avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2008
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2008

Buna seara. Am si eu o nelamurire.
Este adevarat ca la urmatorul concurs de admitere in Barou, va fi un numar de locuri, sau se va desfasura ca pana acum?
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2008
Roxana Roxana, Consilier juridic
dana2space a scris:

Ramai te rog in tema.. Nu crezi ca si hotararea instantei de a DISPUNE trimiterea cauzei la instanta competenta, este normal sa aiba un nume si sa fie atacata, eventual? Cum se numeste, in situatia descrisa, instanta de apel care dispune si "actul" prin care face dispunerea cauzei?

instanta de apel emite decizii...parca :">
Eu nu zic ca nu sunt si "lipsuri" teoretice, dar mi-e din pacate, tot mai evident, ce inseamna lipsa de practica...

Imi cer si eu dreptul de a face practica, cu codurile sub brat...pledant, sau "mucenic" direct in instanta...
Abia apoi, da, as putea sustine un examen "pe bune" de barou. As fi in element...

Hai lasa, Cris, o sa vedem... pe propria spinare... Nu vezi ce liniste e in jur? Toti care stiu ne ajuta....
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
dana2space, utilizator
Lumea invata....nu bate campii ca noi...

Spor!
Mda si eu la fel voi face!

Ce am scris mai sus era cam "de porc", dar sper ca mi-ai prins ideea. Ma refer la exprimarea geniala "face dispunerea"

Noapte buna:)
dana2space a scris:

Eu am intrebat ce pronunta instanta de apel, in cazurile determinate de lege (ex incalcarea normelor legale de citare sau in cazurile de nulitate) cand decide rejudecarea cauzei de catre prima instanta? Dar, cand sunt incalcate normele legale privind competenta materiala sau dupa calitatea persoanei si decide judecarea cauzei de catre instanta competenta? Tot decizie? Pare si nu pare a avea logica....

in aceste situatii instanta de apel nu face judecata efectiva ci doar trimite spre a se judeca IN PRIMA INSTANTA. Si atunci cum, instanta de apel pronunta decizie si apoi, cand judeca, prima instanta, cea competenta sa zicem, care face prima judecata de fond, pronunta o sentinta. E logic asa? Nu sunt sigura ca m-am facut inteleasa....

Regula o aveti in art 255.
sentinte = hot "prin care se rezolva fondul cauzei in prima instanta" (mai exact hot prin care prima instanta se dezinvesteste stiut fiind ca se poate dezinvesti si in temeiul unei exceptii procesuale - bunaoara cand anuleaza cererea, desi nu rezolva fondul, pronunta totusi o sentinta)
decizii = hot prin care se solutioneaza apelul, recursul, recursul in interesul legii. (daca instanta de apel trimite auza spre rejudecare la prima instanta pronunta o decizie conform acestei reguli)
Situatiile in care instantele pronunta incheieri (restul hotararilor care nu sunt sentinte sau decizii) sunt expres prevazute prin cod.

Daca discutam despre exceptia de necompetenta, trebuie vazut art 158 care zice ca atunci cand instanta respinge exceptia se pronuta printr-o incheiere (logic de altfel, pt ca ea nu se dezinvesteste, ci continua judecata) iar daca exceptia este admisa hotararea prin care instanta se declara necompetenta este ...(?) ((textul din cod nu zice ce fel de hotarare e) dar noi stim deja ca e sentinta sau decizie in functie de etapa procesuala in care se afla procesul (fond = sentinta, apel =decizie) conform regulii din 255.

Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Admitere in avocatura 2008 dalela23 dalela23 am dat si anul trecut examen dar am picat#-o din pacate. anul asta vreau sa dau din nou (am dat la baroul tulcea). am vazut la cineva anul trecut niste ... (vezi toată discuția)
Subiecte barou 2008 ContSters56305 ContSters56305 Eu cred ca ar fi mai bine pentru noi, cei care dorim sa sustinem examenul de admitere in profesia de avocat sa comparam subiectele intre noi. Eu consider ca ar ... (vezi toată discuția)
Admitere baroul prahova ContSters43587 ContSters43587 Sunt interesat sa stiu cam cum s-a desfasurat anul trecut examenul de primire la Baroul Prahova. Mai precis as vrea sa stiu cat de greu a fost si daca s-a ... (vezi toată discuția)