paulad a scris:
In functie de obiectul protectiei judiciare, actiunile civile imobiliare se impart in ACTIUNI PETITORII SI ACTIUNI POSESORII. Actiunile petitorii sunt acele actiuni prin intermediul carora reclamantul urmareste valorificarea unui drept real asupra bunului.
In ceea ce priveste actiunile posesorii, dimpotriva, acestea au ca obiect doar ocrotirea posesiei ca simpla stare de fapt.
Distinctia intre cele doua categorii vizeaza numai actiunile imobiliare, deoarece, in dreptul nostru, in cazul bunurilor mobile posesiunea este asimilata cu un veritabil titlu de proprietate. In concluzie, posesiunea bunurilor mobile nu mai justifica ocrotirea lor pe calea procedurala a actiunilor posesorii.
Hotararile judecatoresti produc efecte diferite in cadrul actiunilor petitorii si posesorii. Astfel, hotararea pronuntata in petitoriu se bucura de autoritate de lucru judecat, pe cand hotararea pronuntata in posesoriu nu are autoritate de lucru judecat asupra petitoriului.
Eu cam atata stiu. Dc mai are cineva ceva in plus....:(
Ambele sunt actiuni reale imobiliare; actiunea petitorie este reala pentru ca prin intermediul ei se urmareste protectia unui drept real imobiliar, in schimb act. posesorie este reala nu pentru ca pe calea ei s-ar valorifica un drept real, ci pentru ca ea poate fi introdusa impotriva oricarei persoane care tulbura exercitarea pasnica a posesiei sau l-a deposedat pe posesor de bunul sau.
Judecata actiunilor petitorii se face dupa regulile procedurale de drept comun, in timp ce judecata actiunilor posesorii se face dupa o procedura speciala ce se completeaza cu normele de drept comun (spre exemplu cererile posesorii, spre deosebire de cererile petitorii se judeca de urgenta si cu precadere).