avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
raser a scris:

FABULA PAPAGALULUI - autor anonim


Văzând conducătorul că gluma se îngroaşă,
Că poate să o ia chiar dânsul pe cocoaşă,
S-a gândit,
C-ar fi mai potrivit,
Să-ndrepte ura turmei spre un supus docil,





De propria-i idee, îndată a chemat
Un papagal ce-n juru-i se gudura mereu






În fabula aceasta, MORALA ne învaţă,
Că oricine în viaţă
Chiar scapă de scandal,
Când are "papagal"!



superb!

@ileana

Altfel, personajul Iago e spirit viu, are minte stralucitoare (nu conteaza ca ii poarta sambetele Desdemonei, ci ca stie ce si cum vrea sa ajunga la rezultat), el intelegand ca nu Desdemona trebuie cucerita pentru a fi a lui, ci Othello trebuie scos din peisaj.




ci ca stie ce si cum vrea sa ajunga la rezultat



???? nu am inteles tot:)
unde gasesc o biografie completa despre papagali....
sau despre Shakespeare..

sunt interesat daca repetitia poate fi invatatura, pe de o parte, iar pe de alta...daca omul asta chiar era misogin
La wikipedia ai intrebat? uite: [ link extern ]
Ce am vrut sa zic este ca al treilea e de prisos sau Desdemona ar putea fi a lui doar daca Othello nu mai exista. Adica omul-obstacol pentru ceea ce inseamna devenire.
Iago este ceea ce cunosti prea tarziu sau ceea ce este interzis pentru ca e fie prea mult, fie iluzoriu. Un fel de "e mai bun ce a comandat altul" ... :)
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
elena138, utilizator
eu gata..nu mai vreau sa vorbesc despre asta..m-a enervat Othello si punct

asta-i tema ..:D


Un răspuns: îndrăgostește-te de o femeie deșteaptă. Pentru că femei proaste nu există!

Ea e frumoasă. Citește toate genurile literare, fie vorba de proză sau teatru, sau chiar versuri, citește cu nesaț și romane întregi, cîteodată și horror. Trece prin ea, simte cuvintele de la distanță, înfulecă cu nesaț vreo frîntură de text și se lasă pe spate cînd cucerește ultimile file ale unui capitol mai îndrăcit. Ea soarbe cunoștințele, se hrănește cu ele…

Sunt fete care citesc, și pe urmă se potrivesc perfect cu categoria de persoane descrisă în romanul pe care l-au citit. Dar, una e să citești Coelho sau Sandra Brown și să mai înțelegi ce citești, și alta e să mergi pur și simplu la o prietenă să ”împrumuți” o carte, și așa să ai motiv de bîrfă. Femeia e diversă, diverse deci sunt și metodele ei de a se îmbogăți spiritual. Cert e că orice femeie știe că nu e normal și frumos să rămînă în urma altei femei la capitolul: ”dar tu știi ce cuvinte funny erau în paragraful cutare?”.

Să vezi ce senzații te iau atunci cînd ești cu o femeie independentă. Independentă însă nu înseamnă și citită. Sau numai citită. Poate da, o femeie care nu citește ar fi ca măseaua stricată, care dacă nu te doare, oricum îți provoacă incomodități. Dar vezi că și măseaua poate fi plombată. În eseță, nu contează cît citește, ci cît rămîne, deci cum citește. Pentru că atunci cînd o sărut, nu o să vină Hemingway să-i dea teste de inteligență. Cert e că nici cu o femeie agramată nu aș vrea să am de-a face. Și atunci, legătura nu o afli între cea care a absolvit 2 facultăți și pe degeaba, și cea care nu a avut niciodată curiozitatea măcar să deschidă o carte. Fiecare face ceea ce înțelege că este de folos pentru dînsul. Și din felul în care o face înțelegi multe.

