avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... medicina muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

medicina muncii

Mi-i se cere de la serviciu sa ma duc la un cabinet pentru controlul medical la reluarea activitatii. Eu am refuzat spunandu-le ca sunt obligati conform HG 355/2007 ca angajatorul sa aduca un medic la institutie daca vor control medical; eu le-am adus adeverinta de la medicul de familie ca sunt apta de munca la revenirea la serviciu.
Ma intereseaza sanctiunile in cazul in care refuz in continuare sa ma duc eu la acest cabinet si daca pot sustine in continuare ca angajatorul este obligat sa aduca un medic de medicina muncii la sediul institutiei.
Precizez ca nici un coleg din biroul meu si care a fost in aceasta situatie de reluare a activitatii dupa 90 zile sau 6 luni, nu a fost trimis la acest cabinet; nici macar controalele periodice nu au fost facute pentru nici un angajat.
Cel mai recent răspuns: luizacsinte , utilizator 16:53, 11 Noiembrie 2009
Eh, da .... Legal, nelegal, conform legii etc., dar practic, stimati colegi de forum ? Chiar nu ati intalnit in activitatea dvs. situatii concrete, in care cineva incalca legea, ii atrageti atentia, ii prezentati legea, si totusi nu face nimic ? Pe principiul
" lasa bre ca merge-asa ". Le spui ca vine controlul, ii da X amenda, si tot nu face nimic ! Si cand vine controlul, sa vezi disperare, ar face orice, repede, sigur, apoi GATA se linistesc ca a trecut si au scapat usor ! La noi LEGEA e una, PRACTICA e alta.....
Spor in toate bune, va doresc !
Buna ziua

Intrebare:
Pentru o firma cu un numar de angajati sub 10...se poate ocupa doar o singura firma de toate aceste servicii protectia muncii : medicina muncii, sanatate si securitate in munca , P.S.I. ?
Care este procedura?
Multumesc
Daca gasiti o asemenea firma care face toate aceste servicii puteti incheia un contract de prestari serviocii.
Asa cum spuneam intr-un alt post pe aceasta tema, subiectul este interesant si naste dezbateri aprinse.

Raspuns catre persoana initiatoare a discutiei.

Aveti obligatia legala de a va prezenta la medicul de medicina muncii pentru a obtine avizul la reluarea activitatii avand in vedere ca intreruperea de activitate se incadreaza in termenul legal care instituie aceasta obligativitate.
Angajatorul, este obligat sa va trimita catre un cabinet specializat de medicina muncii (nu la orice cabinet i se nazare, adeverinta dumneavoastra de la medicul de familie cu "apt de munca" este egala cu 0. Medicul dumneavoastra de familie nu are de unde sa stie conditiile in care munciti, riscurile la care sunteti expus, etc. Aceste informatii le va avea medicul de medicina muncii, prin intermediul fisei de expunere la risc pe care o primeste de la angajator.
In functie de fisa de expunere la risc medicul de medicina muncii decide ce analize si investigatii clinice sunt necesare pentru a decide starea dumneavoastra in raport cu locul de munca si activitatea pe care o veti depune.
Pe baza acestor analize si examinari (care raman in dosarul dumneavoastra de medicina muncii, pastrat de medic), intocmeste "fisa de aptitudini" cu care dumneavoastra va prezentati la angajator (va fi pastrata la dosarul dumneavoastra de personal). In fisa de aptitudini medicul de medicina muncii, poate inscrie:
- apt
- apt conditionat (va mentiona conditionarea si recomandarea clinica)
- inapt.
Nu va scrie diagnostic, va putea face doar recomandari cu privire la revenirea la control sau necesitatea dispensarizarii de specialitate (fara a mentiona specialitatea, aceasta este comunicata doar angajatului in cauza).
Examenul medical se suporta integral de angajator.
In caz de refuz al efectuarii acestui examen medical, angajatorul va poate sanctiona, sanctiunea mergand pana la desfacerea CIM.
Angajatul care prin actiunea sau inactiunea sa facuta cu caracter vinovat (in cazul de fata neprezentarea la medicul de medicina muncii) a produs un prejudiciu angajatorului, poate fi pus la plata unei despagubiri pentru prejudiciul produs, numai in baza unei hotarari judecatoresti cu valoare de titlu executoriu. Deci angajatorul nu poate imputa aceste costuri decat in baza unui titlu executoriu.

Raspuns cu privire la modul de tratare a "medicinii muncii" in perioada de proba:

Examenul medical la angajare este obligatoriu si este conditie de validitate a CIM, de aceea este indicat sa se efectueze anterior incheierii CIM.
Costurile cu examenul medical se suporta integral de catre angajator.
In perioada de proba CIM poate inceta din initiativa oricarei parti printr-o simpla notificare, indiferent de cine a facut notificarea, drepturile si obligatiile care decurg din CIM trebuiesc respectate pentru toata durata CIM (plata pentru munca prestata in aceasta perioada este obligatorie).
CIM exista de la momentul aparitiei acordului intre parti, moment de la care produce efecte juridice si nu este conditionata de inregistrarea la ITM. Inregistrarea la ITM este o practica impusa de lege pentru a evita abuzurile intre partile contractante.
Daca in perioada de proba un angajat denunta CIM, el nu poate fi pus la plata costurilor cauzate de examenul medical la angajare, asigurarea acestui examen fiind obligatia angajatorului.

Raspuns pentru @luizacsinte:

Toate aceste servicii pot fi externalizate, dar ma indoiesc eu ca o sa gasiti un singur prestator pentru toate deoarece fiecare nintre ele necesita avizari speciale.
@ Gabi Mocanu:

Si adica ce ar trebui sa facem? Legal trebuie sa avem asa ceva, plus ca am auzit de firme care se ocupa cu toate aceste treburi... Ma sfatuiti ceva anune?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Cum sa rezolv? stelianarotaru stelianarotaru Pentru unul din salariati medicul de med.muncii a eliberat fisa de aptitudine, dupa controlul medical periodic, cu valabilitate de 4 saptamani. In acest timp ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Dosarul de protectia muncii Ligiapetcu Ligiapetcu Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, ... (vezi toată discuția)