beldeanioan a scris:
Re: plata pentru altul
=D>Da, ideea e cu adevarat utila, ea poate fi pusa cu usurinta in practica; nu stiu daca a fost sau nu aplicata pana acum, dar cu siguranta va fi; in ce priveste chitanta - dupa cum stim nu are rubrica de semnatura pentru cel care achita o suma, nu se poate face dovada ca nu el a achitat; deci, copia chitantei de la cotor merge in instanta si cu asta esti repus in "gratii"
Cine si cum poate dovedi ca nu debitorul a platit ?
O astfel de practica (Dumnezeule! Cred ca ar trebui sa infiintam o asociatie... a platitorilor care n-au platit) ar putea avea ca scop intreruperea prescriptiei reglementate de D 167/1958 art 16 lit a Prescriptia se intrerupe "prin recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia".
Dar aceasta recunoastere trebuie sa fie
neindoielnica.
Sub acest aspect, prevederile art 1865 (dupa unii implicit abrogate) sunt dupa parerea mea mult mai explicite decat Decretul "prin recunoasterea de catre debitor sau posesor a dreptului celui in contra caruia prescrie".
Si sa ne mai gandim un pic si la sarcina probei. Acela care invoca prescriptia (exceptie) trebuie sa dovedeasca doar trecerea timpului. Din acest moment revine celuilalt sarcina de a dovedi ca prescriptia a fost intrerupta. Deci nu trebuie sa dovedeasca paratul ca NU el a facut plata aratata in chitanta, ci trebuie sa dovedesca reclamantul ca, neindoilenic, paratul e acela care a facut plata. De vreme ce oricine poate face plata, simpla dovada ca s-a facut o plata nu reprezinta o dovada neindoielnica a recunoasterii din partea debitorului a dreptului a carui actiune se prescrie. (si ar mai trebui sa ne uitam si pe la regulile marturisirii /recunoastrii judiciare si ... extrajudiciare).