avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Eu am spus ca veti primi ajutor de somaj daca ajugeti sa fiti somer, nimic altceva. Daca inchideti PFA dar ramaneti angajat nu sunteti somer.

Daca lasam sarcasmul la o parte ar fi trebuit sau sa nu va raspun deloc sau sa va atentionez ca fiecare interpreteaza legile cum le intelege si cum crede de cuviinta, si pe acest forum poate posta oricine orice fel de parere (in limita regulamentului). Pentru asta am si deschis topicul, ca sa dezbatem noile modificari aduse codului fiscal.
Asa ca dumneavoastra n-aveti nici un drept "sa certati" userii pentru ca dau citate sau pentru interpretarile lor. Asta se numeste lipsa de respect. Pe un forum personal puteti posta ce vreti, aici insa insa ar fi frumos sa-i respectati si pe ceilalti utilizatori. Mai ales ca-si consuma din timpul lor pentru ai indruma pe altii.
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
grandanat, utilizator
Ce inseamna cu caracter repetitiv si cu caracter ocazional? Din porcaria asta de OUG si norme de aplicare ar insemna ca numai cine are un venit obtinut dintr-un serviciu prestat 1 data pe an se incadreaza la ocazional...Restul, daca au saracii mai mult de o factura pe an (sa zicem 2, si chiar in aceeasi luna), se incadreaza la repetitiv. Nu vi se pare stupid si de-a dreptul nesimtire din partea incompetentului Guvern Boc?
RASPUNS PENTRU: ContSters 59585

- impozit la norma de venit 16%;
- contributii sanatate 5,5%;
- contributii pensii 10,5%;
- contributii somaj 0,5%.

Ceea ce nu stim in momentul de fata este baza de calcul la care se aplica contributiile individuale, in cazul dvs., eu cel putin, nu stiu daca se aplica la Norma de venit sau la venitul efectiv realizat.
Nu stim, pentru ca sunt inadvertente intre OUG 58/2010 (= noile modificari ale Codului fiscal) si HG 791/2010 (= Normele de aplicare ale OUG 58/2010).

NOTA:
Daca contributiile individuale s'ar determina:
- prin aplicarea cotei la venitul net realizat (= venit brut - cheltuieli deductibile);
- si plata ar trebui sa o faceti dvs. si nu platitorul de venit;
- atunci ar trebui sa tineti contabilitatea in partida simpla desi Codul fiscal prevede la art 49 ca nu sunteti obligat sa tineti contabilitate in partida simpla fiind impozitat la norma de venit.

REFERITOR LA CINE PLATESTE CONTRIBUTIILE INDIVIDUALE:
- in OUG 58/2010, se scrie ca plata o face platitorul de venit ( aici dvs. nu ati mai avea nici o grija pentru ca ar trebui sa va platesca contributiile clientii dvs.);

- la situatia de la liniuta de sus se pune insa intrebarea daca CLIENTUL PFA-ului este o persoana fizica oarecare (un consumator final) cum retine el si cum plateste contributiile ?

- In HG 791/2010 - Norme, se scrie ca plata pentru contributia la sanatate o face beneficiarul de venit (adica dvs. PFA-ul) iar referitor la cas si somaj nu se mentioneaza nimic....

Referitor la repetitivitatea sau ocazionalitatea veniturilor obtinute in functie de care veti plati contributiile individuale, sau nu le veti plati , aici va trebui sa intocmiti cu atentie contractele dvs. (termene de executare, termene de plata, etc.) si in functie de asta sa stabiliti caracterul repetitiv/ocazional al activitatilor aferente lor.

CUM VOM PROCEDA EFECTIV ? Vom sti abia cand se vor publica noile DECLARATII privind plata contributiilor (CASS, CAS, SOMAJ), asta sigur se va intampla pana la 25 iulie 2010 acesta fiind termenul limita de plata a contributiilor individuale aferente lunii iulie 2010..

De unde se vede ca un "amarat de Cod fiscal" uneori este mai complicat decat o a aplicatie in C++.!

"In 1494, calugarul franciscan Luca Paciolo a publicat un tratat de matematica Summa de Arithmetica, Geometria, Proportione et Proprotionalita care cuprindea si o descriere a practicilor negustorului venetian al epocii, intre care si cea a contabilitatii in partida dubla", iar noi nu suntem in stare dupa 500 de ani sa stabilim niste reguli simple de impozitare a veniturilor (determinate dintr-o evidenta contabila, fie ea, in partida dubla sau simpla) !
suteual a scris:


Referitor la repetitivitatea sau ocazionalitatea veniturilor obtinute in functie de care veti plati contributiile individuale, sau nu le veti plati , aici va trebui sa intocmiti cu atentie contractele dvs. (termene de executare, termene de plata, etc.) si in functie de asta sa stabiliti caracterul repetitiv/ocazional al activitatilor aferente lor.


Daca am urmatoarea situatie:

In lunile ianuarie, februarie, iulie, octombrie, noiembrie, decembrie incasez urmatoarele sume : 11.200 lei, 11.960 lei, 13.240 lei, 15.230 lei, 9.875 lei, 10.000 lei. Precizez ca sumele din fiecare luna se compun din 1,2 sau 3 facturi incasate de la clienti diferiti.
Intrebarea este: Ce caracter au veniturile? REPETITIV sau OCAZIONAL?

Multumesc pentru opinii.

@ ContSters 59585

Pina acum plateai 16% din norma de venit la finante, 5.5% din norma de venit la sanatate. Nu trebuia sa tii evidenta contabila ca sa-ti poti plati sanatatea, putin probabil sa fi obligat sa faci asta de acum inainte ca sa poti plati chestiile noi impuse. Normal ar fi norma / 12, ramine de vazut pina ajungi la casa de pensii / somaj, oricum pe ei ii doare-n basca, tu declari cat vrei, nu-ti verifica ei intrarile / iesirile (mai ales ca esti la norma de venit si nu le tii), peste un an / doi ei pot verifica venitul realizat inregistrat la finante, care e norma de venit.
Normal ar fi sa se plateasca pe baza estimarilor cu regularizare (pentru cei tin contabilitate), la norma de venit pentru cei la norma de venit. Asa ai depune o singura declaratie pe an daca esti la norma, 2 declaratii pe an daca esti la real, la fiecare institutie in parte (casa de pensii, somaj, sanatate). Asa ar fi normal, normele / ordonanta te pun insa sa mergi in fiecare luna sa depui cat ai realizat luna anterioara (daca veniturile difera de la o luna la alta). Dupa ce o sa fie inundati de declaratiile astea lunare poate o sa modifice schimbarea modificarii...(a fost ordonanta, au venit normele care difera de ordonanta, a venit o hotarare de guvern care modifica ordonanta). Probabil o sa urmeze inca vreo 2,3 modificari ...

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)