avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... medicina muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

medicina muncii

Mi-i se cere de la serviciu sa ma duc la un cabinet pentru controlul medical la reluarea activitatii. Eu am refuzat spunandu-le ca sunt obligati conform HG 355/2007 ca angajatorul sa aduca un medic la institutie daca vor control medical; eu le-am adus adeverinta de la medicul de familie ca sunt apta de munca la revenirea la serviciu.
Ma intereseaza sanctiunile in cazul in care refuz in continuare sa ma duc eu la acest cabinet si daca pot sustine in continuare ca angajatorul este obligat sa aduca un medic de medicina muncii la sediul institutiei.
Precizez ca nici un coleg din biroul meu si care a fost in aceasta situatie de reluare a activitatii dupa 90 zile sau 6 luni, nu a fost trimis la acest cabinet; nici macar controalele periodice nu au fost facute pentru nici un angajat.
Cel mai recent răspuns: luizacsinte , utilizator 16:53, 11 Noiembrie 2009
poate vi s-a spus sa mergeti la un curs de protectia muncii. ;)
Referitor la medicina muncii : angajatorul are obligatia de a asigura controlul medical la angajare, cel de adaptare si controlul medical periodic. Pentru asta trebuie sa incheie un contract cu un cabinet de medicina muncii (unde exista un medic specialist in medicina muncii) .
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2007
tana, utilizator
Pe scurt:
- aveti obligatia legala de a va prezenta la examenul medical de medicina muncii
- acesta se finalizeaza prin fisa de aptitudine a salariatului la respectivul loc de munca
- refuzul salariatului de a se prezenta la acest examen medical inseamna sanctiuni pana la desfacerea contractului de munca
- in cazului unui control de la Inspectia Muncii, angajatorul trebuie sa demonstreze ca si-a indeplinit obligatiile legale, supravegherea medicala de medicina muncii fiind una dintre ele
- nu vad de ce ati refuza sa mergeti, avand in vedere ca este numai in avabtajul dvs
- medicul nu are in nici un fel obligatia sa vina la locul dvs de munca, inchipuiti-va ca ati fi un taran care lucreaza la camp, credeti ca o consultatie medicala se poate realiza in papusoi ? :))
Neprezentarea examenul d medicina munci iconstituie abatere disciplinara. Deci va poate concedia.

Daca va trimite in timpul programului la acest control, chiar nu aveti niciun motiv sa il refuzati.

Si pana la urma acest control e benefic pentru orice angajat. Nu inteleg dece va opuneti cu atata vehementa. Nu se maifac nici analizele de sange decat pentru anumite posturi.

Trebuie sa mergeti.

In contractul cu cabinetul de medicina muncii, pe care angajatorul il semneaza, sunt stipulate toate serviciile pentru care se plateste o suma / lucrator. La unitatile cu multi lucratori, sau la cererea angajatorului, se poate amenaja un cabinet, unde se recolteaza analizele periodice ptr. toti lucratorii, se fac donari de sange, etc. fara a fi considerat medic de intreprindere. Daca dvs. refuzati sa faceti analizele si investigatiile specifice de med. muncii, angajatorul poate sa va impute suma pe care o plateste ptr. dvs. Si sanctionata si cu banii luati ! Merita ?
:confused:
octavia59 a scris:

Daca dvs. refuzati sa faceti analizele si investigatiile specifice de med. muncii, angajatorul poate sa va impute suma pe care o plateste ptr. dvs. Si sanctionata si cu banii luati ! Merita ?

Ar fi ilegal sa ii impute aceasta suma, intrucat in lege scrie clar ca toate cheltuielile se suporta de angajator.

Dar pe de alta parte nimic nu-l impiedica pe angajator sa specifice in Regulamentul intern ce sanctiuni vrea pentru refuzul de a efectua o obligatie de serviciu - pentru ca persoana in cauza poate avea o boala infectioasa care poate fi periculoasa pentru colegii de serviciu sau clienti (ex. tuberculoza).

Alte discuții în legătură

Cum sa rezolv? stelianarotaru stelianarotaru Pentru unul din salariati medicul de med.muncii a eliberat fisa de aptitudine, dupa controlul medical periodic, cu valabilitate de 4 saptamani. In acest timp ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Dosarul de protectia muncii Ligiapetcu Ligiapetcu Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, ... (vezi toată discuția)