blaze a scris:
Scarlet24 a scris:
Infractiunea de santaj:
a. se retine in cazul in care o persoana constrange pe alta sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul
b. se consuma in momentul in care are loc constrangerea prin violenta sau ameninare
c. se retine in cazul in care o persoana constrange, prin orice mijloace, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos banesc, pentru sine sau pentru altul
Autorul da ca raspun corect varianta b. De ce nu e corect si a?
=============================================================
T.Toader subliniaza la latura obiectiva a infractiunii de santaj:" constrangerea trebuie sa fie exercitata prin violenta sau amenintare", cred ca lipsa acestei formulari din enunt este cea care determina ca enuntul sa fie incomplet, asa cum observa wolfman mai devreme. La al 2 constrangerea este numai prin amenintare, de unde , probabil lipsa precizarii in ce mod se face constrangerea determina ca enuntul a) sa nu fie complet. Desi e usor sa cazi in capcana si s-o rasjudeci...cand am citit speta imi facea cu ochiul si raspunsul a) , am vazut apoi intrebarea ta si am mers la carte...acum pare logic...dar nu sunt sigura ca intr-o testare n-as fi ales si a), si mi-e ciuda...
Da, acum imi dau seama ca ai perfecta dreptate. Desi....in conditii de examen, sub stres, probbail ca am fi tentati sa bifam si varianta a.Mai bine gresim acum si intelegem unde am gresit decat sa gresim la examen