Mi-i se cere de la serviciu sa ma duc la un cabinet pentru controlul medical la reluarea activitatii. Eu am refuzat spunandu-le ca sunt obligati conform HG 355/2007 ca angajatorul sa aduca un medic la institutie daca vor control medical; eu le-am adus adeverinta de la medicul de familie ca sunt apta de munca la revenirea la serviciu.
Ma intereseaza sanctiunile in cazul in care refuz in continuare sa ma duc eu la acest cabinet si daca pot sustine in continuare ca angajatorul este obligat sa aduca un medic de medicina muncii la sediul institutiei.
Precizez ca nici un coleg din biroul meu si care a fost in aceasta situatie de reluare a activitatii dupa 90 zile sau 6 luni, nu a fost trimis la acest cabinet; nici macar controalele periodice nu au fost facute pentru nici un angajat.
Vorbesc din caz real : un angajator care poate depune CIM in 20 zile, considerand perioada de proba. Eu din p.d.v. SSM, ii fac fisa de instruire din prima zi, si o trimit sa-si faca med. muncii, la cabinetul cu care exista contract cu plata / lucrator. Dupa o saptamana, respectiva lucratoare nu a mai vrut sa lucreze acolo, dar a cerut plata pe perioada lucrata. CIM nu era semnat, inregistrat. A fost corect sa i se considere saptamana lucrata suma platita la med. muncii ?
Eu zic ca da !
Eu zic ca nu. Avand in vedere ca toate costurile cu angajarea salariatului in ceea ce priveste examinarea medicala le suporta angajatorul, iar pe perioada de proba salariatul respectiv a prestat munca si ca urmare are drept la remunerare, nu este corect ca angajatorul sa retina banii pentru cheltuielile avute la medicina muncii. ele oricum sunt deductibile.
PS Contractul de munca trebuie semnat din prima zi in care lucreaza salariatul, chiar daca se inregistreaza in termen de 20 de zile la ITM.
1. Nu este corect sa i se impute salariatului costurile analizelor medicale.
Este un risc al angajatorului ca salariatul sa nu mai vina la serviciu dupa efectuarea analizelor sau, daca este inapt, sa nu poata fi angajat.
2. Dar exista si partea plina a paharului: angajatorul poate fi ferit sa angajeze o persoana care sufera de o boala care va produce angajatorului numai necazuri. Medicul zice "stop", pe acesta nu il poti angaja in locul de munca cutare!
(Am lucrat in industria metalurgica si am avut multe evenimente de acest gen).
IN CCMUN la nivel national este clar reglementata ca abatere neprezentarea angajatului la controlul medical.
Art. 31. - (1) Patronul va organiza la angajare şi, ulterior, o dată pe an, examinarea medicală a salariaţilor, în scopul de a constata dacă sunt apţi pentru desfăşurarea activităţii în posturile pe care ar urma să le ocupe sau pe care le ocupă, precum şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale. Examinarea medicală este gratuită, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Condiţiile concrete urmează să fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.
(2) În cazul în care dispoziţii legale speciale sau ale contractului colectiv de muncă prevăd examinări medicale la termene mai scurte, determinate de condiţiile deosebite de la locurile de muncă, se vor aplica aceste prevederi. (3) Salariaţii sunt obligaţi să se supună examenelor medicale în condiţiile organizării potrivit prevederilor alin. 1. Refuzul salariatului de a se supune examinărilor medicale constituie abatere disciplinară.
(4) Examinarea medicală a salariaţilor la angajare şi, ulterior, o dată pe an se face de către unităţile sanitare de specialitate acreditate de patronat şi de Ministerul Sănătăţii.
Cum sa rezolv?
stelianarotaru
Pentru unul din salariati medicul de med.muncii a eliberat fisa de aptitudine, dupa controlul medical periodic, cu valabilitate de 4 saptamani. In acest timp ... (vezi toată discuția)