Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.
Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Asa stiam si am inteles si eu.
Doar ca la pensii... referitor la raspunsul de la punctul 2, doamna de la ghiseu ce se ocupa de PFA-uri mi-a spus clar si foarte sigura pe ea, ca normele nu prevad depunearea dosarului ci doar depunerea declaratiei, mentionand si o circulara interna primita, care explica ce trebuie sa faca PFA-urile de acum incolo. Atat. Aceeasi circulara mi-a zis ca a fost transmisa si la somaj si din cauza asta era revoltata pe cei de la somaj ca induceau oamenii in eroare punandu-i pe drumuri. In plus daca nu am avut profit pe luna precedenta eu nu trebuie sa depun nicio declaratie, fie ca e pe zero fie ca e pe minus, ca doar nu ma plateste statu` daca declar ca sunt pe pierdere... Asta mi-a spus. Eu am mers cu dosarul complet la casa de pensii si nu mi l-a luat pentru ca nu mai are ce sa faca cu el.
Pacat ca legile astea sunt asa de interpretative si nu sunt foarte clare, pe intelesul tuturor romanilor, fara termeni de specialitate folositi in exces.
Am nevoie de un raspuns de specialitate....:(
Am o situatie pe care nu reusesc sa o descalcesc deloc...
Sunt PFA (traducator autorizat) si in plus sunt si angajata cu carte de munca la o societate.
In spiritul noilor modificari legislative am incercat sa aflu unde ma plasez in calitate de contribuabil, in conditiile in care eu nu mai am niciun contract de prestari servicii cu cadenta lunara/trimestriala/semestriala/anuala, ci traduc OCAZIONAL.
OK... acest OCAZIONAL nu pricep ce inseamna. Din punctul meu de vedere, citind normele de aplicare m-as incadra la art. 3, punctul 3. Adica: "Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod OCAZIONAL, NU DATOREAZA contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala"... Bineinteles ca am luat-o cu calm, pe rand sa vad daca am obligatia sa platesc contributii suplimentare: la pensii mi s-a spus ca fac cum vreau.. daca vreau platesc, daca nu, nu; la sanatate TREBUIE sa platesc, ca doar nu s-a schimbat nimic cu legea noua (???) iar la somaj ceata e totala: eu daca nu mai am activitate pe PFA nu am drept la ajutor de somaj si atunci, de ce TREBUIE sa platesc??? Acest lucru mi l-a spus o functionara. Neintelegand o iota, am plecat la ANAF la biroul "Asistenta contribuabili". Acolo mi s-a spus ca ei (ANAF-ul) nu au dreptul ca interpreteze legea... ei doar o aplica. De interpretat, fiecare interpreteaza cum doreste... Aici e buba... chiar daca esti o persoana cinstita, care ai toata bunavointa sa platesti conform legii, insa doresti sa stii CUM, CAT si mai ales DE CE, nimeni nu vrea/poate sa te lamureasca. Insa, daca nu platesti la termen , fara sa clipesti, se vor aplica sfintele penalitati. Ceva nu functioneaza rotund...de ce nu angajeaza personal adecvat, instruit care sa stie ce sa raspunda atunci cand ai o problema zic eu, logica? Pe ei cine ii penalizeaza? Poate m-am pierdut putin in explicatii, insa as vrea sa stiu de la persoane care reusesc sa se miste prin aceste hatisuri legislative aberante, cum se poate interpreta art. 3 punctul 3 din aceste norme? Inseamna ca nu mai platesc nimic, nici sanatatea (5.5%) sau dimpotriva? Imi cer scuze, dar eu ma declar incapabila de a pricepe ce vrea sa spuna legiuitorul...
Nu va mai agitati. Orice ati face sunteti pasibili de amenda pentru interpretarea eronata a unei legi tampesti si ambigue. Drept pentru care am ales sa nu mai platesc nimic catre statul roman. In cazul unei amenzi, vom da in judecata guvernul. Orice instanta din lumea ne va da castig de cauza.
Neclaritati pfa
tsg
Buna ziua!
Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare:
\"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat
leo2000ro
Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)