avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA

Am remarcat in ultimele zile ca ultimele mesaje postate apar foarte greu.
Am presupus ca este datorita numarului mare de pagini, de aceea am deschis un subiect nou in continuare.
Daca am presupus gresit rog administratorul sa il stearga.
Cel mai recent răspuns: praetore , utilizator 23:46, 25 Ianuarie 2008
Va rog ! ma ajuta cineva!
Cab. individuale de avocat, asociate si grupate- DIFERENTIERI.
INTRE CELE ASOCIATE SI GRUPATE, diferentierea e destul de vaga: cele grupate isi pastreaza individualitatea......si altceva???:-/
Mijloacele de aparare in procesul civil sunt diferite. totusi ele pot fi grupate in doua categorii: A) Aparari formulate in maniera negativa, avand ca unic scop repudierea pretentiilor celeilalte parti - aparari de fond; exceptii; eventual - ceea ce si in doctrina romaneasca se acrediteaza uneori - evocarea unor "fine de neprimire"
B) Apararile formulate in maniera activa sau pozitiva, partea atacand la randul ei si formuland ea insasi pretentii - "cererea reconventionala"
Fiecare mujloc de aparare are trasaturi proprii si produce efecte specifice, ceea ce implica necesitatea denumirii lui corecte si a intrebuintarii lui adecvate.
Pentru a garanta exercitiul liber al actiunii civile, legea procesuala acorda partilor o serie de drepturi procesuale, dintre care mentionam:
- dr fiecarei parti de a adresa cereri instantei;
- dr de a participa la judecata pricinii, ceea ce presupune dr la citare ( se insira toate drepturile)........

Potrivit art. 723 al.1 c.pr.civ. dr procesuale trebuie exercitate cu buna-credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute de lege. Partea care foloseste aceste drepturi in chip abuziv raspunde pt pagubele pricinuite.
Dr reclamantului de a introduce si sustine actiunea ii corespunde dreptul paratului de a raspunde la actiune, de a se apara impotriva pretentiilor reclamantului.
Paratul formuleaza obiectiuni- denumite exceptii- care nu privesc temeinicia fondului dreptului dedus judecatii dar care sunt de natura sa impiedice continuarea judecatii. Paratul poate invoca exceptia lipsei de calitate a reclamantului sau necompetenta instantei sesizate ori prescriptia dr material la actiune. In asemenea cazuri paratul este tinut sa faca dovada temeiniciei execeptiunii sale, iar reclamantului, in aparare, va combate exceptia paratului.
Uneori, parartula are, la randul sau, de valorificat pretentii proprii impotriva reclamantului, in acest caz formuleaza o cerere reconventionala, care se judeca odata cu cererea principala. Apararea este actul procesual prin care parartul se poune pretentiei reclamantului si conchide in sensul respingerii ei. O distinctie trebuie facuta intre apararile propriu-zise, denumite si aparari de fond, pe de o parte, si exceptile, pe de alta parte.

Mai departe definiti apararile propriu-zise si exceptiile.

suficient?
A mai gasit cineva ceva in plus?
lumi106 a scris:

Am sunat ieri la barou si mi-au spus ca avem voie cu codurile, dar am auzit-o dna respectiva ca a intrebat o alta dna de def. Eu am reinsistat ca pt admitere si a zis ca avem. Am sunat azi si dupa voce era aceeasi dna si de data asta mi-a zis direct ca avem voie...Nu mai inteleg nimic. Voi ce stiti?


Eu nu cred ca vom avea voie cu codurile; ce examen ar mai fi asta? :O
Cabinetele individuale se pot asocia in scopul exercitarii in comun a profesiei; drepturile si obligatiile avocatilor titulari ai unor cabinete asociate isi pastreaza caracterul personal si nu pot fi cedate. Asocierea se realizeaza pe baza unei conventii incheiate in forma scrisa intre avocatii titulari ai cab indiv.
Cabinetele individuale se pot GRUPA pt a-si crea facilitatitehnico-economice (de ex folosirea in comun a unui patrimoniu profesional si/sau a unor salariati) in vederea exercitarii profesiei.
In cazul CAB IND ASOCIATE relatiile juridice dintre avocati si clienti se stabilesc in numele cabinetelor asociate, pe cand la CAB IND GRUPATE fiecare cabinet isi pastreaza insa individualitatea in relatiile cu clientii. Si mai este denumirea fiecaruia....


INTREBARE Cand am depus dosarul ni s-a dat un nr. pe care ne-a spus sa-l pastram bine. Il mai aveti? Eu am si uitat de el.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2007
paulad, utilizator
PENTRU PAULA:
In concluzie nu trebuie tratate pe larg cerea reconventionala ,intampinarea ,exceptiile?
Rog pe cei care au cartea cu subiectele sintetizate sa ne spuna cum este tratat acolo subiectul.

Alte discuții în legătură

"picat" la examen barou Pilu Pilu Buna seara, Incep a scrie cu putine sperente ca cineva ar putea avea rabdare si timp sa ma ajute, desi asta ar insemna mult pentru mine, dar stiu ca stiu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua astăzi am avut un termen litigii de munca contestație ... nicoleta_elena nicoleta_elena Buna ziua Astăzi am avut un termen litigii de munca contestație decizie încetare CM Pârâta (firma) nu a depus întâmpinare in in cele 25 de zile,a ... (vezi toată discuția)
Noutati...despre examen??? KARINAPET KARINAPET NIMENI NU MAI ''SPUNE'' NIMIC DESPRE EXAMENUL IN BAROUL DE LA BUCURESTI??? CE INSEAMNA TOATA TACEREA ASTA??? PANA LA URMA... DACA PROIECTUL DE LEGE TRECE... ... (vezi toată discuția)