avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale depunere bilant
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

depunere bilant

in noiembrie 2007 am infiintat o societate comerciala ( deci sunt incepator ) si m-a sunat contabilul sa ma duc sa iau bilantul de la el si sa il depun , din motive personale nu am ajuns la anaf , daca ma duc luni ( 18 feb 2008 ) ce mi se intampla ?
Balanta de verificare sta la baza intocmirii bilantului contabil.
Legea prevede ca pentru inactivitate se depune o declaratie, nu bilant.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Balanta de verificare sta la baza intocmirii declaratiilor 100 si 300. Declaratii care se depun lunar (sau la 3 luni dupa caz).
Cand nu este activitate, in baza unei cereri catre finante, se poate aproba depunerea doar a declaratiei de inactivitate in locul declaratiilor 100 si 300.

Derogarea apare doar pentru aceste declaratii. Bilantul este insa obligatoriu.
Nedepunerea bilantului la RC este cauza de dizolvare a societatii.
Agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi de proprietate, au obligaţia să întocmească şi să depună situaţiile financiare pentru anul 2007 până la data de 29 mai 2008, adică după 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.
"În acest sens, reprezentanţii agenţilor economici trebuie să prezinte următoarele documente: bilanţ (cod 10), cont de profit şi pierderi (cod 20), date informative (cod 30), situaţia activelor imobiliare (cod 40), notele explicative la situaţiile financiare anuale, situaţia modificărilor capitalului propriu şi situaţia fluxurilor de trezorerie.
Acestea din urmă doar pentru persoanele juridice care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre cele trei criterii de mărime prevăzute la articolul 3 din OMF numărul 1752/2005", a declarat
Maria Ţăran, purtător de cuvânt în cadrul DGFPJ Iaşi.
"Persoanele care de la constituire nu au desfăşurat activitate vor depune o declaraţie de inactivitate, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar. O declaraţie similară, adică până la data de 28 februarie, vor depune şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare", a mai spus purtătorul de cuvânt al DGFPJ Iaşi.
Societăţile cooperatiste, asociaţiile fără scop patrimonial şi celelalte persoane juridice, trebuie să îşi depună declaraţiile anuale, până la data de 29 aprilie, adică în termen de 120 de zile de încheierea exerciţiului financiar.
Documente justificative, anexate la situaţiile financiare anuale
Contabilii trebuie să aibă în vedere faptul că situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de o serie de alte documente justificative. În primul rând, trebuie prezentată discheta cu situaţiile financiare anuale, raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori în cazul societăţilor pe acţiuni.
"Nu trebuie să lipsească propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile (extras din hotărârea AGA), declaraţia scrisă a persoanelor prevăzute la articolul 10, aliniatul 1 din Legea contabilităţii, adică administratorul sau persoana responsabilă cu gestionarea patrimoniului. De asemenea, trebuie depusă şi balanţa de verificare anuală a conturilor sintetice", a continuat Maria Ţăran, menţionând că situaţiile financiare anuale vor fi semnate de persoanele în drept, inclusiv cu numele acestora în clar.
Amendă între 1.000 şi 4.500 RON pentru nedepunerea la termen a situaţiilor financiare
Nedepunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile fiscale constituie contravenţie. "În aceste cazuri societăţile sunt sancţionate, conform Articolului 42 din Legea contabilităţii numărul 82/1991 revizuită prevede ca societăţile aflate în această situaţie pot fi sancţionate cu amendă de la 1.000 RON la 3.000 RON, dacă perioada de întârziere pentru întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare este cuprinsă între 15 şi 30 de zile lucrătoare.
Dacă perioada de întârziere depăşeşte 30 de zile lucrătoare, atunci amenda poate fi cuprinsă între 1.500 şi 4.500 RON", a informat Maria Ţăran. De asemenea, legislaţia prevede că situaţiile financiare anuale se depun spre publicare la ORC, în termen de 15 zile de la data adunării generale, însoţite de raportul administratorilor, raportul cenzorilor sau al auditorilor financiari, precum şi de procesul-verbal al adunării generale, în condiţiile prevăzute de Legea contabilităţii nr. 82/1991 şi Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 revizuită.

Cred ca era vorba despre o societate care nu a desfasurat activitate....#-o
abcdeadi a scris:

Balanta de verificare sta la baza intocmirii declaratiilor 100 si 300. Declaratii care se depun lunar (sau la 3 luni dupa caz).
Cand nu este activitate, in baza unei cereri catre finante, se poate aproba depunerea doar a declaratiei de inactivitate in locul declaratiilor 100 si 300.

Derogarea apare doar pentru aceste declaratii. Bilantul este insa obligatoriu.
Nedepunerea bilantului la RC este cauza de dizolvare a societatii.

Am depus personal mai multe declaratii de neactivitate atat la Administratia Financiara cat si la Registrul Comertului. Nimeni de acolo nu mi-a zis ca as face ceva care nu e prevazut de lege.

Alte discuții în legătură

Bilant 2009 emi69aki emi69aki Este adevarat ca anul acesta situatile financiare pentru 31.12.2009 pentru firme nu se mai depun la administratii financiare ci direct la Registrul Comertului? ... (vezi toată discuția)
Depunere bilant la 31.12.2009 doinaionescu doinaionescu unde se depune bilantul la 31.12.2009, direct Oficiul reg comertului, sau si Ad financiara de sector (vezi toată discuția)
Termen depunere bilant carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Care este termenul de depunere al bilantului in cazul in care nu am depus declaratia 100 in decembrie? Stiu ca trebuie sa depun declaratia 101 ... (vezi toată discuția)