avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impozit cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impozit cesiune parti sociale

Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in cazul cesiunii de parti sociale. La sectoarele 2 si 6 mi-au spus ca este de 16% din valoarea contractului de cesiune (- capitalul social), iar la 1 si 3 ca este de 16% din valoarea partilor sociale detinute de asociatii care detin partile sociale de mai putin de 365 de zile si de 1% pentru cei care detin partile sociale de mai mult de 365 zile. Stie cineva care este varianta corecta?
Cel mai recent răspuns: iinside , utilizator 16:47, 27 Noiembrie 2009
romascanu a scris:

Ma intreb daca intradevar rezulta vreun impozit de plata.
Ce inseamna "la valoare calculata conform statutului"?

Daca am o parte sociala care are o valoare nominala de 10 lei, de exemplu (valoare aratata in statut) si o cesionez tot pe 10 lei (adica la valoarea nominala), atunci nu am nici un impozit pentru ca diferenta intre pretul cesiunii si valoarea nominala e zero. Daca o cesionez pe 15 lei datoreaz impozit pentru diferenta/castigul de 5 lei.

Prin valoare calculata conform statutului am vrut sa spun, ca in statutul societatii respective este scris ca valoarea partilor sociale este egala cu valoarea patrimoniului contabil (nu mai retin exact termenii) la sfarsitul anului financiar care precede vanzarea. Deci cumva ca nu se poate vinde la mai putin de X Lei (cat rezulta din acest calcul). Ceva de genul acesta.
Daca contractul se face la aceeasi valoare cu care a cumparat cel ce vinde acum (sau cu care a intrat la infiintare), intradevar nu se mai ia impozit (asta am inteles de la finante si am mai inteles ca asa "se practica" :-) )
Andreea Lisievici a scris:

Ceva nu e in regula in ce ati spus mai sus. Impozitul se datoreaza pe CASTIG, ceea ce inseamna clar o diferenta pozitiva intre valoarea de vanzare si cea de achizitie (valoarea de la infiintare daca vanzatorul e fondator), in niciun caz nu poate fi vorba de 16% din valoarea initiala.

Cred ca exact acest lucru a vrut sa spuna Stefan "... a fost 16 % din [(pretul vanzarii) - (cat au fost partile sociale la infiintare)]... " :-)

Asa am platit si eu pana la urma, dar ca si dobanditor (nu eu am fost vanzatorul). Se pare ca asa zice in codul fiscal:

"ART. 67
b) in cazul castigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise, si din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului. "

Vanzatorul a primit banii (mai putin impozitul) si gata. nu mai are nici o treaba....
Ma bag si eu in seama pt. ca sunt intr-o situatie asemanatoare.
Am gasit o persoana interesata sa cumpere SRL-ul meu. Citind pe aici si documentandu-ma si din alte surse pot spune ca m-am cam lamurit cum se procedeaza in mod concret. Mai am, totusi, unele neclaritati:
-Valoarea partilor sociale inscrisa in statut este cea minima prevazuta de lege insa valoarea fondului de marfa o depaseste de cateva zeci de ori. Daca facem cesiune la valoarea din statut risc sa nu-mi mai primesc banii pe marfa si dotarile magazinului, nu-i asa? (riscurile simulatiei :D). Daca stabilesc un pret care sa reflecte valoarea reala a patrim. soc. nu mai pic de acord cu cesionarii care au zis ca nu are rost sa mai platim si cota de 16% si sa-mi dea ei banii,,din mana'', eventual in 2-3 transe.
Oricum mie nu mi se pare ca evitarea impozitarii, in cazul meu, ar reprezenta o sustragere de la plata taxelor legale intrucat, datorita rezultatelor financiare slabe, marfa existenta reprezinta exclusiv valoarea aportului meu sustinut si periodic in numerar, acest lucru fiind reflectat si in situatia contabila. Deci acolo sunt banii mei pe care mi-i vreau inapoi si pt. care nu vreau sa platesc impozit( adaosul comercial practicat abia daca acoperea cheltuielile firmei).
gabicardosi a scris:

Ma bag si eu in seama pt. ca sunt intr-o situatie asemanatoare.
Am gasit o persoana interesata sa cumpere SRL-ul meu. Citind pe aici si documentandu-ma si din alte surse pot spune ca m-am cam lamurit cum se procedeaza in mod concret. Mai am, totusi, unele neclaritati:
-Valoarea partilor sociale inscrisa in statut este cea minima prevazuta de lege insa valoarea fondului de marfa o depaseste de cateva zeci de ori. Daca facem cesiune la valoarea din statut risc sa nu-mi mai primesc banii pe marfa si dotarile magazinului, nu-i asa? (riscurile simulatiei :D). Daca stabilesc un pret care sa reflecte valoarea reala a patrim. soc. nu mai pic de acord cu cesionarii care au zis ca nu are rost sa mai platim si cota de 16% si sa-mi dea ei banii,,din mana'', eventual in 2-3 transe.
Oricum mie nu mi se pare ca evitarea impozitarii, in cazul meu, ar reprezenta o sustragere de la plata taxelor legale intrucat, datorita rezultatelor financiare slabe, marfa existenta reprezinta exclusiv valoarea aportului meu sustinut si periodic in numerar, acest lucru fiind reflectat si in situatia contabila. Deci acolo sunt banii mei pe care mi-i vreau inapoi si pt. care nu vreau sa platesc impozit( adaosul comercial practicat abia daca acoperea cheltuielile firmei).

Cred ca in cazul dvs. sunt doua etape:

I etapa: vanzarea partilor sociale - pe care le puteti vinde la valoarea inscrisa in statut;
II etapa: recuperarea aportului "sustinut si periodic in numerar, acest lucru fiind reflectat si in situatia contabila". Deci sa inteleg ca dvs. ca persoana fizica, ati imprumutat firma cu anumite sume, pentru desfasurarea activitatii. In acest caz, aceste sume vi le poate restitui firma conform contractului de imprumut sau alte acte doveditoare. Aceste sume nu sunt impozabile, cu exceptia dobanzilor aferente (daca acestea exista sau sunt stipulate in documentele de imprumut).
Exact, am imprumutat firma dar nu in baza unui contract de imprumut ci pe baza de dispozitie de incasare, sumele fiind inregistrate in contul,,Asociati conturi curente''. Pana acum am recuperat cateva sume prin dispozitie de plata fara nicio dobanda(nici macar cea legala) cand existau suficiente incasari dar in situatia cesionarii cum se procedeaza? Inchei un contract de imprumut intre mine-persoana fizica si noul actionar-persoana fizica? Sau un contract de vanzare-cumparare? A doua varianta mi se pare mie mai ,,adevarata''.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)