avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
ici pe Parerea mea este ca, discutiile detaliate pe forum in chestiuni care nu pot fi bine cunoscute decat intr-un mediu privat
si care pot avea drept consecinta directa distrugerea a doua vieti in urma unei recomandari la plangere penala fara a cunoaste toate implicatiile emotionale dintre cele doua persoane de sex diferit nu este indicata.
Minora poate suferi o trauma psihica execesiv de tulburatoare ca urmare a exercitarii unor presiuni sau constrangeri
din partea unor terte persoane.
In astfel de situatii, este recomandabil ca avocatul, inainte de a face orice demers oficial, sa vada minora si sa incerce sa observe daca chiar se impune supunerea acesteia la trauma psihologica a unui proces penal.Pentru aceasta un proces penal poate constitui o adevarata drama psihologica cu implicatii majore si de neinlaturat pentru toate viata ei.Sedinte de psihologie si bani cheltuiti pe psihologi.
O interventie agresiva in viata personala a minorei poate determina o depresie cu tendinte de suicid ( sinucidere).
Psihologia judiciara releva faptul ca persoanele care incearca in mod repetat sinuciderea pana la urma reusesc.
O plangere penala poate crea o adevarata drama pentru ambele persoane implicate, nu numai pt inculpat.
In general, minorele au o psihologie fragila si subconstientul lor, manifestat prin vointa de a face ,,ceva" nu poate fi infranat.Daca cei doi s-au intalnit in mod repetat nu putem sa judecam intr-un mod sec in sensul ca : gata, tanarul e vinovat si sa fie condamnat.Poate s-a aflat intr-o eroare de fapt ( varsta 15-16 ani, asa i-a zis minora).
Este vinovat, dar daca ii facem rau lui, ii putem face si minorei rau in egala masura sau chiar mai mult.
De aceea, procurorii pot dispune anumite solutii fara a se ajunge la judecata.
Cat priveste o eventuala condamnare a tanarului, in cazul in care ar fi sesizata instanta de judecata penala, in opinia mea, aceasta ar putea fi cu mari sanse, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii si nu in mod obligatoriu cu executare in regim de detentie.
avocat Claudiu Lascoschi
Cred ca e prima oara cand unul dintre cei care au raspuns la acest topic, a subliniat cat de importanta este echilibrarea emotionala a fetei implicate intr-o agresiune de tip sexual. Pentru ca este agresiune daca intretine relatii sexuale la 13 ani, indiferent de varsta partenerului. Si tot agresiune este si sexul fara consintamant. Uneori si cel cu consintamant nu este tocmai in regula pentru ca este scos din context, nu se stie care a fost conjunctura in care si-a dat consintamantul. Actul sexual este regretabil, atunci cand persoanele implicate nu sunt mature emotional. Si cred ca asta nu are legatura cu varsta.
In astfel de situatii este nevoie de "bani cheltuiti" pentru consultatii la un psiholog.
Si cred ca acest lucru trebuie inteles: securitatea emotionala este cea mai importanta componenta. Restul sunt doar prevederi legale pe care unii le folosesc pentru a-si acoperi greselile.