de taxe e alta; un PFA care presteaza servicii catre persoane fizice, spre exemplu, nu are cum sa fie considerat dependent... el taie factura si eventual chitanta pentru banii incasati cash...e o aberatie

ref. CAS eu am si contract de asigurare pe legea veche cu 31,3% din cat am vrut eu sa ma asigur; azi am depus si pentru OUG 58 si asta e; fiind la NV am trecut la baza de calcul NV/12; s-a primit declaratia si am si platit.


asa e, acel procent de 32,5% reprezinta 16,5% contributiile sociale (CAS 10,5%, CASS 5,5%, somaj 0,5%) avand ca baza de calcul venitul venit (venituri incasate - cheltuieli deductibile) + 16% impozit pe venit (atentie, cheltuielile cu contributiile sociale sunt deductibile!).

ANAF Bucuresti cel putin trebuie sa fie la curent cu modificarile aduse de OUG 58 si ei ar trebui sa trimita notificari agentiilor din teritoriu. Eu am postat doar ce mi s-a zis la ANAF. De ce nu intrebati si voi prin tara? Trebuie sa-i dam oarecum de capat si sa vorbim toti aceeasi limba.
grandanat a scris:

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Scuze, dar ceva e putred in Danemarca, adica in rationament.
Citez:
Caracterul repetitiv - reiese din textul de lege - poate fi:
- lunar;
- trimestrial;
- semestrial.

In cazul dvs. avand venituri in lunile: I,II,VII,X,XI,XII ale anului acestea sunt venituri cu caracter repetitiv semestrial ( semestrul I - pentru lunile I,II si semestrul II pentru lunile VII,X,XI,XII).


Conform acestui principiu puteau sa lase doar semestrial si sa nu mai treaca in mod explicit lunar si trimestrial. Din limba romana stiu ca lunar inseamna in fiecare luna, trimestrial inseamna din 3 in 3 luni iar semestrial inseamna din 6 in 6 luni (tocmai caracterul repetitiv restrans la un termen).

In schimb cu caracterul ocazional al contractului sunt de acord, pentru ca si aici sunt interpretari. De exemplu am contract de interventie reparatie hardware in caz de defectiuni. Am un eveniment in ianuarie 2010 a carui factura se ridica la 12000 RON. Dar, tot prin contract, precizez ca platile sa nu depaseasca 1000 RON lunar, platile mai mari fiind esalonate lunar, deci 12 plati a 1000 RON. Este "ocazional" sau "lunar"???
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
CarloMP, utilizator
a aparut ieri un comunicat de la CNPAS:
[ link extern ]

În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr.19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art.III din OUG nr.58/2010.

Precizăm că activităţile desfăşurate în mod independent, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite conform prevederilor Legii nr.8 /1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente. Persoanele care se regăsesc în această situaţie se asigură, obligatoriu, potrivit prevederilor OUG nr. 58/2010, pe declaraţia de asigurare menţionată mai sus. Cota de contribuţie de asigurări sociale este de 10,5% din venitul net realizat.


f. frumos; eu deja am si platit...


Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)