avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impozit cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impozit cesiune parti sociale

Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in cazul cesiunii de parti sociale. La sectoarele 2 si 6 mi-au spus ca este de 16% din valoarea contractului de cesiune (- capitalul social), iar la 1 si 3 ca este de 16% din valoarea partilor sociale detinute de asociatii care detin partile sociale de mai putin de 365 de zile si de 1% pentru cei care detin partile sociale de mai mult de 365 zile. Stie cineva care este varianta corecta?
Cel mai recent răspuns: iinside , utilizator 16:47, 27 Noiembrie 2009
Ma iertati...care firma? Vanzatorii sunt persoane fizice sau persoane juridice? Daca vanzatorul este persoana fizica iar cesiunea se face la valoare mai mare decat valoarea nominala, atunci intr-adevar, cumparatorul retine impozitul pe venitul din cedarea partilor sociale din pretul platit vanzatorului si plateste impozitul direct la administratia financiara de care apartine vanzatorul persoana fizica. Comentariul meu are in vedere referinta la "il va plati la stat IN NUMELE FIRMEI" din mesajul dvs...Impozitul se plateste pentru persoana fizica cedenta care a realizat venitul, nu pentru SRL-ul ale carui parti sociale se vand. Cu alte cuvinte, contribuabilul (debitorul obligatiei fiscale) nu este firma , ci asociatul.
In plus, asa cum v-a spus si Andreea, 16% nu se aplica la valoarea totala a tranzactiei, ci la diferenta dintre valoarea tranzactiei (pretul cesiunii) si valoarea nominala cumulata a partilor sociale cedate (in practica banuiesc ca partile sociale au valoarea nominala minima, si deci diferenta nu este semnificativa, dar valoarea impozitului trebuie calculata corect).
Ligia G a scris:

Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in cazul cesiunii de parti sociale. La sectoarele 2 si 6 mi-au spus ca este de 16% din valoarea contractului de cesiune (- capitalul social), iar la 1 si 3 ca este de 16% din valoarea partilor sociale detinute de asociatii care detin partile sociale de mai putin de 365 de zile si de 1% pentru cei care detin partile sociale de mai mult de 365 zile. Stie cineva care este varianta co

ATENTIE
Operatiuni care se efectueaza cu ocazia retragerii unui asociat :
1 Evaluarea elementelor de activ se pasiv
2Determinarea capitalului propriu (activ net)
3 Efectuarea partajului capitalului propriu (activ net), in vederea styabilirii partii ce se cuvine asociatilor care se retrag.
Conform Lg. 31 / 1990 se achita asoc suma de bani care reprezinta partea proportionala din capitalul propriu(activ net / patrimoniu social.
ghola a scris:
ATENTIE
Operatiuni care se efectueaza cu ocazia retragerii unui asociat :[...]

CE RETRAGERE? Aici era vorba de cesiune... Nu se face nimic din ce ai mentionat #-o
Multumesc tuturor pentru lamuriri, chiar mi-au fost de ajutor. Acum...mai am o intrebare care sper sa fie si ultima. La tranzactie am stabilit ca plata se va face intr-un cont pe care il vom deschide la banca la care cumparatorul partilor sociale are contul pentru ca transferul sa se faca rapid. Problema este ca pentru a putea face ordinul de plata, contractul de cesiune trebuie sa fie deja semnat. Am inteles ca pentru a avea o protectie, in contract se poate specifica faptul ca acesta este valabil dupa ce si-a pus parafa si avocatul meu. Se poate asa?
Nu pot sa spun ca inteleg... avocatul nu are nicio legatura cu validitatea contractului. Actul e "la fel de" valabil si semnat numai de parti. Cred ca ceea ce v-ar trebui ar fi o clauza in contract prin care transferul partilor sociale sa opereze numai la momentul virarii efective a banilor. Plata si deci si transferul poate fi dovedita cu ordinul de plata sau cu o declaratie a vanzatorului (anexa la contract) ca a primit banii.

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)