Prost nu înseamnă și necitit. Precum prost nu înseamnă și urît. Iar urît nu înseamnă fată cu dinți de aur, nas plin de coșuri și ochi bulbucați. Urît e să nu fi știut înainte de asta să te pui în evidență. Chiar și prin faptul că o dată în viață ai citit 100 de romane polițiste. Vezi că urîțenia își are și plusul ei. Așa poți trece de aparențe. Da, frumusețea e o calitate cu un milion de aparențe. Deși nu întotdeauna. În unele situații, complexele unei fete creează stabilitatea emoțională de care ai nevoie pentru a zice că totul merge perfect. În unele.

Dacă vrei să știi ce și cum gîndește, ieși cu ea, în multe și diferite situații. Restaurant, teatru sau grădină zoologică, ce contează. Poate fi și o cîmpie de la marginea orașului. Atît timp cît apusul unui soare nebun vă va prinde împreună, nu îți face griji de loc. În tot acest timp, vei reuși să înțelegi ce și cum. Doar că nu uita: în tot acest timp, și ea va înțelege ce și cum. Așa că…oameni sunt de toate felurile. Bărbați sunt de toate felurile. Femei sunt de toate felurile. Cărți sunt de toate felurile. Impoartant e că anumite feluri de bărbați și femei se întîlnesc, întemeiază familii unite și frumoase, în care este și bibliotecă.

Mi-au rămas în minte niște cuvinte frumoase: If you want the world and the worlds beyond it, date a girl who reads. Or better yet, date a girl who writes. – Rosemarie Urquico


[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
ContSters297103, utilizator
Dar, una e să citești Coelho sau Sandra Brown


Adica nu conteaza daca citesti literatura sau citesti povestirea unui film erotic?!

Sa stii ca eu cunosc si femei care citesc doar acatiste sau femei care citesc exclusiv romane de dragoste, cu iubiri fie imposibile, fie cu happy-end, apoi tin sa povesteasca. Uneori, in spiritul melancoliei, romanul are si final dramatic, cand moare eroul sau a parasit-o pe eroina, care era -fireste - o femeie extraordinara, exact ca ea! Tot asa cum stiu femei care citesc doar horoscopul si mesajele pe facebook. Cred ca e o incantare sa iesi la cafea cu ele, asa afli cum se mai iubeste lumea, ce formula de agatat a folosit cutare personaj sau ce cadru a ales pentru declaratii inflacarate. La fel de important e sa afli si cine cu cine, de cand, cum a inceput, cum i-a spus ei (pe mesaj privat) cutare prietena cat de indragostit este si cat de tare isi doreste sa o cunoasca in viata reala ...
Imi plac iubirile virtuale, ca au un parfum de monitor cum nici Lady Milion sau Chanel no 5 sau Mademoaselle nu ar putea visa... Priveste omul o imagine trimisa cu pupici si inimioare, cu imbratisari si puncte de suspensie, de simti si mirosul de cos cu fructe, de frunze uscate, ba chiar si vantul care-ti imprastie parul intr-o adiere mangaietoare si candida. Adierea aceea a insemnat respiratia fierbinte si sacadata a lui/ei, a fost un palpait pe pleoape ascunzand ocheade scurte si sugubete .... Imi plac iubirile virtuale, cu dramele consumate pe privat, unde ataca orice rival/rivala, unde suspina orice nenorocit/nenorocita parasit/parasita de fosta/fostul partener/partenera tot virtuala/virtual, din cauza unei/unui nenorocite/nenorocit care era pornita/pornit la agatat.
Cineva se plangea ca iubirea lui s-a oprit la primul barbat... care n-a fost el. Traia o deznadejde, iar eu n-am avut la indemana acest blog, ca sa-i alin putin durerea. Altcineva imi spunea ca n-a mai citit o carte de la "Povesti nemuritoare", dar tot satul avea datorii (evident, unul la altul).

Imi plac oamenii care citesc putin, femei sau barbati, pentru ca nu au probleme cu interpretarea. Nu se pierd in amanuntele comparative, nu cauta arhetipuri, ci traiesc personajele dupa miscarea ascendenta sau retrograda a planetelor in semnul lor natal.
Sunt convinsa ca daca un macho-man petrece un apus de soare pe camp, alaturi de o femeie care citeste si intelege acatiste, aceasta intelege perfect situatia. Sigur ca intelege si el ... :D
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)