avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firme recuperari creante.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firme recuperari creante.

In ce temei actioneaza firmele de recuperari creante?
Au contracte de cesiuni creante cu creditorii?
Ce cheltuieli initiale si ce comisioane percep?
Mie mi s-a parut bun exemplul... Adica o firma care doar colecteaza pentru un furnizor de bunuri sau servicii...
E drept ca in romana e cam aiurea formularea 8291, dar in engleza... "claims"... e clar de pretentii juridice. Nu crezi?
Bine, avand in vedere ca legea e in limba romana, e cam slaba exprimarea. Corect!
Daca ne gandim ca acest cod CAEN inseamna colectarea de debite si nu precizeaza in ce mod exclude unele tipuri de colectari... per a contrario inseamna orice fel de colectari, nu?
Ma gandesc si eu... Dealtfel abordarea ta privitor la interpretarea acestui cod e plauzibila.
Observatiile sunt oarecum intemeiate insa treaba cu "pana la asistenta si reprezentare in instanta. (care nici macar activitati comerciale nu sunt). " nu este chiar asa....lasand falsele pretentii, activitatea avocatiala este desfasurata in fapt ca o activitate comerciala 100% (avovatii vb despre "cote de piata", "piata avocaturii" etc)...care beneficiaza de o reglementare speciala dar si distibutia curentului, apei sau gazului sunt la fel reglementate totusi ele sunt activitati comerciale, ba mai mult avocatii platesc si TVA care este o taxare eminamente comerciala.
Cat despre scara blocului....am vazut avocati mai jalnici de atat in incercarea de a atrage clientela.
Nu spun ca desfasurarea activitatii despre care s-a facut vorbire in acest topic este un lucru normal, insa este un mod de exprimare a multiplelor anomalii....o forma de adaptare daca vreti, cu nimic mai incorecta decat atitudinea avocatului care isi sapa colegii pentru a lua clientela (sa nu imi spuenti ca nu exista asa ceva:D) sau cea a avocatului care vorbeste cu cientii sai mai slabi cu duhul ca un birjar... .
In alte cuvinte sunt si vor fi cazuri si cazuri care vor exista si vor fi analizate individual.
Nu cred ca agentiile de recuperare a debitelor infiintate de cj vor deveni un fenomen national care sa ia painea de la gura avocatiilor....dar cred ca acestea pot deveni un model in anumite contexte care sa functioneze bine si care sa atraga respectul...totul de pinde de cum anume vor intelege cei care vor infiinta asemenea agentii sa isi desfasoare activitatea.
In final...cu toata aversiunea impotriva acelor SRLuri pe 7411 constitutite de cj, ele inca mai functioneaza si atrag business...deci totul este relativ.
Parerea mea:D
AVLIL a scris:

E drept ca in romana e cam aiurea formularea 8291, dar in engleza... "claims"... e clar de pretentii juridice. Nu crezi?

Corect AVLIL, acesta ar fi intelesul cuvantului "claims" !
Nu am vazut inca nici o traducere oficiala a CAEN 2008 (nici pe internet, nici in codurile de prin librarii).
Nu m-ar mira, insa, ca traducatorul roman sa fi "adaptat" textul din limba engleza si, in loc de "claims" sa fi considerat ca mai potrivit ar fi cuvantul "clients" .

AVLIL a scris:

Daca ne gandim ca acest cod CAEN inseamna colectarea de debite si nu precizeaza in ce mod exclude unele tipuri de colectari... per a contrario inseamna orice fel de colectari, nu?

Asta este si opinia mea. De aceea, cred ca nu ar trebui autentificat contractul de mandat incheiat intre firma de recuperare si client.
In instanta firma de recuperare nu are calitatea de avocat, insa..... obiectul de activitate i-ar permite sa reprezinte interesele clientului.
Bineinteles, firma de recuperare va actiona in instanta prin intermediul unui consilier juridic propriu (angajat).
Exista in librarii un cod CAEN Rev.2 (Editura Morosan, 2008) , care are traducerea in limba romana .... ;)

Firma de recuperare prin contractul de mandat incheiat cu clientul poate avea libertatea totala sa angajeze in cazul creantelor litigioase orice avocati , consilieri juridici subcontractori cu care va incheia contracte de asistenta juridica in numele ei si pe seama clientului , pentru reprezentare procesuala.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Timi, CAENul asta e in romana elaborat, ca e al nostrul al romanilor, intern. Nu l-au inteles prost pe acel claims, ci din romana au tradus in engleza, corect? In romana trebuia insa, ca sa fie clar, un cuvant gen litigii (debite litigioase, pretentii juridice etc.).
Ma rog... asta e , atat putem!
Nu mi se pare scuzabil prin faptul ca am incercat in acest CAEN adaptarea la activitatile europene, nu e scuzabila o astfel de formulare.

N-am inteles ;legatura intre omul cu lumina de pe casa scarii si avocatii jalnici... dar, iar atat se poate...
7411 e ilegal actualmente.;) Cu exceptie, evident.
Avocatii NU platesc TVA decat in anumite circumstante, la alegerea lor. TVA se plateste, actualmente, de un procent foarte mic de avocati... Vezi pe saitul baroului cati sunt asociati in SRL. :P

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta consilier juridic stagiar Filip Alexandru Filip Alexandru Stiu ca s-a mai dezbatut problema dar eu tot nu sunt lamurit.....Tinand cont ca legea nu prevede obligativitatea inscrierii in colegiul consilierilor ... (vezi toată discuția)
Cum poate reprezenta un consilier juridic o asociatie de locatari? marcyz marcyz Buna ziua. Un consilier juridic cum poate reprezenta o asociatie de locatari in instanta? Multumesc! (vezi toată discuția)