avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2008
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2008

Buna seara. Am si eu o nelamurire.
Este adevarat ca la urmatorul concurs de admitere in Barou, va fi un numar de locuri, sau se va desfasura ca pana acum?
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2008
Roxana Roxana, Consilier juridic
pentru subiectele ACTUALIZATE contul meu e rmindru@yahoo.com, scuze, uitasem sa precizez.

multam'
dragi copii,

ieri au divortat niste cunoscuti de-ai mei, de ce va impatasesc asta, nu ca sa barfesc :D ci deoarece ce au intampinat ei NU se regaseste ca atare in ceea ce invatam noi pentru multpreaminunatul examen.

Pe scurt, oamenii casatoriti de 4 luni (deci nu de 1 an!) fara copii, au divortat de comun acord la prima infatsare, fara sa se stabileasca termen de doua luni ca sa vaza daca nu s-au razgandit.

so

cum se divorteaza prin acordul partilor in ziua de azi? ca ori a fost exceptie la ei, ori avem noi materiale inutile.#-o
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2008
Alex Chiciu, Avocat
Divorţul prin consimţământul soţilor a fost introdus prin Legea nr. 59/1993 cu prilejul modificării codului de procedură civilă. Astfel, potrivit art. 38 alin. 2 c.fam. „Divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, dacă sunt îndeplinite următoarele situaţii:
a) până la data cererii de divorţ a trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei;
b) nu există copii minori rezultaţi din căsătorie”.

Codul de procedură civilă conţine un număr redus de norme procedurale privitoare la această formă specială de divorţ. De aceea, sunt incidente celelalte dispoziţii procedurale din materia divorţului privind deliberarea, pronunţarea hotărârilor, etc.
Primind cererea, preşedintele instanţei va verifica existenţa consimţământului soţilor şi va fixa un termen de 2 luni în şedinţă publică (art. 613 alin. 2 teza I c.proc.civ.). La termenul de judecată, instanţa va verifica dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor şi, în caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fără a mai administra probe cu privire la motivele de divorţ (art. 613 ind.1 alin. 2 teza II c.proc.civ.).
Din redactarea întregului text al art. 613 ind.1 alin. 2 c.proc.civ. constatăm existenţa anumitor particularităţi ale divorţului prin acordul ambilor soţi, şi anume:
– termenul de 2 luni este un termen legal imperativ stabilit de lege. In doctrină s-a exprimat opinia, potrivit căreia rolul acestui termen nu poate fi decât acela de a mai da posibilitatea soţilor de a reflecta asupra desfacerii căsătoriei. Desigur că în acest termen soţii pot reveni asupra acordului lor potrivit principiului simetriei, întrucât acordul presupune mutuus consensus, iar revenirea presupune mutuus dissensus.
– obligaţia prezentării personale a soţilor atât la depunerea cererii, cât şi la judecarea ei. Această obligaţie derivă din faptul că nerealizându-se împăcarea soţilor în termen de 2 luni acordat de instanţă, completul de judecată va verifica stăruinţa soţilor pentru divorţul prin acord, după care luând act de voinţa lor judecătorul va pronunţa desfacerea căsătoriei fără a administra probe cu privire la divorţ şi nici cu privire la imposibilitatea continuării căsătoriei . Un alt argument pentru prezenţa personală a soţilor ar putea fi şi împrejurarea că la încheierea căsătoriei în faţa ofiţerului de stare civilă părţile se prezintă personal şi semnează actele de stare civilă astfel că prin similitudine la desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor este nevoie ca aceştia să fie prezenţi pentru a-şi exprima din nou voinţa proprie.
In practica judiciară s-a apreciat „acordul părţilor la divorţ” ca fiind un motiv temeinic de divorţ. Acordul, convenţia părţilor este „legea părţilor”, iar instanţa nu face altceva decât ia act de aceasta.

alexchiciu a scris:

dragi copii,

ieri au divortat niste cunoscuti de-ai mei, de ce va impatasesc asta, nu ca sa barfesc :D ci deoarece ce au intampinat ei NU se regaseste ca atare in ceea ce invatam noi pentru multpreaminunatul examen.

Pe scurt, oamenii casatoriti de 4 luni (deci nu de 1 an!) fara copii, au divortat de comun acord la prima infatsare, fara sa se stabileasca termen de doua luni ca sa vaza daca nu s-au razgandit.

termenul de 2 luni este cel care curge de la data primirii cererii de divort de catre judecatorul de serviciu si care se incheie la data fixata pt judecarea cererii... daca la acel termen stabilit inca se mai staruie in cererea de divort judecatorul trece la judecarea ei.
alexchiciu a scris:

dragi copii,

so

cum se divorteaza prin acordul partilor in ziua de azi? ca ori a fost exceptie la ei, ori avem noi materiale inutile.#-o

STAI TU LINISTIT PRIETENE..... Sa vezi faze la instante in Brasov. Au "bagat" niste stagiari de curand pe care iti vine sa ii pui la caruta. Ceea ce fac ei nu are nici in clin nici in maneca cu procedura. Scriu avocatii la memorii impotriva lor de raman fara pasta la pix

Pe scurt.. DA. se poate. Partea cu legalitatea e cu totul alt subiect#-o

Alte discuții în legătură

Admitere in avocatura 2008 dalela23 dalela23 am dat si anul trecut examen dar am picat#-o din pacate. anul asta vreau sa dau din nou (am dat la baroul tulcea). am vazut la cineva anul trecut niste ... (vezi toată discuția)
Subiecte barou 2008 ContSters56305 ContSters56305 Eu cred ca ar fi mai bine pentru noi, cei care dorim sa sustinem examenul de admitere in profesia de avocat sa comparam subiectele intre noi. Eu consider ca ar ... (vezi toată discuția)
Admitere baroul prahova ContSters43587 ContSters43587 Sunt interesat sa stiu cam cum s-a desfasurat anul trecut examenul de primire la Baroul Prahova. Mai precis as vrea sa stiu cat de greu a fost si daca s-a ... (vezi toată discuția)