Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.
Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
mda, vad ca declaratia pt somaj a aparut deja , de ce sa nu ne ia banii anticipat? si vad ei pe urma cand ii restituie.
in conditiile in care nici macar ei nu sunt lamuriti si mie mi se pare normal sa platim la sf anului fiscal. ;)
Eu am o nelamurire referitor la cat de dependenta (sau nu) este activitatea mea ca PFA.
Mai intai sa va prezint situatia mea:
a) sunt angajat la o firma cu jumatate de norma (firma pentru care nu prestez activitati ca PFA ci doar ca angajat);
b) pe PFA, prestez activitati de consultanta ISO pentru doua organizatii (contractele sunt similare si prevad un numar lunar de zile lucrate la fiecare organizatie). Acesti clienti nu suporta cheltuielile mele de deplasare si in contract nu este prevazut sa mi se puna la dispozitie instrumente de lucru....eu ma duc acolo cu laptopul meu, cu masina mea, pe cheltuiala mea. Fata de acesti clienti facturez cate o suma pe fiecare luna.
c) tot pe PFA, atunci cand am posibilitatea mai prestez si alte activitati de consultanta ISO pentru diversi alti clienti....dar sistemul de facturare fiind altul, in functie de proiect (nu percep intotdeauna un onorariu/zi de consultanta ci percep un onorariu/etapa a proiectului de consultanta iar facturarea in acest caz nu o fac lunar ci atunci cand o etapa din proiect este incheiata - asta poate insemna mai putin de o factura/luna sau mai mult de o factura/luna in functie de situatie).
Asa cum am spus mai sus imi este neclar daca activitatile expuse la punctele b si c sunt considerate dependente sau independente.
Pentru veniturile inregistrate din activitatile descrise la punctul "c" trebuie sa platesc contributii la asigurarile sociale sau sunt considerate ocazionale si, deci, nu trebuie sa platesc aceste contributii?
Daca ma puteti lamuri si pe mine v-as fi recunoscator.
Angajat 8 ore contract de munca cu firma X.
PFA - 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
In prezent am un singur contract de consultanta cu firma Y - nu am numar de ore obligatorii , serviciile se presteaza la cerere si cand este nevoie , lunar se emite factura pe o suma ce nu depaseste 100 euro.
Pentru anul 2010 nu am avut alte venituri pe PFA, in decursul anului 2009 au mai existat alte 2 proiecte (un site web pentru frima Z, un site web pentru firma Y).
Cu firma X (la care sunt angajat) nu am nici o legatura ca si PFA.
In rest fiind PFA din 2008 nu prea am reusit sa fac mare lucru.
Sistem real - era aberant sa fi optat pentru norma de venit deocamdata sunt mult sub norma IT ca si venituri.
Bun. In situatia prezentata mai sus va rog frumos sa ma lumineze si pe mine cineva ce am de platit incepand cu 1 iulie 2010 ca eu imi sparg creierii si nu pot sa inteleg nimic deocamdata. #-o
toopeu
1. Nu o sa poti sa treci la norma de venit cu codul 6202. Din cate stiu tot ce e consultanta nu poate fi la norma de venit. (offtopic)
2. Mergi si le dai declaratii celor de la somaj / pensii cu 0, daca nu ai avut nici un venit pe iulie; din cele spuse de tine venitul tau e ocazional, cei cu venit ocazional situatia nu-i prea clara, trebuie / nu trebuie sa plateasca, oricum cel mai sigur daca ai avut venit 0 pe iulie depune declaratiile, ar trebui sa nu platesti nimic
Neclaritati pfa
tsg
Buna ziua!
Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare:
\"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat
leo2000ro
Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)