avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impozit cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impozit cesiune parti sociale

Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in cazul cesiunii de parti sociale. La sectoarele 2 si 6 mi-au spus ca este de 16% din valoarea contractului de cesiune (- capitalul social), iar la 1 si 3 ca este de 16% din valoarea partilor sociale detinute de asociatii care detin partile sociale de mai putin de 365 de zile si de 1% pentru cei care detin partile sociale de mai mult de 365 zile. Stie cineva care este varianta corecta?
Cel mai recent răspuns: iinside , utilizator 16:47, 27 Noiembrie 2009
In cazul castigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise, si din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului. Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, la fiecare tranzactie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat. Art. 67 alin. 3 lit. b din Codul Fiscal.
Multumesc frumos pentru lamuriri
Florin Guard a scris:

La noi in firma (srl) o persoana a cesionat partile sociale (la valoare calculata conform statutului) altei persoane. De aici a rezulta un impozit de 16% de Xlei.


Ma intreb daca intradevar rezulta vreun impozit de plata.
Ce inseamna "la valoare calculata conform statutului"?

Daca am o parte sociala care are o valoare nominala de 10 lei, de exemplu (valoare aratata in statut) si o cesionez tot pe 10 lei (adica la valoarea nominala), atunci nu am nici un impozit pentru ca diferenta intre pretul cesiunii si valoarea nominala e zero. Daca o cesionez pe 15 lei datoreaz impozit pentru diferenta/castigul de 5 lei.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2008
romascanu, moderator
Am platit saptamana trecuta un impozit pe venit din vanzare de parti sociale la sectorul 4,a fost 16 % din pretul vanzarii - cat au fost partile sociale la infiintare.
Ceva nu e in regula in ce ati spus mai sus. Impozitul se datoreaza pe CASTIG, ceea ce inseamna clar o diferenta pozitiva intre valoarea de vanzare si cea de achizitie (valoarea de la infiintare daca vanzatorul e fondator), in niciun caz nu poate fi vorba de 16% din valoarea initiala.

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)