Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →
Ma intreb daca intradevar rezulta vreun impozit de plata.
Ce inseamna "la valoare calculata conform statutului"?
Daca am o parte sociala care are o valoare nominala de 10 lei, de exemplu (valoare aratata in statut) si o cesionez tot pe 10 lei (adica la valoarea nominala), atunci nu am nici un impozit pentru ca diferenta intre pretul cesiunii si valoarea nominala e zero. Daca o cesionez pe 15 lei datoreaz impozit pentru diferenta/castigul de 5 lei.
Ceva nu e in regula in ce ati spus mai sus. Impozitul se datoreaza pe CASTIG, ceea ce inseamna clar o diferenta pozitiva intre valoarea de vanzare si cea de achizitie (valoarea de la infiintare daca vanzatorul e fondator), in niciun caz nu poate fi vorba de 16% din valoarea initiala.
Ma bag si eu in seama pt. ca sunt intr-o situatie asemanatoare.
Am gasit o persoana interesata sa cumpere SRL-ul meu. Citind pe aici si documentandu-ma si din alte surse pot spune ca m-am cam lamurit cum se procedeaza in mod concret. Mai am, totusi, unele neclaritati:
-Valoarea partilor sociale inscrisa in statut este cea minima prevazuta de lege insa valoarea fondului de marfa o depaseste de cateva zeci de ori. Daca facem cesiune la valoarea din statut risc sa nu-mi mai primesc banii pe marfa si dotarile magazinului, nu-i asa? (riscurile simulatiei :D). Daca stabilesc un pret care sa reflecte valoarea reala a patrim. soc. nu mai pic de acord cu cesionarii care au zis ca nu are rost sa mai platim si cota de 16% si sa-mi dea ei banii,,din mana'', eventual in 2-3 transe.
Oricum mie nu mi se pare ca evitarea impozitarii, in cazul meu, ar reprezenta o sustragere de la plata taxelor legale intrucat, datorita rezultatelor financiare slabe, marfa existenta reprezinta exclusiv valoarea aportului meu sustinut si periodic in numerar, acest lucru fiind reflectat si in situatia contabila. Deci acolo sunt banii mei pe care mi-i vreau inapoi si pt. care nu vreau sa platesc impozit( adaosul comercial practicat abia daca acoperea cheltuielile firmei).